Het Konijn

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 926 woorden
  • 19 februari 2002
  • 207 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
207 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

KONIJN
De haasachtigen

De haasachtigen zijn een oude groep dieren met verschillende rassen. Haasachtigen komen voor over vrijwel de hele wereld van de Noordpool tot Australië. De enige gebieden waar men geen haasachtigen aantreft zijn : de zuidpool, Madagaskar, delen van Indonesië en het Zuiden van Zuid-Amerika. Over het algemeen hebben haasachtigen primitieve hersenen, ze zijn dus niet bijster intelligent. Maar ze hebben wel een hoog ontwikkeld gehoor en een goede reukzin. Slechts enkele soorten maken geluid. De kleinste soort is ongveer 12cm en weegt 100g. De grootste soort is ongveer 70cm en kan tot 7 kilogram zwaar worden. Hierbij hebben we het dus over « in het wild levende haasachtigen ».

Afstamming

Het dwergkonijn stamt net als alle andere konijnenrassen af van het gewone Europese wilde konijn. En dat een konijn een zoogdier is is bij de meeste mensen ook wel bekend. Maar vele mensen denken dat een konijne een knaagdier is en dat is een groot misverstand. Het konijn behoordt bij de haasachtigen. Het misverstand dat de konijnen en hazen bij de knaagdieren horen is niet zo vreemd. Vroeger werden de langoren ook bij de knaagdieren ingedeeld. Maar latere onderzoekingen en fossielvondsten hebben uitgewezen dat konijnen en hazen geen enkele verwantschap hebben met knaagdieren. Sterker nog, als men heel ver terug in de tijd gaat dan blijkt dat haasachtigen meer overeenkomsten hebben met hoefdieren

Verschil konijn en haas

Konijnen behoren dus tot de haasachtigen. Toch zijn konijnen en hazen wezenlijk andere dieren in bouw, voortplanting en gedrag. De haas is een groter en zwaarder dan het konijn en heeft langere oren. De haas is een lange afstandsloper terwijl het konijn een zeer wendbare sprinter is. De haas kan enorm springen, het leeft in een bovengronds nest en komt voor in de bergen. Het konijn daarentegen graaft een hol en vinden heuvels als hoog genoeg.

Konijn als huisdier

Als men een konijn als huisdier wil moeten we zeker en vast een goede plaats vinden waar het konijn eet, drinkt enz... . Ze kunnen welliswaar buiten gehouden worden maar dat is toch niet aan te raden. Buiten heeft men veel minder contact met de dieren. Als we het hok dan toch buiten plaatsen moet het beschermd worden tegen gure weersinvloeden. Bovendien blijkt dat dieren die buiten gehouden worden over het algemeen korter leven dan dieren die binnen gehouden worden.

Het konijnenhok

Men kan kant en klare hokken kopen in dierenspeciaalzaken, warenhuizen enz... . Ze zijn er in alle maten en kleuren. Hier is een voorbeeld. (TEKENING OPHANGEN). Het is niet eenvoudig om een goede keuze te maken. Bij de huisvesting van een konijn moeten we wel op een aantal zaken letten. Dit zijn enkele eisen waaraan de kooi moet voldoen : - moet groot genoeg zijn - moet goede ventilatie hebben - mag geen rommel veroorzaken - moet goed schoon te houden zijn - moet goed toegankelijk zijn

Vrijlopen

Ala het konijn tam is en het geen al te groot hok heeft zou het regelmatig vrij moeten rondlopen. Voldoende beweging is heel belagrijk voor de gezondheid van het dier. Let wel op enkele gevaren binnenhuis bv. Elektriciteitskabels kunnen aangevreten worden, giftige planten, dichtslaande deuren en honden.Het spreekt voor zichzelf dat het dier altijd in de gaten zal moeten worden gehouden.

Voeding

Naast een goede huisvesting en verzorging is een gevarieerde voeding van levenbelang voor elk huisdier en dus ook voor het konijn. In de natuur krijgt het konijn over het algemeen een behoorlijk afwisselend menu. Een goed dieet bevat een aantal hoofdbestanddelen te weten : hooi, droogvoer, groenvoer, water en eventueel enkele extraatjes...

Dit wil je ook lezen:

Rassen

(TEKENING) Er is een grote verscheidenheid aan konijnenrassen, hier zijn er slechts enkele...

1) Voskonijn
2) Dwergvoskonijn
3) Angorakonijn
4) Dwergkonijn
5) Engels gevlekt konijn
6) Hollander

De Hollander is mijn konijn. Je kant de Hollander herkennen aan de wangvlek, bles en een ring.

Voortplanting

De voortplanting van konijnen is spreekwoordelijk. Overal waar men ze uitzette, werden ze al snel een plaag omdat er te weinig natuurlijke vijanden waren. Een bekend voorbeeld is Australië, waar men in de vorige eeuw 4 paar konijnen de vrijheid gaf... en dat liep verkeerd af ! In Australië weten ze er alles van... . Tot op de dag van vandaag veroorzaken ze problemen. Wilde en tamme konijnen werpen met gemak 8 maal per jaar, wat nodig is omde soort in stand te houden. In de vrije natuur loeren namelijk veel natuurlijke vijanden, waardoor slechts een fractie van de pasgeborenen het eerste levensjaar overleeft. Een wijfje dat klaar is voor de paring gedraagt zich anders. Ze woelt door het strooisel en maakt zelfs een begin voor de nestbouw. Doorgaans word zij bij het mannetje gezet omdat het mannetje anders eerst de kooi van het vrouwtje eerst grondig wil verkennen en dus bij gevolg geen aandacht voor haar heeft. Rond de eenendertigste dag worden de jongen geboren. Het kunnen 4 tot 8 jongen zijn. Hoe minder jongen, hoe langer de draagtijd is en hoe zwaarder ze bij de geboorte wegen. Konijntjes worden blind, naakt en doof geboren. De vacht groeit na 7 dagen en is na ong. 2 weken dicht. Ergens tussen de 12e en de 14e dag openen ze hun oogjes. Na 3 weken gaan ze het nest uit en zoeken ze zelfstandig naar eten.

Het zieke konijn

Hoe weten we of het konijn ziek is? Enkele eenvoudige betrouwbare controles zijn voldoende om te beslissen of langoor naar de dierenarts moet of hij thuis kan behandeld worden. Ook als het konijn uitstekend verzorgd word kan het dier ziek worden. Het is een cliché, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en liever één keer meer naar de dierenarts gaan als één keer te weinig wat fataal kan aflopen!

REACTIES

J.

J.

hay
thanks voor je informatie! ik heb er echt heel veel aan gehad nogmaals bedankt!!

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.