De piramides van Gizeh

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1268 woorden
  • 9 januari 2002
  • 1220 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
1220 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Wat zijn Piramides?

Elke piramide is een graftombe, gebouwd door een farao, een koning uit die tijd. Het diende voor als laatste rustplaats voor zijn lichaam. De piramide moest de dode farao helpen met eeuwige leven na de dood. Je moet niet denken dat de mensen die stenen naar boven trokken slaven waren. Ze waren boeren die geloofden dat als zij hun koning hielpen in de hemel te komen, hij in de volgende wereld voor hen zou zorgen.

De piramides van Gizeh

Hoewel er in ruim 1000 jaar tijd ongeveer 80 piramiden in Egypte zijn gemaakt, zijn de drie piramiden bij Gizeh het beste bewaard gebleven. Van de piramide is alleen de bovenste laag, van witte kalkstenen, verdwenen. Deze piramiden werden gebouwd door de drie koningen: Cheops, Chefren en Mykerinos. Cheops had het grootste bouwwerk laten bouwen en dat bleef zelfs vierduizend jaar lang het grootste bouwwerk.

Het was niet zomaar een bouwwerk. Onder de piramiden is namelijk de grafkamer van de farao. De piramiden dienden als bescherming voor het lichaam van de farao. Maar dat was niet de enige reden. Waarschijnlijk moest de piramide helpen bij de reis van de farao van het leven naar de dood. De schuine helling kon worden aangezien voor een trap naar de hemel. De vorm kan op de oerberg lijken die, in de bijbel, in het scheppingsverhaal uit het water oprees. Hoewel het nog niet duidelijk was waarvoor die vorm zo gemaakt was, zijn de Egyptenaren in ieder geval wel geslaagd in het bouwen van een gigantisch graf.

De piramide werd niet als enige gebouw gebruikt voor rituelen van de farao’s. Rondom de piramiden is een compleet complex dat de dood van de farao moest regelen. Aan de oostzijde van de piramide was een dodentempel die verbonden was met een andere tempel die aan de rivier lag. Dit was de beste weg voor het lichaam van de overleden farao als deze naar zijn laatste rustplaats gedragen moest worden.

De bouw van de piramide

De plaats waar de piramiden moesten komen was op de westoever van de Nijl. Op de westoever ging elke dag de zon onder en dat werd verbonden met de dood. Op de plaats waar de piramiden nu staan ligt een kalkstenen plateau dat een prima ondergrond verzorgde voor het grote bouwwerk dat er moest komen. Hoewel de bodem niet vlak was heeft men gewoon met de omtrek van de bodem mee gebouwd. Alleen rond de piramiden heeft men de bodem vlak proberen te maken.

Omdat de piramiden al ruim voor de geboorte van Christus werden gebouwd zou je verwachten dat de technische middelen niet voor handen zouden zijn om een bouwwerk te maken dat bijna geen afwijkingen vertoont. De piramiden zijn angstvallig precies. Men heeft in die tijd geprobeerd de muren evenwijdig te laten lopen aan de windrichtingen.

De stenen van de piramiden werden even ten zuiden van de bouwput gewonnen. Om de bekleding van de piramide te verzorgen vonden de Egyptenaren deze stenen niet goed genoeg. Uit Tarag, aan de andere kant van de rivier, werden daarvoor speciaal blokken kalksteen van een kleine 2,5 ton overgevaren om voor dit doeleinde te gebruiken. De grafkamer was echt een verhaal apart en daarvoor werden granieten stenen gebruikt. Maar deze moesten zelfs helemaal uit Aswan komen. En dat ligt ongeveer een kleine 1000 km verder naar het zuiden. Dat was overigens niet het enige graniet dat men nodig had. Voor het afsluiten van de piramiden had men een constructie van stenen van dit materiaal in gedachte vanwege de sterkte van dit gesteente.

De piramide van Cheops heeft drie vertrekken waarvan 1 uitgehouwen is in de bodem van piramide. De koningskamer bestaan helemaal uit het rode graniet uit Aswan en bevat een doodskist van hetzelfde materiaal. Boven deze kamers zijn vijf andere kamers ontworpen met enorme granieten balken die de druk op de koningskamers moeten verdelen. Dit principe is ook de toepassing in de grote galerij, het verschil is alleen dat je hier dus ziet dat het 1 geheel is van stenen die naar elkaar toe lopen. Daarnaast hebben de bouwers van de piramide gangen van ongeveer 20cm2 gemaakt die wijzen op het sterrenbeeld Orion en de poolster zodat de ziel van de koning naar deze sterren kon reizen.

Dit alles werd in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken niet door slaven gemaakt. Alle arbeidskrachten waren betaalde krachten. Een aantal van hen werkten alleen aan deze gebouwen als het Nijlwater hoog stond en zij niets op hun akkers konden doen. Naast deze seizoenarbeiders waren er ook mensen die wel de hele tijd aanwezig waren. Rondom de arbeiders die aan de piramiden werkten was er een netwerk aan mensen die voor hun eten zorgden. Schattingen lopen uiteen over het aantal dat werkten aan deze enorme bouwwerken. Maar liefst 20.000 à 30.000 moeten er toch wel nodig zijn geweest. Maar tijdens de jaarlijkse overstroming van de Nijl werden duizenden mensen, die nog belasting moesten betalen, geëist om mee te helpen aan de piramide. Wanneer de piramide af was werden sommige vermoord omdat ze de geheime gangen precies kenden. Dat waren meestal mensen die aan de geheime gangen werkten en de architect.

Binnen in de Piramide

Ergens binnen in of onder de steenmassa bevond zich een grafkamer waar de dode farao ter rustte was gelegd. Sinds de vroegste tijden zijn er fantastische verhalen geweest over de schitterende rijkdommen die samen met de dode farao zouden zijn begraven. Om rovers tegen te houden verborgen de piramide bouwers de ingangen en sloten ze de gangen binnenin af met enorme steenblokken. Er waren ook nog extra gangen gemaakt om ze niet bij de farao te laten komen. Bijna alle piramides zijn leeggeroofd behalve die van Toetanchamon. Hij was begraven in een van de rotsen, uitgehouwen graftombe, in het Dal der Koningen. Hij was in drie doodkisten gelegd waarvan er 1 massief goud, omgeven door kostbaarheden van onschatbare waarde.

Koning Mykerinos bouwde 3 kleinere piramiden net ten zuiden van zijn eigen piramide. Geen daarvan werd afgemaakt, maar 1 is gedeeltelijk bekleed met graniet. Dit is de grootste van de 3 kleintjes en waarschijnlijk werd daar zijn koningin begraven.

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Koning Mykerinos bouwde 3 kleinere piramiden net ten zuiden van zijn eigen piramide. Geen daarvan werd afgemaakt, maar 1 is gedeeltelijk bekleed met graniet. Dit is de grootste van de 3 kleintjes en waarschijnlijk werd daar zijn koningin begraven.

De Grote Sfinx

De grote Sfinx kijkt in oostelijke richting naar de opkomende zon. Uitgehouwen uit een enorm kalksteenblok. Hij heeft het lichaam van een leeuw die ligt en een hoofd van de farao. Waarschijnlijk had de Sfinx bij de 3 piramides van Gizeh het hoofd van Chefren. De bouwers van de Sfinx bouwden dit uit eerbied aan hun farao. De Sfinx is een soort bewaker van de piramide van Chefren in Gizeh. Door de eeuwen heen heeft het stuifzand de Sfinx tot het hoofd bedekt met zand. In 1818 probeerde de Italiaanse kapitein Giovanni Caviglia, een weg naar de Sfinx te vinden. Het verwijderde het van de borst en ontdekte een kapel. Dit was een van de zo vele pogingen om het zand de verwijderen. Hij werd uiteindelijk in 1925 uitgegraven.

Het duurde natuurlijk een lange tijd om die piramides te maken. De tijd die ze nodig hadden voor de piramide van Cheops was 23 jaar. De lengte bedraagt 230meter en 33centimeter. De hoogte van het gebouw is 146meter en 59centimeter. De inhoud in vierkante meters is 2.600.000m2. Het aantal stenen dat ze nodig hadden was 2.300.000. En het gewicht per steen is 2,5 ton. Ze hadden ook een steensoort, het graniet dat voor de grafkamer werd gebruikt, die ongeveer 50 tot 80 ton woog. Ze hadden voor het hele bouwwerk 20.000 à 30.000 werklieden nodig.

De bronvermelding

Ik heb deze op deze site tekst gevonden:

http://members.brabant.cello.nl/~e.huggers/tempels-graven/index.html

Deze boeken heb ik gebruikt:

Auteur: Anne Millard Titel van het boek: Piramiden toen en nu. Auteur: James Putnam Titel van het boek: Piramiden

REACTIES

S.

S.

Op het eerst staat in plaats van gebouwd voor een farao door een farao.Dit wou ik even melden GRAAG GEDAAN!!!

16 jaar geleden

S.

S.

ik vind het heel goed gedaan

12 jaar geleden

D.

D.

hartstikke toppie helmaal in orde

12 jaar geleden

S.

S.

dit is echt gaaf en je kan er veel uit leren.dus ...ja je weet maar nooit waneer je ht nodig kan hebben.

12 jaar geleden

A.

A.

geniale spreekbeurt! kon er veel van leren

11 jaar geleden

J.

J.ik had hellemaal plagiaat geen probleem gehad 10 jeaaaaa

7 jaar geleden

R.

R.

Heel goed gedaan heb er veel mee gedaan en ook veel van geleerd

11 jaar geleden

D.

D.

ik vind het heel goed gedaan wadt voor school ik heb gedaan ik ben er super trots op gr Devon

11 jaar geleden

A.

A.

leuk werkstuk

11 jaar geleden

F.

F.

hallo
ik wou dit altijd al wete ik snap het helemaal'

gr fr

11 jaar geleden

B.

B.

heel erg bedankt want nu heb ik weer een stukje info er bij

10 jaar geleden

D.

D.

sorry wat een stom werkstuk ik heb hier meer 5 zinnen uit gehaald.

10 jaar geleden

H.

H.

heel erg bedankt

9 jaar geleden

J.

J.herjan is cool

9 jaar geleden

V.

V.

helaas vond ik dit werkstuk niet zo goed dus heb hem niet uitgekozen er waren wel wat beteren te vinden op internet.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.