Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Tsjechië

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 6e klas aso | 561 woorden
  • 6 maart 2006
  • 103 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 103 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Tsjechische Republiek

Geplande toetreding: 1 mei 2004
Aantal inwoners: 10.2 miljoen (in 2002)
Oppervlakt: 79000 km2
Officiële taal: Tsjechisch
Hoofdstad: Praag
Munteenheid: Tsjechische Kroon
Nationale feestdag: 28 oktober
Meerderjarigheid: 18 jaar
Staatsvorm: Republiek
BBP per inwoner(koopkracht): 14600(in 2002)
Staatshoofd: President Václav Klaus
Eerste minister: Vladimir Spidla
Minister buitenlandse zaken: Cyril Svoboda
Staatssecretaris voor Europese zaken: Jan Kohout

Resultaat van het referendum over de toetreding: 91.1% ja

Geschiedenis:
In de Middeleeuwen maakten de twee belangrijkste delen van Tsjechië, Bohemen en Moravië, deel uit van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie. Het koninkrijk Bohemen was een belangrijke macht, maar religieuze conflicten zoals de Hussietenoorlogen in de 15e en de 30-jarige oorlog in de 17e eeuw scheurden het rijk uiteen. Later kwam het gebied in de macht van de Habsburgers en maakte deel uit van het grote Oostenrijk-Hongarije

Nadat de Eerste Wereldoorlog een eind had gemaakt aan het bestaan van Oostenrijk-Hongarije, sloten de Tsjechen en het naastgelegen Slowakije zich aaneen, en richtten in 1918 de onafhankelijke republiek Tsjecho-Slowakije op. In de nieuwe republiek woonde een groot aantal Duitsers. Dit was voor Nazi-Duitsland aanleiding om dit gebied in te lijven na de Conferentie van München in 1938. Ook Slowakije besloot zich af te scheiden. Het overgebleven gebied werd in 1939 door Duitsland bezet.
Na de Tweede Wereldoorlog maakten Tsjechië en Slowakije als Tsjecho-Slowakije deel uit van het Oostblok.

op 1 januari 1993 maakte Tsjechië zich los van Tsjecho-Slowakije.
Op 1 mei 2004 trad het land met nog negen andere staten toe tot de Europese Unie.
Economie vandaag:
De groei van het BBP in 2004 bedraagt 3.8 %. In vergelijking met die van de oude Europese Unie (EU-15) bedraagt die 1.8% in 2004. de snelle groei van de bouwsector de staal-, en auto industrie droegen hier zeker een steentje bij.
Het werkloosheidspercentage blijft de laatste jaren steken bij de 10%. De slechte aansluiting van de vraag en het aanbod, de hoge sociale lasten en een gebrek aan constante bijscholing (het zogenoemde life long learning) kunnen hier mee de oorzaak van zijn.

Het begrotingstekort was erg groot in 2003 door de terugbetaling van de lening die ze aangingen bij de grote overstromingen in 2002. het begrotingstekort zal in de loop van de jaren wel terug dalen door de economische groei in 2004 en ook in 2005. hierdoor zullen de inkomsten van de vennootschappen hoger vallen en verwacht men nog de inkomsten van de geplande privatiseringen. Maar het overheidstekort zal nog een tijdje onder druk blijven staan door het falen van de hervormingen omtrent: het sociale zekerheidsstelsel, pensioenen en de gezondheidszorg.

Politiek vandaag:
De macht van het staatshoofd is relatief beperkt; de regeringsverantwoordelijkheid berust bij de eerste minister. De wetgevende macht berust bij het parlement die controleert het kabinet, dat de uitvoerende macht heeft. Het land is opgedeeld in veertien administratieve regio's met een eigen gekozen bestuur.
Het rechtssysteem kent vier verschillende niveaus, van districtsrechtbanken tot het Hoge Gerechtshof, met rechters die door de president voor onbepaalde tijd worden benoemd. Tsjechische rechtbanken hebben te weinig personeel, opleiding en middelen, met als het gevolg dat een civiele zaak in 2002 gemiddeld 592 dagen duurde.

Cultuur/toerisme:
De traditionele spa’s zoals: Karlovy Vary (Karlsbad) en Marianske Lazne (Marienbad). Belangrijkste redenen voor bezoek waren vakanties/recreatie, zakenreis, actieve vakanties en bezoek van familie en vrienden. De belangrijkste toeristische bezoeken zijn het stedelijk bezoek (Praag en andere grote steden), culturele bezienswaardigheden, spa’s en recreatie. De Tsjechische overheid heeft geen gecoördineerde planning voor de ontwikkeling van het toeristisch potentieel van de diverse regio's.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

goede spreekbeur

8 jaar geleden

E.

E.

ik bedoel goede spreekbeurt

8 jaar geleden