Biologische wapens

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 1751 woorden
  • 3 december 2003
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
67 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Deelvragen:

*Wat zijn eigenlijk biologische wapens? *De geschiedenis van de biologische wapens? *Wat is het gevaar van biologische wapens? *Hoe kan met zich beschermen tegen biologische wapens? *Wat is er tegen biologische wapens ondernomen?

Wat zijn eigenlijk biologische wapens?

Biologisch wapens worden ook wel bacteriele wapens genoemd. Mensen willen met middelen de vijand zo erg verzwakken dat de overwinning geen moeite kost. De Biologische wapens worden alleen gebruikt voor tactische doeleinden.

Biologische wapens zijn in 3 soorten te onderscheiden: *de bacterien *de virussen *de toxiden
Onder deze drie wordt ook weer onderscheid gemaakt met de volgende kermerken: de 1 heeft een hoog sterftecijfer en de ander een laagsterftecijfer. En moeten de wapens individuele personen raken, d.mv. blindheid bv. Of een hele groep door bijv. virussen.

Bacteriën: Zijn eencellige dieren ze zijn microscopisch klein ze voeden zich met organische afval. Daarbij brengen ze koolstof en stikstof in gemineraliseerde vorm terug in de kringloop. De meeste bacteriën zijn erg sterk en ze kunnen wel jaren overleven op één plaats (bijv. miltvuur).Ze leggen dan hun levenscyclus eigenlijk plat en ze worden dan een spore. Spore kunnen gemakkelijk getransporteerd worden over land en water. We rekenen bij bacteriën Anthrax(miltvuur), Botulisme, Pest en Tularémie. Rusland heeft bijvoorbeeld Yersinia pestis, dit is een vorm van pest deze soort hebben ze Elektronenmicroscopische opname van Anthrax bacteriën
resistent gemaakt tegen 14 geneesmiddelen. Op de nummer 2 stond miltvuur. En natuurlijk mag Griep niet ontbreken in dit rijtje,dat stond op nummer 3.

Virussen: zijn de kleinst organische wezens die we kennen. Ze kunnen niet tientallen jaren in de grond overleven, ze moeten een ‘gastheer’hebben om te overleven. Een virus wordt ook eigenlijk een parasiet genoemd ze houden zich op in levende cellen. Vaak injecteren ze zich erfelijk materiaal in zich en dan geven ze de cel de opdracht om verschillende virusbestanddelen in veelvoud te maken, vaak ten koste van de eigen functies. Als zo’n cel het niet meer houd en hij sterft dan heet dat lysis. Dan barst de cel open en komen er allerlei virussen vrij. Deze zijn niet zo erg als virussen die zelf het lichaam in komen en ze kunnen vaak niet zo veel schade aanrichten als de “moedercel”. Deze virussen zweven vaak jaren lang rond en soms worden ze weer een tijd actief. Een voorbeeld van zo’n virus is het Herpusvirus.

Toxine: Dit gif is afbraakproducten.van celmembranen. Het is zeer giftig en het is niet zo giftig als exotine. Een vorm van toxide is Botuline toxine, het is zo giftig dat een gram (puur) genoeg is om 1 miljoen doden te maken. Na de oorlog met Koeweit had Saddam zoveel Toxine dat hij de wereldbevolking 3x kon uitroeien. Maar gelukkig is botuline eigenlijk ook voor cosmetische doeleinden gebruikt. Men heeft het gif 40.000 keer verdund dat het in de voorhuid kan worden ingespoten en dan ligt het zenuwstelsel plat van de rimpels. Ook voor mensen die spastisch zijn is het een goed middel want dan trekken de spieren niet meer samen en kunnen ze makkelijker lopen. Toxine is eigenlijk een gif wat de bedoeling heeft om het zenuwstelsel plat te leggen en daardoor overlijdt men, omdat de zenuwen geen signalen meer geven om adem te halen en dat soort dingen.

De geschiedenis van Biologische wapens.

De geschiedenis van biologische wapens is erg oud, als eerste waren het de indianen die het sap van een boom opvingen en daar doopten ze hun pijlen in, raakten ze iemand dan stierf deze omdat het gif het zenuwstelsel plat legt. Een ander voorbeeld is dat de Pioniers van Amerika dekens gaven aan indianen, er was een probleem deze dekens waren besmet met het pokken virus. Zo stierven stammen indianen uit of ze waren zwaar verzwakt.

De eigenlijke moderne geschiedenis van biologische wapens begint in Japan met unit 731. Dit gebeurde in 1936, het deed proeven op gebied van ‘waterzuivering’. Er zijn proeven nooit naar buiten gekomen, de tests gebeurden in 150 gebouwen op één terrein. In de tijd dat Unit 731 bestond zijn er duizenden wel niet tienduizenden mensen overleden. Ze deden niet alleen proeven op Chinezen maar ook Amerikaanse en Britse krijgsgevangen in de Tweede wereld oorlog. Deze mensen zijn overleden aan o.a. de pest, pokken en miltvuur. Deze Unit capituleerde in 1945, Amerika beloofde de wetenschappers als ze hun informatie doorspeelden, ze dan niet werden vervolgd. Nog later dacht de Engelse regering dat het wel ‘veilig’ was om proeven te doen op het eiland Gruinard in 1941, dit is een Schots eilandje. Maar de miltvuur bleef jaren lang leven op het eilandje. Het bleek dus niet zo veilig te zijn en pas veel later hebben ze het eiland schoongemaakt.

De Russen hebben ook proeven gedaan met biologische wapens, want ze merkten gauw dat het simpel en effectief was om biologische wapens te gebruiken. Maar in 1979 ontsnapte een wolk miltvuur en het gevolg was dat er 79 gevallen met miltvuur maar er waren 68 doden. De Japanse terreurgroep Aum Shinrikyo heeft geprobeerd om bacteriën en virussen te verspreiden via auto’s en gebouwen gelukkig is dit zonder enig succes gebeurd.

Er zijn heel veel verschillende soorten wapens. En er komen er steeds meer bij. Je hebt vele verschillende Biologische en Chemische wapens die allemaal een ander doel hebben.

Wat is het gevaar van Biologische wapens.

Biologische wapens zijn natuurlijk gevaarlijk, want waarom zou een groep mensen (of een individueel.) een bevolking “pijn”willen doen. Want bij miltvuur sterft een grote groep (als het via de longen is) en bij de pokken ook wel. Miltvuur en de pest staan op nummer een met doden
Dan volgen de pokken
En op het laatst de bacteriën en endotoxines en toxines. Natuurlijk moet er altijd wel een soort dreiging van gevaar zijn, dat een land soorten wapens in zijn bezit heeft. Want eigenlijk zijn biologische wapens sluipmoordenaars, je ziet ze niet, alleen als iemand pas de symptomen heeft, vaak heeft het dan geen zin meer om te vaccineren of nog wel (miltvuur niet, pokken wel). Niet alleen biologische wapens zijn gevaarlijk ook zijn de vaccins soms dodelijk. Dit geldt bij het vaccin tegen de pokken, daarom wilt de Nederlandse regering niet inenten als er wereldwijd geen gevallen van pokken worden geconstateerd.

Hoe beschermt men zich tegen biologische wapens.

Dit wil je ook lezen:

Het is handig om veel jodium te eten (dit helpt de schildklier sneller antistoffen maken tegen nucleaire deeltjes) Ook het snel toedienen van een antibiotica is nooit weg om je te beschermen tegen biologische wapens. Bij een aanval stop je gelijk met ademen, je doet je ogen dicht, en je pakt je rugzak en haalt een gasmasker eruit. (als je een rugzak bij je hebt!) Duw je masker tegen je kin aan en trek het over je hoofd, pas als je zeker weet dat het goed vast zit, doe je, je ogen open en roep hard “GAS!,GAS!” Als je dit bovengenoemde niet binnen 9 seconden lukt kan je het gevaar lopen om pupil verkleining te krijgen en als je toch naar adem hapt dan kan je zenuwgassen inademen, dan kan je kotsend buiten adem raken en sterven. Een gasmasker helpt heel erg en het kost tussen de 80 en 100 Euro en een filter kost rond de 18 Euro. Het volgende wat wel erg handig is als er een aanval is, is een NBC-pak (Nucleair Biologisch en Chemisch) dit pak helpt je beschermen tegen allerlei aanvallen het ligt meestal aan de hoeveelheid en wat voor persoon, maar gewoonlijk gaat dit pak 24 uur mee. Dan heb je nog handschoenen deze trek je over je leren handschoenen of handen en het neemt allerlei soorten vocht op dankzij het adsorptie filter van koolstof. En als je helemaal goed wilt beschermen doe je nog eens laarzen om je schoenen heen. Dit alles moet in maximaal 10 minuten. Het helpt tegen biologische en chemische wapens en zelfs ook radioactieve deeltjes. De gebruiksduur van een filter verschilt per persoon en hangt af van de concentratie gas. Het beste om te trainen hoe je een gasmasker op moet doen, is in een isoleercel met traangas te gaan staan en dan te oefenen. Hiervan leert men heel veel. Als je dan toch gassen heb binnen gekregen kan je altijd nog de combopennen, een gewone pen en een injectienaald zit er in je drukt deze pen op je bil en de naald schiet ervan zelf in.

Wat is er tegen biologische wapens ondernomen?

Naast vele demonstraties van burgers hebben ook de wereldleiders herhaaldelijk geprobeerd om maatregelen te treffen tegen het gebruik, maar ook tegen de ontwikkeling en de opslag van zowel biologische en chemische wapens.

Het Protocol van Genéve van 1925, waarbij meer dan 100 landen aanwezig waren, verbiedt het gebruik van gif- en andere gassen, maar ook het gebruik van biologische wapens werd door dit verdrag verboden. Na 1925 is dit verdrag enkele malen overtreden, onder meer door de VS, Italië en Egypte.

Na eenzijdige wapenvernietiging van de VS en langdurige onderhandelingen in Geneve werd in oktober 1971 de tekst opgesteld van een in 1972 door de VN aanvaard verdrag met betrekking tot het verbod van ontwikkeling, productie en bezit van biologische en toxine wapens en de vernietiging ervan. Na de Tweede Golfoorlog werd duidelijk dat Irak nog biologische wapens had, deze moesten op last van de VN verwijderd worden.

Het Committee on Disarment van de VN heeft ook nog eens vanaf 1970 onderhandeld om de ontwikkeling, het gebruik en de opslag van chemische en biologische wapens te verbieden. Uiteindelijk leidde dit in 1993 tot het Chemische Wapenverdrag. Dit verdrag zou op 29 april 1997 in werking treden. De naleving van het Chemisch Wapenverdrag zal worden gecontroleerd d.m.v. inspecties, die de verdragspartijen altijd moeten toestaan. Tevens bepaalt het Chemisch Wapenverdrag dat alle chemische wapens en alle installaties, die deze wapens kunnen produceren binnen 10 jaar moeten zijn vernietigd. Het toezicht op de naleving van het Chemisch Wapenverdrag zal worden uitgeoefend door de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW). Een uitgebreid controlesysteem zal worden ingevoerd omdat het produceren van chemische wapens betrekkelijk eenvoudig is.

Er is in de tussentijd nog een belangrijke commissie geweest, namelijk de Palme Commissie. Dit was een onafhankelijke internationale commissie voor ontwapenings- en veiligheidskwesties o.l.v. de voormalige Zweedse premier Olof Palme. In de commissie, die in 1980 voor het eerst bijeenkwam, hadden politici, waaronder voormalige regeringsleiders en prominenten uit belangrijke internationale organisaties zitting. De Commissie bracht in 1982 een rapport uit onder de naam Gemeenschappelijke Veiligheid: een Programma voor Ontwapening. Het bevatte een pleidooi voor een multilaterale en evenwichtige wapenvermindering door onderhandeling en een reeks specifieke voorstellen, zoals het scheppen van een zone zonder chemische wapens in Europa.

REACTIES

S.

S.

jow man,

wij waren ons eigen werkstuk kwijt
en we hadde ff snel wat info nodig
bedankt man

laters,
Laboratorium Techniek
klas 2
te: deventer hogeschool ijseland

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.