Indonesië

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 2016 woorden
  • 25 mei 2006
  • 166 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 166 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor je werkstuk, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Gooi jij een week lang zo min mogelijk weg of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie! 

Check alle challenges!
Inhoud:

H1: De geschiedenis van Indonesië
H2: De cultuur
H3: De natuur
H4: De inwoners van Indoniesië
H5: Vulkanen en aardbevingen
H6: Een interview met een inwoner van Indonesië

H1: De geschiedenis van Indonesië.

Er leefden al mensen op de eilanden in de prehistorie, die eilanden heten nu Indonesië. 4500 jaar geleden jaagden de de voorvaders van de Indonesiërs de oorspronkelijke bewoners weg. 2500 v. Chr. kwamen grote groepen uit Vietnam en Zuid-China naar Indonesië. Hun bouwden dorpjes en verbouwden rijst.

VOC
Rond 1500 kwamen Portugezen, Engelsen en Nederlanders naar Indonesië om de specerijen (zoals peper en paprika). In 1602 richtte Nederland de VOC (Verenigd Oost-Indische Compagnie) op om de Nederlandse Om te zorgen dat Nederland en Indonesië Alleen handel kunnen drijven met elkaar.


De VOC had een handelspost, (waar ze handel drijven)rond 1619 in Jakarta, maar die raakte failliet in 1798. De Bataafse Republiek nam het over (De betaafse republiek was een piriode die ze toen zo noemden). Rond 1800 werd Indonesië een echte kolonie van Nederland, ze noemde het: Nederlands Oost-Indië. In de 19e eeuw werd het Cultuurstelsel ingevoerd. Voortaan werden de Javanen gedwongen om exportgewassen te verbouwen.

De kolonie moest daarmee meer winst opbrengen. Ieder dorp in Nederlands Oost-Indië (Indonesië) moest een 5e deel van zijn land verbouwen met: thee, koffie of tabak.
Maar in de 20e eeuw kregen de Nederlanders toch wel een beetje spijt en probeerde wat anders(het is niet duidelijk wat) daardoor hadden ze meer geld over voor onderwijs, gezondheidszorg en landbouw.

De japanners vielen op 1 Maart 1942 tijdens de 2e Wereldoorlog Indonesië binnen. Er werd veel gevochten, maar al na een week moesten de Indonesische soldaten zich al overgeven. Het was voor iedereen natuurlijk erg zwaar maar vooral de gevangene hadden het erg moeilijk in die tijd in Indonesië. De Birma spoorlijn moest in die tijd gebouwd worden en dta moesten de gavangene doen doen die heel erg slecht behandeld werden. Indonesie is drie jaar lang bezet geweest door de Japaners tot op 15 Augustus 1945, toen werden ze bevrijd van de Japaners. Maar het land was nog steeds een kolonie van Nederland. In 1949 werd Indonesië onafhankelijk en is in totaal ongeveer anderhalve eeuw bezet geweest. Eerst door Nederland, toen even door Japan en later weer even door Nederland.

H2: De cultuur

De Indonesische cultuur, is de cultuur van Java. De duidelijk kenmerken van dit geloof zijn de muziek de hofdansen en de poppenspelen. Bali is een hindoeïstische eiland tussen de islamitische buureilanden. Het zijn de kleurrijke tempelceremonies die een bezoek aan het eiland bijzondere maken. De inwoners van Bali zijn erg creatief.Veel inwoners willen graag zich bezig houden met de kunst, zoals het houtsnijden, schilderen, dansen of muziek maken. Ook op de andere eilanden hebben de bevolkingsgroepen ieder een eigen cultuur ontwikkeld. Een paar voorbeelden zijn de Bataks op Sumatra en de Toraks op Sulawesi.

H3: De natuur

Ongeveer 50% van Indonesie zijn bossen. Waar Indonesie ligt is precies de goede plek voor het klimaat van regenwouden.Doordat deze bossen er zijn kent Indonesie veel planten en dieren. Er leven in het wild olifanten, luipaarden, tijgers, neushorens, chimpansees en orang-oetans. De beroemste van Indonesie plant is de Rafflesia, in de oerwouden van Sumatra, die wel 1 meter breed is. De natuur van Sumatra is vooral het Bukit-Barisan gebergte dat loopt van het noorden tot aan het westen. Van de vijftig vulkanen van dit gebergte, dat ook een deel van de 'Ring of Fire' is, zijn er negen actief. Het Bukit Barisan-gebergte is overdekt met tropische wouden met ook een paar bergmeren zoals het Toba-meer in het noorden, het grootste meer van Zuid Oost Azië, en het Maninjau-meer bij Bukittinggi. In de tropische wouden zijn de kleine apen de neushoornvogels en de orang-oetans natuurlijk bewoners met veel kenmerken.


H4: De inwoners van Indonesie

Indonesië heeft ongeveer 210 miljoen inwoners en dit aantal neemt elk jaar ongeveer1.5% toe. Hiermee is Indonesië qua inwoners het op drie na grootste land ter wereld. De bevolking van Indonesië bestaat 360 etnische groepen, maar er zijn ook de Maleisische ras. Verder wonen er veel Chinezen, vooral op Java. De taal is hier Bahasa Indonesia. Belangrijke bevolkingsgroepen zijn Minangkabauers en de Bataks die op Sumatra wonen. Iedere bevolkingsgroep heeft zijn eigen cultuur met complexe verwantschaps- familie- en maatschappijstructuren, waarvan het Minangkabause matriarchaat misschien wel het uitzonderlijkst is.

H5: Vulkanen en aardbevingen

Op Indonesië zijn nog meer dan 100 vulkanen actief. De bekendste is de Krakatau of Rakata, een eilandvulkaan (dat is een eiland dat eigenlijk alleen een vulkaan is omdat er om de vulkaan verder geen land is) dat ligt tussen Sumatra en Java. Andere bekende vulkanen zijn de Agung op Bali, de Merapi, Kelud, Semeru, Pangranro en Gede op Java, de Rinjani op Lombok en de Galunggung op West-Java. Dit zijn allaemaal lastige woorden die ik niet kan vertalen omdat het namen zijn. De actiefste vulkaan is wel de Tambora op het eiland Sumbawa. Het gebied waar al deze vulkanen liggen wordt ook wel de ‘Ring van Vuur’ genoemd. Gemiddeld is er ongeveer 10 keer per jaar een grote uitbarsting.
Dit levert niet alleen problemen op, maar heeft ook een positieve kant. De mineraalrijke (jullie kennen vast wel mineraalwater, dat is bronwater) as die uitgestoten wordt, verspreidt zich via rivieren en irrigatiekanalen over het hele land. Hierdoor is Indonesië een van de vruchtbaarste landen ter wereld. De grond waar de vulkanen van Oost- en West-Java liggen zijn goede landbouwgronden, voor bijvoorbeeld voor de natte rijstbouw. Alleen Kalimantan heeft geen geschikte landbouwgronden. Dit is een eiland zoner een vulkaan en de grond bestaat vooral uit zandsteen en graniet.
Naast kegelvormige vulkanen zijn er ook vulkanen met meerdere kraters en vulkanen met een heel veel kegels.
Toen de Krakatau in 1883 tot uitbarsting kwam, was de kracht enorm. De uitbarsting veroorzaakte vloedgolven die op Java aan meer dan 35.000 mensen het leven kostten.
De explosie van de Krakatau werd nog overtroffen (daarmee bedoel ik dat Krakatau niet meer de grootste uitbarsting had en werd overwonnen) door de uitbarsting van de vulkaan Tambora op Sumbawa in 1815, waarbij 90.000 mensen om het leven kwamen.
Naast vulkaanuitbarstingen komen er ook talloze aardbevingen voor. Elk jaar zijn over heel Indonesië gemiddeld 500 tot 1000 bevingen, maar de meeste zijn kleine bevingen. Als de plaats van een aardbeving in zee ligt, dan kan zo’n zeebeving een verwoestende vloedgolf of ‘tsunami’ veroorzaken, en die is vaak veel gevaarlijker dan de aardbeving zelf.

H6: Een interview met een inwoner van Indonesie

Ik kan natuurlijk niet zomaar naar Indonesie gaan en aan iemand met iemand op straat een interview houden. Ik heb daarom mijn broer geinterviewd met een mail. Ik heb op elke vraag een antwoord gekregen. Dit zijn de vragen:

1) Zijn er mensen die niet kunnen lezen en schrijven? Zo ja, valt dat te merken? Zijn er veel mensen die niet kunnen lezen en schrijven?
Ja er zijn veel mensen die niet kunnen lezen en schrijven.
Dat zijn de arme mensen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn.
De meeste mensen hier gaan nooit naar een restaurant, of naar een supermarkt, lezen nooit een boek en kijken hooguit televisie.
En verder is er weinig papierwerk waarvoor ze moeten lezen of schrijven. Ze kopen hun voedsel op de markt of eten in een warung(eet tentje op straat) Dus daar merk je weinig van. Want praten en grapjes maken kunnen ze hier als
de beste.

2) Is er veel of weinig onderwijs?
Er is veel onderwijs, maar omdat het niet gratis is kunnen veel mensen geen onderwijs volgen. Het onderwijs wordt hier door de staat geregeld maar is door onvoldoende geld van slechte kwaliteit. Soms dan zijn er onvoldoende boeken, pennen, schriften en zelfs onvoldoende school lokalen.
De kinderen van rijke ouders gaan daarom vaak naar prive scholen of internationale scholen. Verder hanteerd men hier het amerikaanse systeem. Na de primary school heb je een junior highschool en een senior highschool. En daarna heb je het mbo, hbo en de universiteit. Iedere leerling t/m senior high loopt in een soort uniform. School begint hier tussen 6:30 en 7 uur en eindigt rond 1 uur 's middags. Anders wordt het te warm. Zaterdags is ook een schooldag maar dan korter.
3) Zijn er veel verschillen in hoe de mensen daar leven en hoe de mensen hier in Nederland leven?kun je ze noemen?
Mensen leven hier meer op straat. Dat heeft te maken met het goede weer en de hoge temperatuur. Mensen leven ook relaxter, alles gaat wat langzamer. Je kunt het vergelijken met de zomer in nederland. Dan heb je meer contact met je buren en speel je buiten. Hier is het hele jaar door zomer en dus zit iedereen de hele tijd buiten in-plaats-van weggekropen in huis achter de televisie. De weelderige plantengroei en vele bloemen maakt ook dat ik graag buiten ben. En voor veel mensen is het goedkoper om ergens in een warung of een eettentje een hapje te gaan eten in-plaats-van zelf te koken, daardoor is er in de avond altijd veel activiteit op de straat. De mensen hier vinden het leuk om elkaar te spreken en zoeken elkaar op op straat.
4) hoe ziet een normale dag er ongeveer uit van een inwoner uit indonesie?
Nederland is een welvarend land omdat iedereen er prima kan leven, Er zijn slechts een paar arme mensen, een grote middengroep en een paar rijken. Hier in indonesie heb je heel veel arme mensen, een grote groep arm tot middel, een kleine middengroep en een paar rijken. Het verschil tussen arm en rijk is erg groot. Ook het verschil tussen dorp en stad is erg groot. Daarnaast is er groot verschil tussen alle eilanden die samen indonesie vormen. Indonesie heeft bijna 15 keer zoveel inwoners als nederland en is zeker 40 keer groter. Ik woon op het eiland Bali. Bali is bijvoorbeeld een rijk eiland, maar veel eilanden ten oosten van bali zijn droog en arm. Dus het leven van die mensen verschilt heel erg en is niet zo gelijkmatig als in nederland. De echte arme man heeft geen werk en leeft van het bij elkaar vergaren van bruikbaar afval en woont in een hutje van golfplaat en hout. De rijke man rijdt rond in zijn grote mercedes benz en leeft in een grote villa met zwembad. Hier in Bali de groep arm tot middel met een baan leeft als volgt. Ze staan op rond 5 of 6 uur in de ochtend, eten voor ontbijt nasi goreng of rijstepap, en gaan dan op weg naar werk met de motor of auto. Benzine is erg goedkoop en kost slechts 20 eurocent per liter. Lunch is rond 12 uur en eten ze in een kleine warung. Een maaltijd (nasi campur, dat is witte rijst met groenten en kip of vis) plus drank kost vaak niet meer dan een halve euro. Dinner rond 7 uur 's avonds is meestal zoiets als de lunch. Verder kijkt men graag televisie of converseerd met de familie en vrienden. Hier hebben ze ook idols en big brother op televisie. Ze wonen vaak in een soort boarding house, dat is een huis met een heleboel kamers (een soort studentenhuis) met een eigen douche en toilet, meestal hebben de kamers geen keuken want ze eten toch buiten in een warung. Gemiddeld bedraagt hun salaris 150-200 euro oer maand daarvan kunnen ze prima leven. Echter een huis of auto kopen of een vakantie zit er niet in. Veel mensen werken 6 dagen per week en soms zelfs 7.
5) Ook heb ik gevraagd of mijn broer, Byong, zelf nog vragen kon bedenken. Hij heeft beantwoord:
Indonesie staat bekend als een moslim land maar dat valt reuze mee. Er zijn maar weinig mensen die echt een geloof hebben. Er is vrijheid van godsdienst, dus christenen, katholieken, boedhisten, hindoes en moslims leven over het algemeen zonder problemen samen. Feestdagen van alle religies(dat zijn mensen die een geloof hebben) worden hier geeerbiedigd. Dat betekend dat alle belangrijke religieuze feestdagen tot nationale feestdag zijn.
Als je hier wilt trouwen moeten man en vrouw van hetzelfde geloof zijn. Anders moet de man of vrouw eerst van geloof veranderen

Bronvermelding

Site’s
●www.huiswerk.scholieren.com

●www.travelmarker.nl/bestemmingen/azie/indonesie/geschiedenis/historie.htm

●www.landenweb.com

●www.home.wanadoo.nl/pbpeters/indonesie_informatie.htm

Boeken
●Indonesie

●IndonesieREACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Hey schoolieren.com er staat bij dit artikel 2x de de voorvaders, ik weet niet wie dit onderwerp heeft gemaakt maar het klopt niet met vriendelijke groet stephanie

13 jaar geleden

L.

L.

Bedankt ik heb veel aan het stuk over de geschiedenis. Het is een goede spreekbeurt.

9 jaar geleden