Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dromen

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas vwo | 804 woorden
  • 13 februari 2004
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
55 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

We hebben voor deze presentatie het onderwerp ‘dromen’ gekozen omdat we dromen een interessant fenomeen vinden, we wilden er graag meer van weten en ik onthoud vaak ook mijn dromen en ik vond het heel interessant om daar meer over te weten te komen.
We hebben er voor gekozen om het onderwerp vooral psychologisch te benaderen, en niet te veel feiten als ‘dat en dat gebeurt er met je lichaam als je slaapt’ weer te geven. We vinden feiten ten eerste niet zo interessant en ten tweede hebben Vera en Kirsty dat al ruim verwerkt in hun presentatie.

Op de vraag: ‘Waarom dromen we eigenlijk?’ zijn verschillende antwoorden te geven.

Vroeger werd er vooral gedacht dat je in je droom een boodschap kreeg van een bovennatuurlijk wezen, een god. Veel dromen werden voorspellend verklaard. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in de Bijbel, daarin krijgt Jozef voorspellende dromen en ook verklaart hij dromen van anderen op die manier. In Azië werd er soms gedacht dat de geest tijdens dromen buiten het lichaam treedt.
Ook werd er vroeger soms al gedacht dat het onbewuste naar boven kwam in de droom, zoals tegenwoordig meestal ook geloofd wordt.
Wat wij geloven is dat een droom een soort gesprek in symbolen en beelden is, tussen het onbewuste en bewuste deel van onze geest. Allerlei onbewuste gevoelens, verlangens, etc keren terug in je dromen, in kleuren, vormen, personen enzovoorts.
In dromen gebeuren echt ontzettend vaak dingen die helemaal niet mogelijk zijn in werkelijkheid. Dat komt omdat de wakkere manier van doen en laten, de normale manier van de werkelijkheid bekijken, maar een van de vele mogelijke bewustzijnstoestanden is. Soms droom je opzettelijk dingen die niet kunnen, zodat je ziet dat er ook andere perspectieven ergens op mogelijk zijn.
Veranderingen spelen ook een belangrijke rol in dromen. Soms droom je bijvoorbeeld over een persoon wat even later een heel ander persoon is, maar toch gedraagt de persoon zich nog steeds zoals de eerste, en je weet ook dat het die persoon is. Personen in dromen zijn sowieso heel vaak symbolisch, als ik bijvoorbeeld over Sarah droom dan hoeft het helemaal niet zo te zijn dat ik in mijn onderbewuste ook echt aan Sarah denk, personen staan vaak voor bepaalde gevoelens en elementen.

Ook droomde piiiiep toen ze klein was een keer dat ze in haar pyjama naar school ging. Voor de rest had iedereen normale kleren aan en ze schaamde zich er ook heel erg voor dat ze een pyjama aan had, ze vond dat helemaal niet leuk. We hebben het hier een beetje over gehad en we kwamen tot de conclusie dat deze droom waarschijnlijk betekende dat ze het gevoel had anders over te komen dan ze was, dat mensen haar niet goed begrepen, en dat ze op een bepaalde manier ook onzeker was, want dat was bij haar ook zo toen ze klein was. De droom lijkt erg op mijn droom dat ik naakt was.

Het verschil tussen Freud en Jung

Freud en Jung zijn twee personen die heel belangrijk zijn geweest wat betreft opvattingen over dromen. Freud gaat ervan uit dat alle dromen uitingen zijn van het irrationele en asociale in de menselijke natuur.
De droomtheorie van Freud vormt het begin van de moderne wetenschap: de opvatting dat wij gevoelens, wensen en strevingen hebben die onze handelingen motiveren, maar die ons niet bewust zijn. We zijn ons er niet alleen niet van bewust, maar het is ook gecensureerd. In onze dromen komen onredelijke haat, eerzucht, jaloezie, afgunst en vooral incestueuze of perverse seksuele wensen, die wij uit ons bewustzijn bannen, tot uiting. Freud legt dus de nadruk op het slechte karakter van de mens.
Als je in het boek kijkt, zie je het volgende: Voor Freud was klimmen het verlangen naar seksuele bevrediging, Freud was er van overtuigd dat droomgebeurtenissen met reizen of verplaatsingen verborgen verlangens naar geslachtsgemeenschap voorstelden, volgens Freud roept eten altijd associaties met seksualiteit op, enzovoorts. Freud verklaart dus ontzettend veel aan de hand van sex. Zelf hecht ik eigenlijk ook wel meer waarde aan de theorieën van Jung. De opvatting van Jung is dat dromen onthullingen zijn van de wijsheid van het onbewuste, die verder reikt dan het individu. Jung keek naar de psyche van twee kanten: het geeft zowel een beeld en sporen van het hele verleden, als dat het verandering is, de psyche schept zijn eigen toekomst. Jung probeerde de droom te interpreteren als de uitdrukking van de wijsheid van het onbewuste. Hij zegt: ‘het onbewuste kan soms over een intelligentie en doelgerichtheid beschikken, die meer waard is dan het bewuste inzicht.’ Zo kijk ik er ook wel tegenaan. Jung stelt ook dat de stem die in onze dromen spreekt niet van onszelf is, maar een hogere oorsprong heeft, hij is erg religieus gericht. (Hier ben ik het minder mee eens).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.