Chinese Astrologie

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas havo | 1593 woorden
  • 17 december 2002
  • 75 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 75 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Chinese astrologie

Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het een interessant onderwerp vind. Ik wou er zelf ook wat meer over te weten komen.
Ik heb mijn informatie van het internet, maar vooral uit boeken, omdat er op het internet maar weinig informatie over te vinden was.

1 over het algemeen

De Chinese astrologie is eigenlijk geen passend woord ervoor, omdat astro ster betekent en de Chinese astrologie werkt niet met sterren, maar met dieren. Daarom wordt de Chinese astrologie ook wel eens zodiak genoemd, zo= dier en diak= riem dus dierenriem. Ik noem het in mijn spreekbeurt gewoon de Chinese astrologie.
Er wordt in de Chinese astrologie alleen maar met dieren gewerkt. In totaal met 12 verschillende dieren. Een volledige cyclus duurt 60 jaar, Cyclus is een ander woord voor kringloop. De dieren hebben ieder een jaar gekregen. Dan denk je natuurlijk hoe komt het dan dat de cyclus 60 jaar duurt en geen 12 jaar. Dat komt omdat er in de Chinese astrologie ook nog met elementen en polen worden gewerkt. De polen zijn Yin en Yang. Omdat deze steeds anders staan, is de volledige cyclus 60 jaar.

Veel mensen weten dat je van je Chinese sterrenbeeld een dier bent die bij je jaar hoort maar er wordt ook gewerkt met de uren waarin je geboren bent en welke maand dus je bent in totaal 3 dieren. In extreme gevallen ben je voor je jaar, uur en maand hetzelfde dier.

2. De twaalf dierentekens

Er zijn twaalf dierentekens, volgens de legende riep Boeddha, alle dieren tot zich voordat hij de aarde verliet. Er kwamen in totaal maar 12 dieren om afscheid van hem te nemen. Als beloning heeft Boeddha een jaar naar een dier genoemd in de volgorde waarin ze verschenen.
Ik leg in de latere hoofdstukken uit welke dieren het waren en wat ze voor je betekenen, als je van je sterrenbeeld dat dier bent.

3. Yin en Yang

Ook Yin en Yang hebben met de Chinese astrologie te maken. Yin en Yang zijn de negatieve en de positieve energiepolen. Ze worden beschouwd als de bron van al het bewegende en levenskracht. In het Chinees wordt Yin en Yang T’ai-Jsji genoemd.
Yin is de negatieve energiepool en staat voor de dood of de nacht.
Yang is de positieve energiepool en staat voor de geboorte of de dag.
Omdat ze samen in evenwicht staan wordt dit symbool verwezen als het uiterste beginsel van al wat bestaat. Om orde in je lichaam of in het heelal te houden moeten Yin en Yang in evenwicht staan. Zowel de positieve krachten als de negatieve krachten hebben hun goede en hun slechte kanten, dat betekent dus dat als je onder de negatieve pool bent geboren, je nog niet meteen slecht bent.
Iemand die onder de negatieve pool is geboren, voelt zich beter op zijn gemak als hij zich niet strijdbaar opstelt, terwijl iemand die onder de positieve pool is geboren zich beter tot zijn recht voelt, als hij wat doet.


4. De vijf elementen

Er zijn vijf elementen namelijk water, hout, vuur, metaal en aarde. Alle elementen zijn even sterk en ze zijn van elkaar afhankelijk. Deze elementen worden door het leven in evenwicht gehouden.

4.1 Het element Metaal

Iemand die is geboren is in een periode die door Metaal beheerst wordt, zal zich strikt en resoluut uitdrukken. Zij zullen altijd hun doel proberen na te streven. Hij zal moeite hebben om met iets te stoppen zoals een opdracht. Ze kunnen goed met geld om gaan. Kortom, ze zijn eigenwijs en willen hun zin door drijven.

4.2 Het element water

Iemand die in een water jaar is geboren, beschikt over een buitengewoon talent om te communiceren in verschillende talen of dialecten. Ze hebben goede ideeën maar laten het andere personen het werk doen. Door hun aangeboren opmerkingsgave en aanpassingsvermogen zijn ze even vloeibaar als hun element.

4.3 Het element hout

Iemand die in het jaar van hout is geboren hecht veel waarde aan de natuur. Ze weten hoe ze mensen moeten over te halen om met hem samen te werken. Vaak nemen ze te veel hooi op hun vork.

4.4 Het element vuur

Mensen die in het jaar zijn geboren waar het element vuur in zit, hebben een bijzondere aanleg voor het leidersschap. Ze zijn erg zeker van zichzelf. Ze hebben het grote talent om mensen enthousiast te maken. Het zijn mensen die graag wat doen en niet toe kijken. Net als hun element stralen ze altijd warmte uit.

4.5 Het element aarde

Als je onder het element aarde bent geboren bezit je goede ideeën. Ze willen het liefst regelen en administreren. Ook wetten ze in de meeste gevallen goed met geld om te gaan. Ze stellen hun eigenbelangen voor. Verder hebben ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

5. De Rat

De rat zegt de dingen ronduit, zonder er doekjes om te winden. Hij is erg spaarzaam en geeft alleen zijn geld uit aan mensen die hij echt lief heeft. Hij heeft veel aantrekkingskracht. Een rat is dol op feesten en uitgaan. Hij maakt vaak misbruik van het vertrouwen van anderen. Daarom houdt hij veel van roddelen en kritiek leveren. Hij valt altijd voor koopjes en is erg nieuwsgierig, liefde krijgen en geven vindt hij fijn.

6. De Os

De os wordt ook wel eens Buffel genoemd. Hij is een rustig iemand en heeft een stabiel en betrouwbaar karakter. Hij vindt het heerlijk de verantwoordelijkheid van dingen te dragen. Hij schenkt veel aandacht aan tradities. Hij is geen romanticus maar als hij in de liefde wordt teleurgesteld, is hij zeer terughoudend. Hij is dus trots en onbuigzaam, iemand die graag alleen is.

7. De Tijger
De tijger staat symbool voor kracht en macht. Andere mensen zijn of bang of hebben respect voor hem. Hij is onafhankelijk en heel nieuwsgierig. Hij is een perfecte leider of beschermer. Ze zijn vurig in de liefde maar domineren graag. Ze hebben altijd haast en werken het liefst alleen.

8. Het Konijn

Het konijn is lief, aardig, en heel populair. Ze hebben een goede smaak. Ze zijn makkelijk, en hebben liever geen discussies als je het anders kan oplossen. Vaak kan hij het geduld niet opbrengen om een opdracht af te maken.

9. De draak

De draak is het meest favoriete symbool, omdat het voor macht en geluk staat. Hij die draak is, denkt al bij de geboorte dat de wereld om hem draait. Ze hebben vaak een grote mond, maar luisteren naar wat een ander over iets te zeggenheeft. De mening van een draak is in de meeste gevallen betrouwbaar. Hij is moedig en zelfverzekerd. Ze kunnen het niet verdragen om orders van anderen aan te nemen, ze zijn liever eigen baas. Mensen vertrouwen de draak, hij wordt niet gauw in de liefde teleurgesteld.

10. De Slang

De slang verwacht veel aandacht, maar is nooit luidruchtig (alleen als kind een beetje). Ze hebben goede manieren en nemen snel besluiten. De slang roddelt niet en probeert zijn tijd zo goed mogelijk te benutten. Ze zitten net als de rat een beetje op hun geld. Hij is romantisch, charmant en meestal knap, maar hij is snel jaloers

11. Het paard

Het paard is energiek en actief, hij begeeft zich graag in de menigte. Ze zijn handig maar hebben niet veel zelf vertrouwen. Hij houdt van reizen en is vaak jong het huis al uit. Hij is een ongeduldig en egoïstisch type. Hij werkt hard, maar kan ineens in de problemen komen. Het paard met als element vuur is snel boos en hij houdt van sensatie, hij zoekt dus problemen op. Het laatste vuurpaard is geboren in 1966 de volgende wordt geboren in 2026.

12. Het schaap

Het schaap wordt ook el eens de geit genoemd. Hij is zeer creatief en ook charmant en dol op de natuur. Ze zijn alleen soms onzeker en ze doen alles volgens het boekje. Ze gaan ruzies uit de weg. Ze lopen het liefst de hele dag te dromen. Ze zijn niet georganiseerd en zijn daar om graag kunstenaar of schrijver.

13. De aap

Ze zijn vrolijke mensen, vol energie en ze zijn vaak ook nog knap. Hij zal overal een grapje van maken, hij houdt ook veel van feesten. Ze lossen graag problemen op. Ze houden veel van eten, maar proppen zich niet helemaal vol zoals het zwijn.

14. De Haan

Hij is een oplettend persoon die het meestal bij het rechte eind heeft. Ze zijn zelfverzekerd, moedig, werken hard en zijn heel ordelijk. Hij is recht door zee en draait er liever niet om heen. Je kan hem niet voor de gek houden want hij trapt er toch niet in. Ze zijn eerlijk loyaal en bedriegen hun vrienden niet.

15. De Hond

Een hond is eerlijk, trouw en oprecht. Ze proberen andere mensen zoveel mogelijk te helpen. Ze zullen niet snel roddelen, maar houden wel van veel mensen om zich heen. Ze lopen soms eindloos te klagen, maar in de liefde is hij helemaal eerlijk. Ze geven alleen meer om geld dan om succes.

16. Het zwijn

Het zwijn wordt ook wel eens het varken genoemd. Als je zijn naam hoort, denk je al meteen hè bah, als ik dat maar niet ben. Maar ze zijn oprecht, tolerant en ze hebben gevoel voor humor. Ze geloven alles wat je ze vertelt, maar ze zijn erg zorgzaam. Hij eet soms allen iets te veel dan goed voor hem is.

17. slot

Misschien denk je nu; o ik ben een Tijger of zo, omdat je vindt dat die het meest bij je past maar dat hoef je dan nog niet te zijn. Ik deel zo een blad uit, waarop staat wat voor sterrenbeeld je bent. Dit was mijn spreekbeurt. Zijn er nog vragen?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Hoi Fiona,

Ik moet voor Anw een werkstuk maken over de Chinese Tijdrekening. In je inleiding zei je dat je de informatie vooral uit boeken had. Kan je misschien een paar titels van die boeken naar mij mailen. Ik ben je heel dankbaar als je dat doet.

Groetjes Linda

19 jaar geleden

D.

D.

hey meisje bedankt voor je verslag, hier heb ik wat aan.
Stuur me a.u.b een email als je dit heeft ontvangen
Doei

18 jaar geleden