ADVERTENTIE
Eerste hulp bij leerachterstanden!

Het zijn gekke tijden. Loop jij, om wat voor een reden dan ook, achter met de lesstof? Met deze tips van Examenbundel gaat het jou sowieso lukken om je leerachterstand weg te werken. Het allerbelangrijkste is dat je in jezelf blijft geloven. Jij kan dit! #geenexamenstress

De tips van Examenbundel

Soorten koeien.Roodbonte en zwartbonte koeien leven vooral in Nederland. Ze worden vooral gehouden voor de melk en het vlees. Maar er zijn nog meer soorten in Nederland, zoals de lakenvelder de Blaarkop. Maar natuurlijk komen er in andere landen ook koeien voor, zoals: De Belgische Blauwe, De Charolais, De Piemontese, De Limousin, De Blonde d¡¦Aquitaine en De Guernsey koe.

Er zijn ook soorten die ouder zijn dan deze. Bijvoorbeeld Bizons (Buffels). Dit zijn de voorouders van de koeien.

Alleen deze soort wordt beschermd. Want eerst waren er miljoenen buffels in Noord-Amerika, Maar de kolonisten hebben er zoveel gedood dat er maar zo¡¦n 500 overbleven. Nu zijn het er weer zo¡¦n 50.000.De mannelijke vorm van een koe is de stier. De stier wordt alleen gebruikt voor de nakomelingen en als stierkalf voor het vlees.

Melkproducten.Iedereen weet dat melk van een koe komt. Er zijn nog meer dieren die melk geven (zoals geiten) maar die van de koe wordt het meest gebruikt. Er wordt kaas, yoghurt, vla, boter, karnemelk, slagroom, halfvolle melk, volle melk, kwark, koffiemelk, roomijs

en nog meer van gemaakt.

Vroeger melkten de boeren

hun koeien met de hand,

maar daar is nu een melk-

machine voor. Dan worden

de koeien in een aparte sta

l gemolken. De melkmachine

melkt hetzelfde als de boeren

eerst; afwisselend met een

zuigslag en een rustslag. Maar

er zijn ook melkrobots, alleen

die hebben de meeste boeren (nog) niet, omdat het nieuw is. Een melkrobot is een soort grote caroussel die langzaam ronddraait en waar de koe inloopt als hij gemolken moet worden. Als ze erin loopt worden er automatisch slangen aan de uiers gekoppelt. Zo wordt ze gemolken. Tijdens het melken krijgt de koe voer zodat ze ook rustig wordt. Als de caroussel helemaal rond is gedraaid, kan de koe weer naar buiten of naar de stal. De koeien moeten minstens 1 keer per dag gemolken worden.

Op de boerderij wordt de melk in een koeltank bewaard. Een paar keer per week komt er een tankwagen van de melkfabriek de tank legen. Zo¡¦n tankwagen wordt ook wel een rijdende melkontvangst genoemd (rmo). Toch zijn er nog honderden boeren die zelf kaas en boter van hun melk maken.

Vlees en BSE (gekke koeienziekte).Hamburgers, Biefstuk, en Frikandellen. Het zijn allemaal vleesproducten. Dat is ook een reden waarom koeien worden gehouden. Samen met varkensvlees en kip wordt het veel gegeten in Nederland en in andere landen. Er zijn kalveren die niet voor de melkproductie zijn, en die worden dan voor het vlees gehouden. Maar niet al het vlees is gezond. Dat merk je wel aan de BSE ziekte. Als mensen besmet vlees eten lopen ze de kans om de ziekte van Creutz feld jacob op te lopen. (Die is uiteindelijk dodelijk!) Dus het moet heel erg goed en streng gecontroleerd worden. Een paar jaar geleden ontdekten ze die ziekte in Engeland. Nederland heeft er ook last van gehad. Er worden nog steeds BSE-gevallen gevonden in Europa.Het voedsel.Een koe eet meestal gras. Vers gras in de wei, maar in de stal hooi. Maar ook andere planten. Ze drinken water. Kalfjes drinken de melk van de koe.

Koeien herkauwen. Dan slikken ze eerst wat gras door, en dan braakt hij het later weer op, om het dan te kauwen. Een koe heeft 4 grote magen: de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag. in de pens wordt het verteerd, dan wordt het herkauwd en weer doorgeslikt, daarna komt het in de netmaag, dan naar de boekmaag en na dat naar de lebmaag. Je kunt hieronder aan de tekening zien hoe die organen van een koe in elkaar zitten. Op de volgende bladzijde staat wat de cijfers betekenen.

De indelig van het dierenrijk.In de indeling van het dierenrijk hoort de koe tot de gewervelden, want ze is tweezijdig symetrisch en heeft een inwendig skelet. Van de groepen van de gewervelden hoort ze weer tot de zoogdieren. Dit zijn de kenmerken:

„h ze is behaard.

„h ze haalt adem door haar longen.

„h ze baart haar jongen levend.

„h ze leeft op het land. (in de wei/stal)

„h ze is warmbloedig.Vijanden.Ik denk niet dat koeien echt vijanden hebben. De enige zou (denk ik) de mens kunnen zijn.Want ze worden gebruikt voor het vlees en vermaak (bijvoorbeeld stierenvechten). Maar de koe wordt ook door de mensen verzorgt, dus echte vijanden heeft zij niet.Het Milieu.Dat kan erg verschillend zijn, want koeien en runderen leven over de hele wereld. Hier in Nederland

leven ze vooral in de wei en de

stal van een boerderij. Maar

bijvoorbeeld in India leven ze

op straat en waar ze maar willen,

omdat de koe daar een heilig

dier is. Dus het ligt er maar aan

in welk land een koe leeft. Er zijn

natuurlijk ook nog wel meer

milieu¡¦s waarin koeien leven,

maar dit zijn twee voorbeelden

ervan.
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.