Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Drugs

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 1662 woorden
  • 31 mei 2004
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
45 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inhoud

- Inleiding - Krantenberichten - Wat zijn drugs en welke soorten? - Het Nederlandse Beleid - Belangrijkste drugssoorten & hun bijwerking - Verslavingen - Verschillende toepassingen van drugs - Wie nemen drugs en waarom - ANW vragen - Bronnen - Vragen - Tips

Vrijdag, 12Maart, 2004: Europees Parlement heeft dinsdag in Straatsburg onverwachte steun gekregen
voor het Nederlandse drugsbeleid. Een dertigtal europarlementariërs van de
Britse Conservatieven steunde een tekst van GroenLinks-collega Buitenweg om
Nederland het recht te geven een eigen drugsbeleid te blijven voeren.

Vrijdag, 05 Maart, 2004: Experiment heroïne uitgebreid
De Tweede Kamer wil dat meer ernstig verslaafden op medisch voorschrift gratis heroïne krijgen. De Kamer reageert daarmee op een nog vertrouwelijke, positieve evaluatie van de proefprojecten met vrije heroïneverstrekking. Het CDA - tot voor kort de enige tegenstander - zal de uitbreiding van de experimenten niet langer blokkeren.

Woensdag, 03 Maart, 2004: Nederland is nog altijd 's werelds belangrijkste 'leverancier' van MDMA, de basis voor de partydrug XTC. Dat bericht het narcoticabureau van de
Verenigde Naties INCB in zijn jaarverslag. Volgens het rapport staat Europa
internationaal aan kop als het gaat om de consumptie van XTC en bezet het
werelddeel de tweede plek als het gaat om het gebruik van cocaïne.

Woensdag, 03 Maart, 2004: Verstrekking Staatswiet mislukt
Door illegale concurrentie van coffeeshops dreigt de verstrekking van
medicinale cannabis door de overheid al na een half jaar te mislukken. Het
Openbaar Ministerie in Rotterdam is een gerechtelijk vooronderzoek gestart
naar de handel en wandel van de Rotterdamse stichting Patientenbelangen
Medische Marihuana (PMM). De stichting voorziet tweeduizend patienten in
Nederland van medicinale cannabis.

Woensdag, 03 Maart, 2004: ENECO geeft verdachte stroomafnames vaker door
De politie in Rotterdam-Rijnmond stevent af op een record 'ontmanteling hennepkwekerijen'. Vorig jaar werden al 362 hennepkwekerijen
opgerold in Rotterdam tegen 222 het jaar ervoor. Voor de hele regio Rijnmond
lag dat aantal in 2002 op 334 en vorig jaar op bijna 600. Ook in de eerste
maanden van dit jaar zijn vrijwel elke dag een of meer grote en kleine
wietplantages opgerold.

Woensdag, 03 Maart, 2004: AFKICKEN KOST VERMOGEN EN LUKT NIET
Bijna negentig procent van de verslaafden weer aan de drugs
Het experiment om verslaafden in de Bijlmerbajes te laten afkicken, is in
het drijfzand beland. Veruit de meeste deelnemers die de Strafrechtelijke
Opvang Verslaafden verlaten, grijpen binnen enkele maanden weer naar de
dope. Het Parool volgde het experiment bijna twee jaar.

Woensdag, 03 Maart, 2004: Ophef over onderzoek naar drugs voor militairen
TNO doet op verzoek van het ministerie van Defensie onderzoek naar 'slaap- en waakmanagement' in het leger. Daaronder valt ook het gebruik van slaap- en pepmiddelen. Vakbonden en politieke partijen zijn 'verontrust'. TNO onderzoekt of het gebruik van slaap- en pepmiddelen in 'zeer extreme omstandigheden' een manier zou kunnen zijn om Nederlandse militairen op de been te houden. ,,We hebben het niet over mariniers die op wacht staan'', benadrukt een woordvoerder, ,,maar over bijvoorbeeld vliegeniers die een missie moeten volbrengen en voor wie het levensgevaarlijk is

Wat zijn drugs en welke soorten?

Drugs zijn stoffen die je kunt roken, slikken, snuiven of spuiten. En waarna je deze hebt ingenomen op welke manier dan ook je stemming verandert.

Bij de meeste drugs wordt je stemming versterkt
Dus als je vrolijk bent wordt je nog vrolijker en als je boos of chagrijnig bent wordt zelfs kwaad of voel jij je erg down

Dus als jij jezelf depressief voelt is het verschrikkelijk dom als je dan ff een jointje pakt. Want hier door kun een angst aanval krijgen

Alle drugs zijn ook onder verdeeld in 3 categorieën
De verdovende
De kenmerken daarvan zijn
Werken versuffend
Doe pijn, angst en spanning afnemen
En een aantal voorbeelden
Alcohol, heroïne en slaap- en kalmeringsmiddelen

Opwekkende ook wel bekend als pepmiddelen
En in de sport sector DOPING
Kenmerken hiervan zijn
Ze peppen je lichaam en geest tijdelijk op
Verdrijven de vermoeidheid
Aantal voorbeelden cafeïne nicotine cocaïne amfetamine

Geestverruimende
Deze heeft de kenmerken : Veranderen de waarneming van de gebruiker dus vervormd de werkelijkheid
Een aantal voorbeelden zijn marihuana hasj, snuif- en tripmiddelen(speed)

Bekendste soorten drugs en hun bijwerking:

Cafeïne:

Cafeïne zit in onder andere koffie, thee, chocolade en sommige frisdranken. Cafeïne heeft een werking tot 4 uur nadat je het hebt ingenomen. In koffie zat als eerste de drug cafeïne al vanaf de 17e eeuw. Thee volgde 50 jaar later. Maar op dat moment werden ze nog als medicijn gebruikt. Positieve kant aan cafeïne is dat het een milde stimulans is en wordt gebruikt om wakker en alert te blijven. De negatieve kant ervan is dat je er slapeloze nachten, opvliegendheid, en maagproblemen van kunt krijgen. Dit is vooral slecht voor mensen met een hoge bloeddruk.

Cocaïne: Cocaïne ook wel coke genaamd is een wit poeder dat gesnoven, gerookt en ingespoten kan worden. Het heeft een werking tot maximaal 24 uur na de stof te hebben ingenomen. Al in 2500 voor Christus werden de bladeren van de coca plant gebruikt door de Zuid-Amerikanen. In die tijd werd cocaïne gebruikt voor medische dingen. Later werd het gebruikt in geneesmiddelen, alcoholische dranken en frisdranken. Positieve kant van cocaïne is dat het je het gevoel geeft dat je de hele wereld aankunt. Gebruikers ervaren een gevoel van opwinding, plezier, geluk, zelfvertrouwen en energie. De negatieve kant eraan is het een verhoogde bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur en een verhoogd ademhalingstempo tot gevolg heeft.

XTC: De letters XTC zijn een afkorting van het Engelse woord "ecstasy". Dat betekent in het Nederlands "extase". . XTC is in de vorm van pillen en capsules te gebruiken. De pillen hebben verschillende vormen en kleuren. Positieve kant aan XTC is dat het je een opwekkend gevoel geeft. De nadelige kant aan XTC is dat de XTC invloed heeft op je geheugen, je concentratie en je stemming. Ook is het zo dat je geen vermoeidheid voelt. Bijv. dat je uren achter elkaar blijven dansen. Als het dan ook nog eens warm en vochtig is en er niet genoeg wordt gedronken kan je lichaam oververhit en uitgedroogd raken. Het zou ook kunnen dat sommige spieren en organen (zoals de nieren) niet meer werken.

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

XTC: De letters XTC zijn een afkorting van het Engelse woord "ecstasy". Dat betekent in het Nederlands "extase". . XTC is in de vorm van pillen en capsules te gebruiken. De pillen hebben verschillende vormen en kleuren. Positieve kant aan XTC is dat het je een opwekkend gevoel geeft. De nadelige kant aan XTC is dat de XTC invloed heeft op je geheugen, je concentratie en je stemming. Ook is het zo dat je geen vermoeidheid voelt. Bijv. dat je uren achter elkaar blijven dansen. Als het dan ook nog eens warm en vochtig is en er niet genoeg wordt gedronken kan je lichaam oververhit en uitgedroogd raken. Het zou ook kunnen dat sommige spieren en organen (zoals de nieren) niet meer werken.

Wat doet de overheid?

Productie, handel en bezit van alle harddrugs zijn in Nederland verboden en Nederlander mag 5gram weed in zijn bezit hebben en 1 wietplantje voor de rest pakken politie en justitie grootschalige productie en handel streng aan. Daarbij gelden voor harddrugs zwaardere straffen dan voor softdrugs en slaap- en kalmeringsmiddelen. Het politiebeleid richt zich vooral op de productie en handel van drugs. Aan opsporing van bezit van kleine hoeveelheden drugs voor eigen gebruik geeft de politie geen voorrang, zelfs al gaat het om harddrugs. De achterliggende gedachte is dat streng optreden tegen drugsverslaafden de problematiek eerder vergroot dan verkleint.

Verslavingen:

Zo heb je 3 soorten verslavingen
De lichamelijk verslaving heb je als jij eerst bijvoorbeeld een tijdje weed hebt gebruikt of je rookt al een tijd en als je dan wilt stoppen gaat je lichaam protesteren want het wil die stof uit de drug. De verschijnselen die je daar krijgt als je stopt heten ook wel ontwenningverschijnselen. Hier kun je ook last van krijgen als de tolerantie van je lichaam hoger gaat liggen dus je hebt meer nodig om het effect te voelen deze verslaving heet gewenning als je deze behoeften niet bevredigen kunt dan krijg je ontwenningverschijnselen.

De laatste is geestelijke verslaving
Hierbij heb jij het idee dat je niet zonder het product kunt en als je het niet krijgt dat je dan een nul bent je kunt dan niks meer. Of deze verslaving optreedt, ligt puur aan de soort drugs en aan de gebruiker en de omstandigheden wanneer de gebruiker de drugs gebruikt
Bij het gebruik van cannabis bijv. is er geen vraag van het lichaam om meer van de stof binnen te krijgen, maar het ligt aan de gebruiker want die raakt eraan gewent om er eentje op te steken. Dat noemen ze een geestelijke verslaving.

Verschillende toepassingen van drugs?

Drugs worden met verschillende doelen gebruikt
Zo krijgen Nederlandse piloten een pepmiddel toegediend als zij een lange missie moeten vliegen, want je kunt natuurlijk niet in slaap van in je F16.

Maar ook chronische zieken gebruiken drugs om hun verlichtende werking.

En daar naast heb je ook nog de recreatieve gebruiker.

Wie gebruiken drugs en waarom?

Drugsgebruik is in eerste instantie altijd een keuze van de gebruiker. Vaak weet de gebruiker echter niet waarvóór hij kiest, omdat hij de eigenschappen en risico’s van drugs onvoldoende kent. Veel mensen gebruiken als ze jong zijn, om stoer te doen, om grenzen te verkennen, uit nieuwsgierigheid, om verveling te verdrijven of vanwege de spanning
Of iemand doorgaat met gebruiken ligt aan de persoon maar ook aan zijn omgeving. Wanneer de omgeving bepaald gebruik accepteert of afwijst, dan heeft dat grote invloed. Het afwijzen van het drugsgebruik van een ander hoeft er echter niet altijd toe te leiden dat hij of zij ook stopt met gebruiken. Het kan er ook toe leiden dat iemand een andere omgeving opzoekt, waarin het gebruik wel wordt geaccepteerd.

ANW Vragen

1. Hoe komen wetenschappers aan hun kennis?

- Wetenschapper komen aan hun kennis door ervaring onderzoek en andere soorten proeven

2. Hoe wordt die kennis gebruikt?

- Er wordt veel gebruikt voor voorlichting want mensen moeten weten wat iets doet met als je het van plan bent om te gebruiken

3. Hoe weet je dat wat gezegd wordt juist is?

- Er zijn veel onderzoeken gedaan door verschillende instellingen, universiteiten en ziekenhuizen die alleen onafhankelijk werken
En de verslagen met cijfers en feiten zijn zo van het internet te plukken en dus mag je aannemen dat deze wetenschappers niet zo maar loze uitspraken maken

4. Mag alles wat kan?

- Nee, de wet heeft limieten gesteld dus geen openbare handel en dat soort dingen

Tips

1. Als je van plan bent een keer wiet uit te proberen, dan moet niet als eerste naar de spacecake grijpen, want je weet nooit hoeveel wiet erin is verwerkt. 2. Gebruik geen wiet als je zwanger bent, want dit kan vergroeiingen veroorzaken bij de ongeboren baby.

REACTIES

J.

J.

Er mist iets er staat dat er 3 verslavingen zijn maar er staan er maar twee

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.