Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Beleggen

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 870 woorden
  • 11 februari 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
11 keer beoordeeld

Beleggen

Beleggen is eigenlijk geld investeren in een bedrijf. Dit wordt heel veel gedaan, ongeveer de helft van de Nederlanders doet aan beleggen. Je kunt beleggen in een bedrijf door aandelen van dat bedrijf te kopen. Aandelen zijn hele kleine stukjes van het bedrijf waar je dan eigenaar van word. Aandelen zijn giraal. Dit wil zeggen dat een aandeel niet iets tastbaars is, je ziet het eigenlijk alleen op je rekening. Vroeger had men eigendomsbewijzen van papier, maar dit was natuurlijk erg onhandig, want als doit papier gestolen werd, was je je aandeel kwijt. [plaatje]
Als je een aandeel of meerdere aandelen van een bedrijf hebt krijg je medezeggenschap in dat bedrijf. Op de aandeelhoudersvergadering mag je dan mee stemmen. Hoe meer aandelen je hebt, hoe groter je inspraak is. Een bedrijf heeft vaak duizenden aandelen dus als je maar één aandeel van een bedrijf hebt, heb je maar weinig inspraak. Beleggers kopen ook nooit maar één aandeel, ze kopen bv. voor 1000 euro aan aandelen, of voor 10.000.


Aandelen worden gekocht en verkocht op de beurs. In Nederland gebeurt dit allemaal in Amsterdam. De markt is het aanbieden (van aandelen) en (het) verkopen van aandelen. Op de beurs werken beursagenten. Als je wilt beleggen moet je een order opgeven via de computer aan de beurs. Dit kun je zelf doen of laten doen door de bank of een andere instelling. Veel mensen hebben een beleggingsadviseur [plaatje?] De beursagenten gaan dan aandelen voor je kopen. De bedrijven krijgen geld doordat beleggers aandelen kopen. Maar de beleggers beleggen natuurlijk niet voor niets. Het is de bedoeling om aandelen voor een lage prijs in te kopen, voor een hogere prijs weer te verkopen en daarmee zoveel mogelijk winst te maken. De waarde van een aandeel, de koers, wordt bepaald door vraag en aanbod. Die koers verandert honderden keren per dag. Als er iets gebeurt met het bedrijf, of er gebeurt iets wat effect heeft op de wereldeconomie, dan kan je het verschil meteen zien. [grafiek] volgorde? Als voorbeeld: Je koopt een aandeel van Philips voor 10 euro. Omdat het goed gaat met het bedrijf willen veel mensen een aandeel van Philips kopen. Hierdoor wordt het aandeel Philips duurder, de koers gaat omhoog, het aandeel wordt dan 15 euro waard. Nu verkoop je het aandeel en zo heb je 5 euro winst. Maar het kan ook andersom gaan. Als het slecht gaat met Philips willen weinig mensen een aandeel van Philips kopen. Hierdoor wordt het aandeel Philips goedkoper, de koers gaat omlaag, het aandeel wordt dan 5 euro waard. Nu heb je 5 euro verlies. 5 Euro is nog wel te overzien, maar vaak hebben mensen meerdere aandelen van een bedrijf en verliezen ze meer geld, of krijgen ze juist een hogere winst. De winst die je maakt heet het rendement. Bij beleggen kun je dus winst of verlies maken. Beleggen is nooit 100 % veilig.
Je hebt minder risico op hoge verliezen als je belegt in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is een pakket met allemaal verschillende aandelen, van verschillende bedrijven erin. Als één bedrijf dan verlies maakt valt dat niet zo op omdat je ook aandelen van andere bedrijven hebt. Ook ruilen de fondsbeheerders, de mensen van het beleggingsfonds, de aandelen die slecht gaan om voor aandelen die wel goed gaan. Zo proberen ze de winsten voor hun klanten zo hoog mogelijk te maken. Vaak wordt geadviseerd om als beginnend belegger te beginnen in fondsen. Je belegt dan niet rechtstreeks in aandelen maar toch beleg je. Door beleggingsfondsen heb je minder kans op hoge verliezen maar ook minder kans op hoge winsten (omdat je verschillende aandelen bezit). Mensen die dan ook snel veel geld willen verdienen kunnen beter rechtstreeks aandelen kopen en verkopen.

Ook kan je beleggen in obligaties. [plaatje] Een obligatie is een staatslening. De staat belooft in een bankbrief dat je je geld na een afgesproken aantal jaren weer terugkrijgt. Over het geld dat je uitleent aan de staat, ontvang je ieder jaar rente. Ook de bank belegt met spaargeld. Dit doen zij ook vaak in obligaties. Want als zij zouden beleggen in aandelen lopen ze het risico dat de aandelen dalen waardoor ze verlies boeken en dan kunnen ze, als het zou moeten, ons geld niet meer aan ons terugbetalen.

Je kunt ook beleggen in ontroerend goed. Hierbij moet je niet denken aan het kopen van een deel van een huis maar je moet dan kijken op nationaal (groter?) niveau. Als je belegt in ontroerend goed koop je een aandeel van projecten die door projectontwikkelaars worden uitgevoerd.

Beleggen wordt gedaan op de beurs. Er zijn verschillende beurzen. De AEX is de hoofdbeurs. Hierin zitten de grote Nederlandse bedrijven. De midkap komt hieronder. In deze beurs zitten minder grote Nederlandse bedrijven. Het zijn allemaal wel verschillende beurzen, maar ze worden allemaal geregeld in één gebouw in Amsterdam. De beursagenten hebben wel verschillende kleuren jasjes om het nog een beetje duidelijk te houden. Om op de markt aandelen aan te kunnen bieden moet je als bedrijf wel een bepaalde waarde hebben. Als je onder die waarde zit komen je aandelen niet op de beurs.
Op televisie zie je vaak mensen allemaal roepen en handen omhoog houden. Die mensen zijn de hele dag door bezig met aandelen kopen en verkopen voor andere mensen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.