Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eerste ontwikkeling van leven

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 6e klas vwo | 431 woorden
  • 29 februari 2004
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
48 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Spreekbeurt Biologie De eerste ontwikkeling van het leven De aarde ontstond ongeveer 4½ miljard jaar geleden. Een half miljoen jaar later was er water waarin binnen 200 miljoen jaar eencellige wezens zwommen. Wetenschappers hebben verschillende ideeën over hoe het leven zich zo snel kon ontwikkelen. In 1938 kwam Oparin met de hypothese dat de eerste oceaan een soort ‘oersoep’ was van water met eenvoudige organische moleculen. Bliksem en UV-straling zouden hiervoor als energiebron hebben gediend. Niet iedereen was overtuigd van zijn theorie. Er zijn verschillende experimenten naar gedaan die niet met zijn gegevens overeenkwamen. In 1978 kwam de Duitse jurist Günter Wächterhäuser tot de ontdekking dat het leven wellicht op een vast oppervlak is ontstaan. Hij publiceerde deze ideeën in 1988. Het is volgens hem erg onwaarschijnlijk dat kleine moleculen die vrij zweven in een oerzee, grote biomoleculen vormen. Alle moleculen zoeken namelijk altijd zoveel mogelijk bewegingsvrijheid. Op een vast oppervlak hebben moleculen wel een beperkte bewegingsvrijheid. In een model waarin moleculen langzaam bewegen over een gesteente, is samenvoeging tot grotere moleculen veel waarschijnlijker. Toen kwam de vraag welk gesteente daarvoor in aanmerking kwam. Na 9 jaar studie kwam Wächterhäuser uit op het gesteente pyriet of ijzerdisulfide. Pyriet bindt moleculen zo dat ze nog wel kunnen bewegen, maar niet van het gesteente afraken. De organismen halen hun kracht uit een bepaalde chemische reactie, de vorming van pyriet uit waterstofsulfide en ijzerstofsulfide. De theorie van de oersoep, ook wel soeptheorie genoemd, ziet het bestaan van leven als toevallig. Als je opnieuw met een soep start, moet je maar afwachten of weer hetzelfde gebeurt. Bij de theorie van Wächterhäuser, die wel de pizzatheorie genoemd wordt, vormen zich biomoleculen altijd volgens hetzelfde pad, maar dan moeten de juiste omstandigheden er wel zijn. Onderzoekers van het Rensselear Polytechnic Institute in New York hebben weer een andere theorie voor het ontstaan van leven. Zij bedachten de klei-theorie. Dat is eigenlijk een combinatie van de soeptheorie en de pizzatheorie. Zij denken dat er moleculen op een kleiachtige bodem in de oersoep zijn gevormd. Theorieën veranderen dus in de loop der jaren. Zo hebben we ook een artikel gevonden van augustus dit jaar. Dit gaat over onderzoekers van de universiteit van Massachusetts. Zij hebben namelijk een nieuw organisme ontdekt, dat hogere temperaturen kan weerstaan dan andere organismen en ijzer gebruikt om zijn voedsel te verbranden, Deze ontdekking leidt tot nieuwe inzichten over de tijd waarin leven op aarde is ontstaan. Als dit organisme in zulke extreme temperaturen en omstandigheden kan leven, is de aarde misschien wel veel eerder ontstaan dan men altijd heeft gedacht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.