Hades

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas aso | 631 woorden
  • 18 februari 2009
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 6
70 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

HADES

Ik ben Hades, een Olympische God. Mijn ouders zijn Cronos en Rhea. Ik ben de Broer van onder andere Zeus en Poseidon. Mijn vrouw haar naam is Persephone, de dochter van Demeter.
Bij de verdeling van de macht over de wereld, kreeg ik de onderwereld de plaats waar mensen na hun dood terechtkomen. In de onderwereld heb je twee delen, de Tartaros (boetedoening) en de Elysion (gelukzaligheid). De zielen van goede mensen gaan naar de elysion en de zielen van de slechte mensen gaan naar de tartaros, zoals Sisyphos de zoon van de koning van Thessalië, Aeolus, werden gestraft. Hij had verklapt aan Asopus, de god van de rivieren dat Zeus zijn dochter had ontvoerd. Hiervoor kreeg hij van Asopus een bron in zijn zopas gestichte stad Korinthe. Ik stuurde mijn slaafje Thanatos (de dood) naar hem, maar Sisyphos slaagde erin Thanatos gevangen te nemen zodat alle mensen een tijdje onsterfelijk waren. Ik vond dat natuurlijk niet leuk en ging mij er mee bemoeien. Sisyphos moest naar de onderwereld komen. Maar hij had zijn vrouw gezegd geen dodenoffers te brengen en hem niet te begraven. Mijn vrouw en ik moesten hem dus wel terug laten gaan naar het rijk der levenden zodat hij haar kon straffen. Maar in plaats van daarna braaf terug te komen bleef hij in het rijk der levenden en leefde hij nog enkele jaren voordat hij stierf. Toen hij tenslotte stierf, heb ik hem een straf gegeven: hij moest eeuwig een rotsblok een berg op duwen, als hij bijna boven was viel de rotsblok terug naar beneden. Zo had je ook nog Tantalus, een zoon van zeus, die zijn zoon Pelops aan de goden voorschotelde als eten demeter die droevig was omdat persephone bij mij was zag niet dat ze een mens aan het opeten was en at een stuk schouder. De goden zetten pelops terug In elkaar en demeter verving de door haar verorberde schouder door een stuk ivoor. Hierna werd tantalus door mij gestraft en stond hij voor eeuwig tot zijn kin in het water maar kon er niet van drinken want telkens als hij naar beneden bukte om te drinken stroomde het water weg. Boven hem hing heel veel rijp fruit maar telkens als hij zijn hand naar het fruit uitstak waaide de wind deze weg.
Zodra iemand mijn rijk binnenkomt, komt die er niet meer uit zonder mijn bemiddeling. Op dat gebied was zelfs Zeus machteloos, want op mijn terrein ben ik baas.
Mijn naam Hades betekent de onzichtbare, want ik bezit een helm die de drager ervan onzichtbaar maakt. Ik kreeg de helm van de cyclopen (Zeus kreeg van hen zijn bliksemschichten en Poseidon zijn drietand).
Ik leende de helm verschillende malen uit aan bijvoorbeeld Perseus die hem gebruikte om Medusa te vermoorden.
In Rome is mijn naam Pluto omdat ik ook de god ben van de rijkdom en de kostbare metalen welke in de ondergrond worden gevonden en daarmee ook als mijn bezit worden aangeduid.
Agamemnon zei ooit dat ik niet gevleid of overwonnen mocht worden en dat dat de reden was dat ik de meest gehate van alle goden was. Ondanks dat had ik toch een tempel waar ze mij vereerden in Elis.
Ik word meestal afgebeeld met een tweetand, de hoorn des overvloeds (rijkdom), en mijn drie koppige hond Cerberus (of zoals in Harry Potter en de steen der wijzen: “Pluisje”).
Verscheidene demonen en geesten zijn in mijn dienst, bijvoorbeeld Charon. Dit is een veerman die in een bootje de zielen over de giftige rivier Styx zet. Dit echter enkel tegen betaling van een Obool (dit is een geldstuk dat in de doden hun mond werd gelegd voor dit doel). Als de dode dit niet bij heeft moet hij honderd jaar aan de oever wachten voor Charon hem overzet.

REACTIES

H.

H.

goed verslag maar hoe heet de plek waar de meeste doden naar toe gaan als ze dood zijn. dus niet de elyseische velden, ook niet de tartaros maar die andere????mvg

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.