Thailandse economie

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 761 woorden
  • 12 juni 2003
  • 114 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
114 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Thailand

Thailand is een land met ongeveer 63 miljoen inwoners en is bijna 12 keer zo groot als Nederland met zijn 514.000 vierkante kilometers. Heel veel van de mensen, ongeveer 31 % zelfs van de gehele bevolking is daar jonger dan 15. Dit komt vooral nog doordat het zo’n land is waar de kinderen later voor hun ouders gaan zorgen en dus willen ze zoveel mogelijk kinderen zodat er zeker 1 is om voor hun te zorgen later. Echt nodig is dit na mijn mening niet als je er bij nadenkt dat de gemiddelde Thai maar rond de 65 jaar is… dan kun je dus net met pensioen hier in Nederland maar dat is in Thailand dus anders…

· Wijs Thailand aan op landkaart · Laat de bevolkingpiramide zien · Improviseer maar... De Thailandse Economie Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was Thailand een van de armste landen ter wereld. In de tijd daarna groeide de economie langzaam met zo'n 4,5 procent per jaar. Tot 1980 leefden ze vooral van landbouw in de economie. Nog steeds werkt 40 procent van de beroepsbevolking in de landbouw, maar het aandeel van deze sector in het Bruto Nationaal Product is door het kleine bedrag wat dit opbrengt gedaald tot nauwelijks 10 procent.

Toch is Thailand ‘s wereld belangrijkste exporteur van rijst, tapioca, rubber en tijgergarnalen. Daarnaast is het een grote producent van sojabonen, vis en diepvrieskip. 20 jaar ging het heel goed, toen zakten de prijzen van landbouwproducten op de wereldmarkt en raakte Thailand in een economische crisis. Snelle industrialisering van de economie leek de beste oplossing. Exportgerichte industrie werd gestimuleerd en de goedkope arbeid trok veel buitenlandse ondernemingen. Thailand industrialiseerde in razend tempo en de economie groeide in de jaren 1987-1991 met 11,5 procent per jaar, het hoogste groeicijfer ter wereld. Het duurde niet lang deze goede tijd en het ging ook snel weer mis maar De winst uit die economisch gezien goede dagen werd met name geïnvesteerd in niet-productieve goederen, zoals onroerend goed of in aandelen op de effectenmarkt.

Het aantal nieuwbouwprojecten werd echt enorm, overal schoten de huizen, hotels en kantoorpanden als paddestoelen uit de grond en de prijzen stegen sterk. In 1997 werd duidelijk dat enorm veel financiële instellingen failliet zouden gaan door probleemleningen. Zij hadden veel te gemakkelijk leningen verstrekt. De financiële sector stortte in elkaar en de baht (de Thaise munteenheid dus) zakte met 35 procent. Honderdduizenden mensen verloren hun baan en konden hun leningen niet meer betalen. Het Internationaal Monetair Fonds moest te hulp schieten met een lening van zeventien miljard dollar. De Thaise economie, waarvan was voorspeld dat hij in 2020 bij de top tien van de wereld zou horen, was teruggeworpen tot die van een ontwikkelingsland… Zo werd Thailand dus een Ontwikkelingsland

Ook nu met die Sars epidemie is het weer afwachten hoe de Thailandse economie eraf zal komen maar gelukkig zijn de inkomsten van de toerisme en de rest van de reisindustrie niet een echt grote inkomstenbron van de Thaise bevolking dus blijft alles daar wel een beetje zoals het is. De Thaise Premier blijft dus ook positief en die denkt dat dit jaar de Thaise economie zal groeien met 6 procent.

Oplossingen voor de Thaise economie? Door de schulden zijn de mogelijkheden van Thailand om uit het kadertje ontwikkelingsland te komen heel beperkt natuurlijk en investeren om je schulden terug te krijgen is ook niet altijd slim want wat als je je geld verliest…. Een mogelijke oplossing is voor hen om wat aan de scholing van hun mensen te doen want de Thaise scholing is belabberd, ze hebben er dus alleen maar een klein groepje rijke goedgeschoolden en heeel veel ongeschoolde mensen. Dit komt doordat de rijke Thaise mensen hun kinderen naar het westen sturen om te studeren, de arme mensen hebben gewoon geen keuze en dus krijg je een soort gat in de markt. Thailand heeft mensen nodig met allerlei verschillende types scholing en hebben daarvoor dus goede scholen nodig. Als ze dit hebben kunnen ze meer industrie producten maken en dan ben je weer Back in Business toch? Want met industrie producten verdien je immers veel meer.

Kans of bedreiging? Ik denk dat Thailand voor ons als westen een kans is, als de mensen wat meer geld krijgen om te besteden door welvaart kunnen wij weer producten kwijt aan 63 miljoen mensen! Thailand zal immers toch heel andere producten leveren als ons dus het zou alleen maar een mooie aanvulling voor de markt zijn en geen bedreiging. Bronnen: www.evd.nl
http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/azie/thailand/geografie/landschap.htm
en via ilse en google zoekmachines hebben we zo nu en dan nog wat andere info gevonden.

REACTIES

N.

N.

Wat heb je hiervoor gekregen?? Thailands is fout trouwens, het is thais.

18 jaar geleden

I.

I.

leuk! ik heb veel informatie voor mijn spreekbeurt gebruik!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.