The universe

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2669 woorden
  • 11 februari 2021
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 5
1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

the universe

mijn werkstuk gaat over het universum en alles daaromheen 

inhoudsopgave

1 wat is het heelal?

2 hoe komt het dat de aarde bol is en niet plat?

3  wat is donkere materie?

4 wat is een melkweg?

5 waarom kan je op de aarde leven?

6 wanneeer is het zwartgat ondekt en door wie?

7 Heeft de stand van sterren en planeten invloed op het leven?

8  is het zwartgat echt of bedacht?

9 hoe werken ruimtevaart raketten?

10 hoezo blijven ruimtestation zweven?

11 dierenriem?

12 planeten?

 1 wat is het heelal

Het universum in de astronomie of het universum in de kosmologie is synoniem met alle materie en energie in het hele ruimte-tijd continuüm waarin mensen evolueren.

oerknal 

Het universum werd gevormd volgens de methode beschreven in de Big Bang-theorie, die stelt dat het universum ongeveer 13,75 miljard jaar geleden ontstond door de Belgische astronoom Georges Lemaître in 1927.De theorie dat het universum uitdijt wordt naar voren gebracht, en verre melkwegstelsels vertonen roodverschuivingen. Twee jaar later vond de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble experimenteel bewijs voor de theorie van Lemaître. Hubble bewees dat alle sterrenstelsels zich van de aarde verwijderen met een snelheid die evenredig is met hun afstand tot de aarde.

2 wanneer werd ontdekt dat de aarde bol is en niet plat

Algemeen wordt aangenomen dat mensen in de middeleeuwen dachten dat de aarde plat was. Dit is verkeerd: de meeste mensen hebben het te druk om aan deze dingen te twijfelen. Mensen die hier extravagante hoop op hebben, weten meestal dat de aarde bolvormig is.

Gedurende tenminste 2500 jaar is de aarde bolvormig geweest. Herodotus werd rond 425 voor Christus geschreven. De Feniciërs waren rond 600 voor Christus. Vaar in Afrika en zie de noordelijke zon. Het is alleen mogelijk als de aarde bolvormig is. Andere reizigers met kortere reisafstanden zullen ook verschillen zien in de hoogte van de zon of poolsterren.

Vanaf de 5e eeuw voor Christus geloofde de Griekse filosofie algemeen dat de aarde rond was. De ontdekking ervan wordt toegeschreven aan Pythagoras  maar het is niet duidelijk of dit correct is en wat zijn argument is. Plato leerde dat de aarde rond is, maar er is geen argument. Zijn leerling Aristoteles  leverde hiervoor wel het bewijs:

Dit wil je ook lezen:

Als je naar het zuiden reist, zie je de sterren in het noorden.

De rand van de schaduw van de aarde bij een maansverduistering is altijd afgerond.

3  wat is donkere materie

Donkere materie is materie die alleen bestaat als je de zwaartekracht observeert. Al in de jaren dertig werd ontdekt dat clusters van sterrenstelsels zwaarder waren dan ze leken: als de massa's werden afgeleid uit de gemeten snelheden van individuele sterrenstelsels, waren de verkregen waarden veel hoger dan die geschat op basis van de waargenomen straling. Over deze sterrenstelsels. Met andere woorden, er moet veel donkere materie in de cluster zijn, niet-lichtgevende materie. In de jaren zeventig werd ontdekt dat dezelfde situatie geldt voor een enkel sterrenstelsel.

Een klein deel van deze donkere materie bestaat uit gewone atomen. Het kunnen zwevende planeten zijn, kleine zwarte gaten of iets anders. Maar de overgrote meerderheid van de donkere materie in het universum moet bestaan uit onbekende elementaire deeltjes. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan, onder meer naar grote deeltjesversnellers, maar de samenstelling van donkere materie blijft tot nu toe een onopgelost mysterie

wat is donkere energie?

Donkere energie is een hypothetische vorm van energie in het universum die de versnelling van de uitdijing van het universum zal veroorzaken. Donkere energie is overal, gelijkmatig verdeeld in het universum. Ze gedraagt zich alsof ze een negatief gewicht uitoefent.

4 wat is een melkweg

de melkweg is De heldere zilveren gordel die 's nachts op donkere plekken te zien is, wordt sinds de oudheid de Melkweg genoemd en is eigenlijk samengesteld uit miljarden sterren die deel uitmaken van de Melkweg. De Melkweg is ons thuis in de Melkweg: het is de Melkweg waar ons zonnestelsel zich bevindt.

Het sectorwerkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

waar bestaat de melkweg uit

De Melkweg bevat ongeveer 150 miljard sterren, evenals grote hoeveelheden gas, stof en donkere materie. Het is een typisch voorbeeld van verboden spiraalstelsels. Zijn diameter is meer dan 100.000 lichtjaar. De totale massa van ons melkwegstelsel is ongeveer 300 miljard zonsmassa's. Naar schatting is de Melkweg 13,5 miljard jaar geleden ontstaan.

5 waarom kan je op de aarde leven

wij kunnen op de aarde leven omdat er zuurstof water en eten is maar wij kennen ook niet beter stel voor er zij alliens die kunne nietop aarde leven want die zijn niet gewend aan hoe wij dingen doen 

6 wanneeer is het zwartgat ondekt en door wie

Het eerste zwarte gat werd per ongeluk ontdekt door een groep astronomen van de European Southern Observatory in Duitsland. Het team zoekt naar sterren paren, waarvan er één zo snel ronddraait dat het materiaal uit de evenaar werpt. Op deze manier kreeg hij zijn eigen plasmaring om zich heen.Tijdens die zoektocht ontdekten astronomen het systeem.

Het bevat zowel een snel roterende ster als een gewone ster. Normale sterren lijken echter elke 40 dagen rond een lege ruimte te draaien. Deze lege ruimte bleek een zwart gat te zijn met een massa van minstens vier keer die van de zon. Omdat een zwart gat momenteel geen materiaal verbruikt, is het onzichtbaar.

het onderzoeksteam zij dat er nog heel veel zwarte gaten waren te ontdekken ze denken we dat er ongeveer 100 miljoen in de Melkweg zijn. kleine zwarte gaten. En we hebben er niet eens honderd gevonden. "Als de zwarte gaten in onze Melkweg gelijkmatig verdeeld zijn, dan zou het dichtstbijzijnde zwarte gat slechts 30 tot 40 lichtjaar verwijderd moeten zijn, zei Heida.

7 Heeft de stand van sterren en planeten invloed op het leven?

de stand van sterren en planeten hebben helemaal geen invloed op het leven wat mensen lijden

geschiedenis:

In het verleden leek het logisch om aan te nemen dat hemellichamen het leven op aarde zouden beïnvloeden, omdat men dacht dat de zon, maan en planeten incarnaties van de goden waren. Maar nu weten we dat gravitatie de enige natuurlijke kracht in het heelal is die op relatief grote afstand enige invloed kan uitoefenen, en het is gemakkelijk te berekenen dat de gravitatie-invloed van sterren en planeten verwaarloosbaar is.

8  is het zwartgat echt of bedacht

het zwart gat daar zijn de meningen over verschillend denkt dat het wel bestaat en ander niet maar ze bestaan wel degelijk want er is een onderzoeksteam dat een zwartgat heeft weten vast te leggen op een foto zoals die foto hiernaast

9 hoe werken ruimtevaart raketten

stuwkracht 

De raket krijgt een impuls voorwaarts door materiaal met hoge snelheid achterwaarts te injecteren. Dit wordt beschreven volgens Tarkovsky's Rocket Equation. Omdat het naast de brandstof ook het oxidatiemiddel van de motor bevat, zodat de raket ook in een vacuüm kan werken. Een belangrijke parameter van een raketsysteem is de specifieke impuls: hoe meer reactiekracht wordt gebruikt, des te economische. Bovendien moet de raket tijdens de lancering een kracht uitoefenen die groter is dan zijn eigen gewicht, wat erg belangrijk is. Eenmaal in de ruimte kunnen langdurige operaties met beperkte capaciteit ook normaal werken. De benodigde energie komt meestal van chemische reacties  die worden uitgevoerd door stoffen te laten reageren, maar het kan ook van de zon komen in een langlopende ruimte met beperkte ruimte.

lancering

je kunt een raket vergelijken met een ballon De lucht beweegt in de ene richting en de ballon schiet in de andere richting De werking van de raket is ongeveer zo Het uitlaatgas dat met hoge snelheid het motor mondstuk verlaat drijft de raket voort

landing 

In de eerste trap wordt een kleine hoeveelheid brandstof opgeslagen om de landing te voltooien. Zodra de eerste trap is gescheiden van de tweede trap  zal de eerste trap meer brandstof aan de zijkant van de raket verbranden. Met behulp van deze kracht was er een moment dat de raket kantelde zodat deze kon landen.

brandstof

Raketten werken gewoonlijk door chemische verbranding van geschikte brandstoffen waterstof, ethanol, benzine, hydrazine, RP1 raket kerosine, methaan, propyleen met zuurstof of andere oxidatiemiddelen zoals vloeibare zuurstof of waterstofperoxide. gekwalificeerd

werking van een raketmotor

zie foto

spaceshuttle

De spaceshuttle gebruikte twee vaste brandstoffen gevuld met vaste brandstof of drijfgas om de raket voort te stuwen tijdens het opstijgen. Het brandstofmengsel bestaat uit ammoniumperchloraat, aluminium poeder , ijzeroxide rood polymeer en . Deze  Thiokol raketmotoren leveren 1.320 ton stuwkracht per motor op zeeniveau en 83% van de stuwkracht tijdens het opstijgen, en zijn geïnstalleerd op een grote centrale brandstoftank voor lage temperaturen. Ze wogen 590 ton toen ze samen werden gelanceerd en verbruikten in ongeveer 2 minuten 7.700 kg drijfgas. Delen van deze motoren zijn nu hergebruikt op het ruimte lanceersysteem.

geschiedenis

De eerste bemande ruimtevlucht vond plaats op 12 april 1961, toen de Sovjet Kosmonaut Yuri Gagarin aan boord van het vliegtuig ging. Hij voltooide een baan om de aarde Op 5 mei 1961 was astronaut Alan Shepard de eerste Amerikaan die een suborbitale ruimtevlucht in de ruimte uitvoerde. Het jaar daarop werd John Glenn de eerste Amerikaan die op 20 februari 1962 in de ruimte rond de aarde vloo. Valentina Tereshkova 16 juni 1963 uit de Sovjet-Unie. Op 8 maart 1965 verliet Alexei Leonov Voschod 2 voor de eerste ruimtewandeling.

De eerste bemande ruimtevlucht die de baan om de aarde verliet, was Apollo 8 21-27 december 1969 Het ruimtevaartuig cirkelde rond de maan. De drie bemanningsleden zijn Frank Borman James Lovell en William Anders. De eerste mensen die op de maan landden waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin die op 20 juli 1969 op de maan landden. In totaal werden 6 Apollo-missies 1969-1972  uitgevoerd waarbij 12 mensen betrokken waren. Op het oppervlak van de maan.

raketwapens

Technisch gezien gebruiken bijna alle raketwapens tegenwoordig vaste brandstof. Dit komt omdat ze snel inzetbaar moeten zijn. Voorheen werden high-offshore brandstoffen gebruikt voor middellange afstandsraketten en intercontinentale raketten, omdat deze gedurende lange tijd stabiel in de raket kunnen worden opgeslagen en lange tijd kunnen worden gelanceerd Daarom werden de Amerikaanse Titan One,Atlas en Thor-raketten en Russische R7-raketten die RP1 en vloeibare zuurstof gebruikten begin jaren zestig vervangen door raketten met hoge projectielen Cryogene zuurstof kan niet op een stabiele manier worden opgeslagen, dus het duurt 15 minuten om de raket te vullen. Vervolgens gingen deze raketten behalve Titan One allemaal op ruimtevaart.

10 waarom blijven ruimtestation zweven

Het internationale ruimtestation ISS draait in een baan om de aarde op een hoogte van slechts een paar honderd kilometer Je kunt daar natuurlijk nog steeds de zwaartekracht van de aarde voelen Zelfs de maan 384.400 kilometer verderop, wordt door deze zwaartekracht in een baan om de aarde gehouden Waarom ben je dan afgevallen op het ruimtestation

De reden is dat het ruimtestation en alle andere satellieten die in een baan om de aarde draaien eigenlijk altijd in vrije val is. Het ruimtestation viel steeds richting de aarde door de zwaartekracht Maar door de hoge omloopsnelheid van zo'n 8 kilometer per seconde is het nooit echt op de aarde geland

ik las op internet dat je het kan vergelijken met een kogel die horizontaal vanuit een hoge toren wordt afgevuurd Het valt ook door de zwaartekracht Hoe sneller de kogel, hoe langer het duurt om de grond te raken. Als de snelheid hoog is gebeurt dit misschien pas na een halve omwenteling rond de aarde. Als de snelheid 8 kilometer per seconde is blijft hij rond de aarde draaien.

11 dierenriem

De twaalf sterrenbeelden spelen een heel bijzondere rol aan de sterrenhemel. Dit zijn de tekens van de dierenriem. Iedereen heeft wel eens gehoord van: Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.

De tekens van de dierenriem bestaan niet alleen uit dieren: Tweelingen, Maagd en Waterman zijn allemaal menselijke standbeelden, terwijl Boogschutter eigenlijk een Centaur is: half mens en half mens. Weegschaal is een volkomen vreemd element in de dierenriem: het is het enige levenloze object.

De tekens van de dierenriem zijn erg belangrijk omdat alle bewegende hemellichamen zon, maan en planeten altijd in een van deze twaalf tekens staan. De maan zal nooit bij de Grote Beer zijn. We zullen nooit Mars of Jupiter aan het Zuiderkruis vinden, en we zullen nooit naar de zon hoeven te zoeken in de richting van de zwaan. Deze hemellichamen verblijven altijd in een van de twaalf sterrenbeelden van de dierenriem.

12 planeten?

welke planeten zijn er?

mercurius

Van alle planeten in ons zonnestelsel staat de planeet Mercurius het dichtst bij de zon. Het oppervlak van deze kleine aarde planeet lijkt erg op dat van de maan en de atmosfeer is erg dun. Het meest opvallende aan Mercurius is ongetwijfeld het vrij sterke magnetische veld, en er is weinig over bekend.

venus

Vanaf de zon is Venus de tweede planeet in ons zonnestelsel. Aan onze ochtendhemel is deze witte parel een aarde planeet zoals de aarde, met dezelfde diameter. Onder de dikke wolken van Venus is er echter een verwoestend broeikaseffect dat elke kans op leven onmogelijk maakt.

aarde

Vanuit het perspectief van de zon is de aarde de derde planeet in ons zonnestelsel en qua diameter, massa en dichtheid de grootste terrestrische planeet in ons zonnestelsel. Radioactieve datering laat zien dat de aarde 4,57 miljard jaar geleden is gevormd en dat de maximale levensduur 1 miljard jaar later is. Sinds het leven op aarde begon te bestaan, heeft het leven de atmosfeer van de aarde van zuurstof voorzien, waardoor aërobe organismen kunnen overleven en de ozonlaag kunnen worden gevormd. Het beschermt het aardoppervlak tegen schadelijke ultraviolette straling, waardoor leven op het land van deze prachtige planeet mogelijk wordt. Tot nu toe is de aarde nog steeds de enige planeet waar leven te vinden is.

mars

Vanaf de zon is Mars de vierde planeet in ons zonnestelsel. Dit hemellichaam bevindt zich tussen de banen van de aarde en Jupiter, en wordt vaak een "rode" of "oranje" planeet genoemd, omdat het er vanaf de aarde uitziet als een heldere roodachtige ster. Net als Mercurius, Venus en de aarde is Mars ook een aardse planeet met een dunne atmosfeer.

jupiter

Vanuit het perspectief van de zon is Jupiter de vijfde planeet in het zonnestelsel en de grootste planeet in ons zonnestelsel. In tegenstelling tot aardse planeten zoals Venus en Mars heeft Jupiter geen vast oppervlak, daarom wordt dit hemellichaam ook wel "gasreus" of "Jupiter" planeet genoemd. In dit uitgebreide artikel leer je alles over de gigantische Jupiter.

saturnus

Van alle planeten in ons zonnestelsel is Saturnus ongetwijfeld de mooiste observatie planeet en daarom de planeet met de meeste foto's. Saturnus is de zesde planeet gezien vanaf de zon, en deze gasreus was in de prehistorie alom bekend. Met een equatoriale diameter van 120536 kilometer is dit hemellichaam de op een na grootste planeet in ons zonnestelsel. Leer alles over de prachtige Saturnus-planeet door middel van dit artikel.

Van alle planeten in ons zonnestelsel is Saturnus ongetwijfeld de mooiste observatie planeet en daarom de planeet met de meeste foto's. Saturnus is de zesde planeet gezien vanaf de zon, en deze gasreus was in de prehistorie alom bekend. Met een equatoriale diameter van 120536 kilometer is dit hemellichaam de op een na grootste planeet in ons zonnestelsel. Leer alles over de prachtige Saturnus-planeet door middel van dit artikel.

uranus

Vanaf de zon is Uranus de zevende planeet in ons zonnestelsel en de derde grootste planeet. De Britse astronoom William Herschel ontdekte per ongeluk Uranus in 1781. Aanvankelijk dacht hij dat hij een komeet had ontdekt, maar na grondig onderzoek werd ontdekt dat het een planeet was. Herschel is vernoemd naar koning George III van Engeland. Hij noemde de planeet Georgium Sidus.

neptunus

Van alle huidige planeten in ons zonnestelsel is Neptunus het verst verwijderd van de Zon. Deze blauwe gasreus werd genoemd naar de Romeinse god van de zee en werd in 1613 voor het eerst waargenomen door Galileo Galilei. Op 25 augustus 1989 vloog de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2 langs Neptunus waarna de foto’s er 246 minuten over deden om de Aarde te bereiken. Leer dankzij dit uitgebreid artikel alles over de planeet Neptunus.

nawoord

en of ik meer weet ik wist zelfs niet eens dat er zoveel informatie over de  ruimte / heelal of universum

ik heb dat zeker ik ben tot 2500 woorden gekomen dus heb ik wel genoeg info gevonden

ik vond het niet leuk want het is voor school en school is niet leuk

maar het was wel leerzaam

ik ben zeer trots op mijn werkstuk en dan over het stuk van de waarom de aarde bol is en niet plat

nee omdat ik het nou niet zo'n leuk onderwerp vind/vond

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.