Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Pessarium

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 462 woorden
  • 5 maart 2005
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Onze presentatie gaat over het pessarium.

Het pessarium is een rond rubber kapje (6-10 cm doorsnede) met een soepele metalen veer in de rand. Je schuift dit als meisje voor het vrijen in je vagina. Het inbrengen moet nauwkeurig gebeuren en vergt wel wat oefening. De betrouwbaarheid is bij goed gebruik 95%. Uit onderzoek blijkt dat van de 100 vrouwen die het pessarium gebruiken er per jaar 2 tot 3 toch zwanger worden.

Hoe werkt het?
• Het pessarium sluit de baarmoedermond af, waardoor sperma wordt tegengehouden.

• Omdat het pessarium niet volledig afsluit, moet je het kapje vooraf insmeren met een zaaddodende pasta.
• Na het vrijen moet het minstens acht uur blijven zitten. Maar het mag niet langer dan 36uur.
• Omdat het pessarium precies moet passen, wordt het aangemeten door een arts of verpleegkundige. Klopt de maat niet, dan gaat het sperma erlangs.

Het voordeel van dit voorbehoedsmiddel is dat je het alleen gebruikt als je seks hebt. Het is een heel geschikt middel als je tegelijkertijd ook nog condooms gebruikt of zaaddodende middelen. Als je veel last hebt van je ongesteldheid, is het pessarium een handig middel. Het pessarium beschermt echter niet tegen geslachtsziekten. Maar het grootste risico is het vergeten dat het pessarium is ingebracht want als het te lang blijft zitten, is er kans op een ontsteking.

Het inbrengen van een pessarium
De eerste keer brengt de arts het pessarium in, daarna kan de cliënte het zelf proberen. De achterwand wordt zover mogelijk in de fornix posterior (achterste vaginagewelf) geschoven, zodat de voorrand achter de symfyse (schaambeen) geplaatst kan worden. Als dat zit moet de cliënte fietsbewegingen maken om na te gaan of ze het pessarium voelt. Als dit goed is ingebracht, voelt zij niets. Na ongeveer een week moet ze terugkomen met het thuis ingebrachte pessarium in.
Gecontroleerd wordt:

1. de maat
2. de wijze van plaatsen.
Want als cliënte erg gespannen was bij het aanmeten, kan zij een te klein pessarium aangemeten hebben gekregen..

Verwijderen van het pessarium
Het pessarium kan verwijderd worden door het plaatsen van één vinger tussen de symfyse en het pessarium en vervolgens de bovenrand van het pessarium als het ware aan te haken. Als de cliënte nu wat mee perst, kan het pessarium vervolgens gemakkelijk met een kort rukje verwijderd worden.

Onderhoud van het pessarium
Het pessarium kan met lauw water en zeep worden schoongemaakt. Laat het niet in een schoonmaakmiddel staan; dit kan het rubber aantasten. Droog het goed af en bepoeder het met maizena. Hou het pessarium regelmatig tegen het licht om het op scheurtjes en zwakke plekken te controleren. Spoel het grondig af voor een volgend gebruik.

Kosten
Een pessarium kost rond de €20,- en wordt vergoed door het ziekenfonds. Het zaaddodend middel echter moet door de cliënte zelf worden betaald.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.