Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hannie Schaft

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 7 | 1342 woorden
  • 2 maart 2011
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
SPREEKBEURT HANNIE SCHAFT
Klik: Hannie Schaft Vrouw in Verzet

Ik hou mijn spreekbeurt over Hannie Schaft. Dat doe ik omdat onze school zo heet, en omdat ik haar interessant vind.

Klik: Plaatje Hoofdstukken

De meeste mensen kennen de naam van Hannie Schaft wel, maar ik wil graag vertellen waarom zij zo bekend is geworden. Dat komt omdat ze in de Tweede Wereld-oorlog veel gevaarlijke dingen heeft gedaan om de Duitsers dwars te zitten.


Hoofdstuk 1 : Wie was Hannie Schaft
KLIK : Plaatje 2

Hannie Schaft werd geboren in 1920, en woonde met haar zusje en haar ouders in Haarlem. Haar zusje overleed al jong aan een ernstige ziekte. In 1932 gaat ze naar de middelbare school die toen HBS heette. Daarna ging zij naar de Universiteit van Amsterdam om daar Rechten te studeren. Daar word zij vrienden met 2 joodse klasgenoten.



Hoofdstuk 2: Hannie en het Verzet

Als in 1939 de Tweede Wereld-oorlog begint studeert Hannie gewoon door, al helpt ze wel al mee met “Het Verzet”. Het Verzet waren gewone mensen die samen van alles probeerden te doen om de Duisters tegen te werken en daarmee wel hun levens waagden. Hannie wil het Verzet heel graag helpen omdat ze boos op hoe de Duitsers met Joden omgaan. De Duitsers wilden namelijk alle Joden het liefst weg hebben en behandelen ze dan ook heel slecht. Zo moesten alle Joden bijvoorbeeld een gele ster met de J van Jood op hun jas dragen.

KLIK : Plaatje 3 JODENSTER

Later moesten Joden zichzelf gaan verstoppen omdat de Duitsers ze anders op zouden pakken en ze naar Duitsland naar de concentratiekampen zouden brengen waar ze bijna zeker dood zouden gaan. De Joodse klasgenoten van Hannie, Philine en Sonja, werden door de ouders van Hannie bij hun thuis verstopt.

Op de universiteit mochten na een tijdje alleen nog maar mensen studeren die een “loyaliteits-verklaring” hadden ondertekend. Dat betekende dat zij het eens waren met de Duitse bezetters. Hannie deed dat natuurlijk niet en kon niet meer verder studeren. Daarom ging ze weer thuis bij haar ouders wonen en ging ze al haar tijd besteden aan Het Verzet. Zo hielp ze verstopte Joodse mensen (“onderduikers”) en hun helpers aan bonnen om eten voor ze te kunnen halen en aan valse persoonsbewijzen zonder daarin de J van Jood.

KLIK Plaatje 4 : Voedselbonnen

Omdat bijna iedereen in het Verzet een schuilnaam heeft, besluit Hannie, die eigenlijk altijd Jo werd genoemd omdat ze namelijk Jannetje Johanna Schaft heette, om zich voortaan Hannie te noemen. Haar bijnaam in het Verzet werd “Meisje met het rode haar”. Ze word na een tijdje lid van de Raad van Verzet waardoor ze nog meer voor het Verzet kan doen. Zo brengt ze onder andere pakketten kranten rond die door de Duitsers verboden waren. De bekendste illegale krant was het Parool.

KLIK Plaatje 5 : Het Parool


Het was heel gevaarlijk om illegale kranten rond te brengen, omdat als de Duitsers je ermee pakten, je naar de concentratiekampen werd gestuurd of minstens voor jaren in de gevangenis zou komen.

Bij de Raad van Verzet word Hannie vrienden met Truus, Freddy en Jan en samen plegen ze verschillende aanslagen op Duitsers en op Nederlanders die met de Duitsers samenwerkten (“overlopers”). Zo schoten ze een aantal overlopers dood, maar dat was natuurlijk heel gevaarlijk werk.

KLIK : Foto aanslag

Op een gegeven moment ging het dan ook fout. Samen met haar grote vriend Jan Bonekamp kreeg Hannie van de Raad van Verzet de opdracht om Kapitein Ragut van de Politie, die samenwerkte met de Duitsers te vermoorden.

KLIK : Foto Jan Bonekamp

Nadat zij en Jan helemaal naar Zaandam waren gefietst wachten zij Kapitein Ragut op. Toen hij kwam aanfietsen schoot Hannie hem van zijn fiets af en fietste toen zelf snel weg.

KLIK : Foto andere aanslag

Jan Bonekamp bleef nog even achter en liep naar Ragut toe en wilde om zeker te weten dat die dood was hem nog een keer beschieten. Maar Ragut was nog niet dood en tegelijk met Jan schoten ze op elkaar. Ragut was morsdood en Jan was levensgevaarlijk gewond door een kogel in zijn buik. Jan werd tot het grote verdriet van Hannie (ze waren verliefd op elkaar geraakt) gepakt door de Duitsers en naar een ziekenhuis in Haarlem gebracht. Hannie en de Raad van verzet verzonnen nog van alles om Jan te bevrijden, maar al vlug kwam het bericht dat Jan in het ziekenhuis was overleden.

Voordat Jan overleed had hij de Duitsers zonder het te weten het adres gegeven van Hannie. Hannie moest dus hals over kop zich verstoppen en nu had zelfs de hoogste Duitser, Adolf Hitler, persoonlijk opdracht gegeven om Hannie op te pakken.


KLIK : Plaatje Adolf Hitler


Hoofdstuk 3 : Het loopt verkeerd met Hannie
Omdat Hannie nu bijna nergens meer veilig was dook ze onder bij een familie en zorgde ervoor dat ze minder herkenbaar werd. Omdat alle Duitsers op zoek waren naar “het meisje met de rode haren”, besloot ze haar haren zwart te verfen en begon ze voortaan een bril met nepglas te dragen.

KLIK : Hannie Schaft met bril en Zwart haar

KLIK : De bril van Hannie Schaft in het Verzetsmuseum

Hannie had wat tijd nodig om over haar verdriet heen te komen dat Jan dood was, maar uiteindelijk ging ze met haar hartsvriendin Truus weer aan de slag in het Verzet. Samen deden ze mee met het verzet om foute Haarlemse politiemannen te vermoorden, zoals bijvoorbeeld Willemse. Helaas ging die aanslag ook niet helemaal goed. Hannie raakte Willemse in zijn arm maar daarna deed haar pistool het niet meer. Willemse had daardoor tijd om terug te schieten en raakte Hannie in haar been. Gelukkig had de kogel alleen vlees geraakt en na een week was ze al weer beter genoeg om verder te gaan.

KLIK : Pistool Hannie Schaft

In het laatste jaar van de oorlog werd het steeds moeilijker voor het verzet omdat de Duitsers steeds strenger werden. De ge-allieerden (de landen die samenwerkten om Europa te bevrijden) waren in 1944 al in Frankrijk en Belgie gekomen en de Nederlanders hoopten dat Nederland ook snel bevrijd zou worden. Helaas gebeurde dat niet in 1944 en moesten de Nederlanders de winter nog overleven. Er werd veel honger geleden en velen aten zelfs bloembollen om te overleven.

Op 21 maart 1945 ging het fout met Hannie. Ze had haar fietstassen vol met verzetskranten en fietste over de Rijksstraatweg in Haarlem. Helaas was daar een wegcontrole van de Duitsers en werden de kranten in haar tassen ontdekt. Ze werd onmiddellijk gevangen genomen en in de gevangenis kwamen de Duitsers er achter dat ze ook nog een pistool bij zich had.


KLIK : Foto Hannie in de gevangenis.

Nadat de Duitsers een vermoeden kregen dat ze eindelijk het meisje met de rode haren hadden gevangen, moest Hannie haar haren wassen tot alle zwarte verf er uit was.

De Duitsers verhoorden Hannie dag en nacht, maar zij vertelde niets over het Verzet.

Uiteindelijk werd Hannie op 17 april, 3 weken voordat Nederland bevrijd zou zijn, uit haar cel gehaald en achterin een vrachtwagen naar de Duinen bij Overveen gereden. Daar werd ze met een machinegeweer door de Duitsers doodgeschoten en begraven in een ondiep graf.


Hoofdstuk 4 : Begravenis van Hannie

Hannie had toen ze net bij het Verzet kwam gezegd dat er ooit een dag zou komen dat de Koningin bij haar begravenis zou zijn. En ze kreeg nog gelijk ook.

Nadat Nederland bevrijd was ging het Verzet op zoek naar iedereen die ze misten en die in de duinen begraven waren. Zo werd ook Hannie Schaft weer teruggevonden.

KLIK : Foto opgraving

Hannie werd met andere helden van het Verzet begraven op de Ere-begraafplaats Bloemendaal. Koningin Juliana was daarbij.

KLIK : Foto Begravenis

KLIK : Foto ingang Ere-begraafplaats

Ik ben zelf al een paar keer op de Eere-begraafplaats geweest en vind het een hele mooie plek.

KLIK : Foto Ere-begraafplaats

De graven liggen bij elkaar in vakken en het graf van Hannie is ongeveer in het midden te vinden.

KLIK : Foto graf Hannie


Koningin Juliana heeft later ook nog een beeld voor Hannie onthuld dat gemaakt is door Hannie's vriendin Truus.

KLIK : Foto beeld Hannie met Koningin Juliana

Dit was mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie mijn spreekbeurt over deze stoere en dappere vrouw interessant vonden en dan is het nu tijd voor de quiz.

KLIK : Quiz

REACTIES

J.

J.

goed hoor

12 jaar geleden

S.

S.

echt goed!
bedankt

12 jaar geleden

M.

M.

thank you girl or boy

10 jaar geleden

L.

L.

Okee, Waarom staat er Elke keer KLIK Dat is echt Irri

9 jaar geleden

L.

L.

Maar wel Goed gedaan

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.