Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

Reumatoïde Artritis

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 584 woorden
  • 4 november 2006
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Algemeen:

Reumatoïde Artritis (RA) is een zeer pijnlijke vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Vooral de gewrichten van de handen en voeten, de knieën, de polsen en de enkels zijn vaak aangedaan.

De ontstekingen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Het afweersysteem reageert normaal gesproken met ontsteking op bijvoorbeeld bacteriën. Bij mensen met RA reageert het immuunsysteem op eigen lichaamscellen, in dit geval de gewrichten. RA wordt dan ook wel een zogenaamde auto-immuunziekte genoemd.
Door de steeds erger wordende ontstekingen verandert het gewricht, de ruimte tussen op elkaar passende gewrichtsdelen wordt kleiner en kan uiteindelijk helemaal verdwijnen. Hierdoor ontstaat er schade in de gewrichten waardoor vergroeiingen kunnen ontstaan. Uiteindelijk kunnen de gewrichten hun natuurlijke beweging niet meer maken en nemen zij vaak een vreemde stand aan die niet meer gecorrigeerd kan worden.
Niemand weet waarom het afweersysteem zich bij sommige mensen tegen het eigen lichaam keert. Wel weten we inmiddels dat mensen met RA een teveel aan TNF in hun gewrichten hebben. Dit TNF, dat normaal een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem doordat het ontstekingen bevordert en in stand houdt, blijkt bij mensen met RA in een te hoge concentratie aanwezig te zijn.
Wie kan het krijgen?

Eén op de tien Nederlanders (ruim 1,6 miljoen) heeft een vorm van reuma.
Sommige kinderen krijgen de ziekte al op jonge leeftijd, maar meestal krijgen mensen RA na het veertigste jaar. Vrouwen lopen meer kans op reuma dan mannen: 75% van de mensen met reuma is vrouw. Reuma is geen erfelijke ziekte, al komt het in sommige families vaker voor dan in andere. Dit kan met genetische invloeden te maken hebben, maar ook leef- en voedingsomstandigheden zouden hierbij een rol kunnen spelen. Hormonale veranderingen hebben ook invloed op het ontstaan van reuma, veel vrouwen krijgen in de periode rond de overgang de eerste symptomen, of een verergering daarvan.

Dit zijn een aantal symptomen van RA:

· Stijve ledematen, vooral in de ochtend of na lang in dezelfde houding te hebben gezeten
· Minder soepel kunnen bewegen van verschillende gewrichten
· Griepachtige klachten
· Vermoeidheid
· Bloedarmoede
· Jezelf ziek voelen

Wat is eraan te doen?

De huisarts zal meestal voorstellen een bepaalde vorm van bewegingstherapie te starten, zoals Mensendieck, Caesar Oefentherapie, fysiotherapie e.d.

Bewegen kan de aandoening niet onderdrukken, maar door het soepel houden van de gewrichten en het versterken van de omliggende spieren kan de patiënt zich wel beter voelen.
De huisarts kan ook verschillende pijnstillende en/of ontstekingsremmende middelen voorschrijven, bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen, diclofenac (pijnstillende ontstekingsremmers).

Soms zal hij corticosteroïden (prednison) voorschrijven of injecties direct in het pijnlijke gewricht geven. Meestal verwijst de huisarts de patiënt bij langdurige en ernstige klachten door naar de reumatoloog.

De reumatoloog is een arts die zich specialiseert in reumatische aandoeningen.
De reumatoloog werkt meestal in een ziekenhuis.

Het eerste bezoek bij de reumatoloog vindt meestal plaats nadat de huisarts je heeft doorgestuurd. Meestal beslist de huisarts dit, maar de patiënt kan ook vragen om te worden doorverwezen. De reumatoloog is degene die de diagnose kan stellen of het reuma is, en zo ja, welke vorm ervan. Hij doet dat aan de hand van lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en röntgenfoto’s van de gewrichten. Daarnaast zal hij precies van je willen weten hoe lang u al klachten heeft, wanneer ze begonnen zijn en wat je precies voelt. De reumatoloog zal je adviseren over eventuele bewegingstherapie en hij schrijft je medicijnen voor. De reumatoloog heeft meer medicijnen tot zijn beschikking dan de huisarts.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.