Provence

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 828 woorden
  • 26 april 2004
  • 123 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
123 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

De Provence ligt in het zuidoosten van Frankrijk, tussen de Rhône, Marseille en de Zuid-Franse kust. Je komt er met de auto als je vanaf Lyon naar het zuiden gaat.

Enkele belangrijke plaatsen; Orange (waar Willem van Oranje prins van was), Avignon (waar 70 jaar lang pausen hebben gewoond), Arles (waar Vincent van Gogh heeft geschilderd). Het is er ’s zomers heet en meestal droog, ’s winters kan het er erg koud zijn. Soms waait er een koude loeiende Mistrál. De bekendste berg is de Mont Ventoux. Nu iets over de geschiedenis:

Al sinds de prehistorie wonen er mensen in de Provence. In die tijd leefden er vooral landbouwers. Vanaf circa 600 v Chr. komen er Kelten (eigenlijk Galliërs) en Grieken die de stad Massalia stichten (Massalia is later Marseille).

Rond 220 is de legendarische Hannibal door de Provence getrokken met zijn olifanten, om het Romeinse Rijk aan te vallen.

100 jaar later komen de Romeinen en veroveren Zuid-Gallia, dus ook de Provence. Zij stichten o.a. aix-en-Provence ([exan]). Julius Caesar is ook in de Provence geweest, maar pas onder Keizer Augustus (dat is rond het begin van onze jaartelling) wordt de Provence officieel Gallia Narbonensis. In die tijd waren er een paar hele belangrijke steden, o.a. Nimes en Arles. Er worden heel veel Romeinse gebouwen opgericht; theaters (Orange), amfitheaters (Arles) en heel veel tempels (bijv. in Nimes). Veel van deze gebouwen zijn bewaard gebleven en kun je nu nog bezoeken.

Omdat het gebied Christelijk wordt, worden er vanaf de 4e eeuw veel kerken gebouwd. Van de kerken die toen zijn gebouwd zijn er nu nog steeds veel over.

Rond 470 trekken de Romeinen zich terug uit de Provence en komt het gebied in handen van de Franken. Het gebied hoort later niet bij het Frankische Rijk, maar blijft min of meer zelfstandig. In 200 jaar tijd is het gebied bezocht door Saracenen (Arabieren), Noormannen, Hongaren en nog meer volkeren die eigenlijk kwamen plunderen.

In de middeleeuwen komt de Provence beetje bij beetje steeds meer bij Frankrijk. Maar grote stukken blijven bij Barcelona en Italië. Dat zie je o.a. terug in de stierenvechten die tegenwoordig nog steeds plaatsvinden in sommige delen van de Provence. Avignon wordt in 1316 de officiële residentie van de pausen. Maar vanaf ongeveer 1400 zijn er geen pausen meer in Avignon en wonen die voortaan in Rome.

In de Middeleeuwen spraken de mensen in de Provence een andere taal dan in de rest van (het tegenwoordige) Frankrijk. Zelfs nu klinkt het Frans in de Provence anders dan in de rest van Frankrijk.

Rond 1100 was de Provence een gebied dat rijk aan cultuur was: er waren veel rondreizende troubadours, veel literatuur en er werden veel kerken en mooie gebouwen gebouwd. Dit werd minder rond 1350 met de komst van de pest. Meer dan de helft van de inwoners stierf. Deze pestepidemieën kwamen tot in de 18e eeuw voor. Zo stierven er in 1720 alleen al 100 000 mensen aan de pest. Na de pestepidemieën was het gedaan met de bloeitijd van de Provence. Er ontstonden godsdienstoorlogen tussen Katholieken en Ketters (zoals Protestanten), waarbij heel veel mensen werden vermoord. Na deze godsdienstoorlogen werd het stil in de Provence en was het geen belangrijk cultureel gebied meer.

Uiteindelijk wordt in 1791 het laatste gedeelte van de Provence bij Frankrijk gevoegd. Bij dit laatste gedeelte hoorden Avignon en Pernes les Fontaines, en de omgeving daarvan.

In tegenstelling tot het Noorden van het land, heeft de Franse Revolutie niet echt gewoed in de Provence.

Ook ons Koningshuis heeft iets te maken met de Provence. Het heet, zoals jullie wel weten, van Oranje Nassau, en heeft zijn naam gekregen van het Prinsdom Orange dat rond 1700 door de Fransen is veroverd. Zelfs nu nog vind je in Orange nog resten van Oranje Nassau, zoals de boom die Juliana heeft geplant rond 1950. Er zijn ook nog huizen en gebouwen uit die tijd overgebleven.

Bij het Franse volkslied ,de Marseillaise, heeft de Provence ook zijn steentje bij gedragen: dit volkslied werd voor het eerst gezongen door vrijwillige soldaten uit de Provence.

In 1940 blijft de Provence buiten de Duitse bezetting maar 2 jaar later vallen de Duitse troepen de Provence toch binnen. 4 jaar later, in 1944, wordt de Provence weer bevrijd.

Het gebied werd langzamerhand een industriegebied, zoals Marseille en Avignon . Maar nog steeds komen heel veel landbouwproducten uit de Provence: wijn, olijven, lavendel, groente, en vooral fruit.

De Provence heeft vele bezienswaardigheden uit het verleden; - Avignon heeft een prachtig pauselijk paleis, - De brug over de Rhône is ook bekend (hoewel deze in de 15e eeuw voor de helft door een overstroming is vernield), - De Pont du Gard, een aquaduct van de Romeinen, - Het Amfitheater in Arles en een ondergrondse stad, - En het theater in Orange, met het beroemde standbeeld van keizer Augustus, - Pernes les Fontaines heeft nog middeleeuwse stadsmuren, en is bekend om zijn 35 fonteinen. - En er zijn in de hele omgeving mooie abdijen te zien bezichtigen, zoals de abdij van Senanque.

REACTIES

K.

K.

jammer dat er alleen geschiedenis iis

10 jaar geleden

H.

H.

klopt

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.