De uitzendbranche

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • mbo | 1461 woorden
  • 29 maart 2010
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
M&O
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Hoofdstuk 1 Beschrijving van de sector of branche.

Tot welke branche behoort deze ondermening?

Tempo team behoort onder de Uitzendbranche, Tempo team is een dochteronderneming van het grote Randstad Holding nv.

Hoeveel mensen zijn er in deze sector werkzaam?

Het is de 2e grootste uitzendorganisatie en de teller qua personeel staat nu op zo`n 1900 werknemers. Via bijna 300 vestigingen zijn dagelijks meer dan 35.000 uitzendkrachten en gedetacheerde aan het werk.

Hoeveel is de jaaromzet in deze sector uitgedrukt in geld en goederen?
Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode van het jaar (4e kwartaal) het jaar ervoor

In het laatste kwartaal van het jaar 2009 realiseerden de uitzendbranche een omzetdaling van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
De klap was met name voor de grote bedrijven die respectievelijk meer als 250 personeelsleden hebben. In 2008 was de omzet van uitzend- en uitleenbedrijven 11 hoger als dat jaar daarna (2009). Het was ook elk kwartaal hoger als in 2009.
De daling van dit jaar is veel sterker dan de daling in het jaar 2003. De inkomsten daalden begin 2009 en gingen in het kwartaal daarna ernstig hard naar beneden. Het aantal uitzenduren nam vorig jaar zelfs met 16 procent af. De uitzendkrachten hebben dit jaar dan ook veel minder gewerkt in de eerste vier weken van het jaar. Begin 2009 daalde het aantal werkuren van uitzendkrachten bijna een kwart .

De omzet die het eerste kwartaal van dit jaar heeft gehaald is de laagste van de laatste vier jaar.
Uit de grafiek te lezen krijgt de Zakelijke dienstverlening een minder harde klap van de recessie dan de Uitzendbranche. Voor de komende tijd verwacht per saldo zo`n 30 procent van de bedrijven in de uitzendbranche hogere afzetprijzen en 8 procent omzettoename. Daarentegen blijft men pessimistisch over de personeelssterkte, meer dan 1 op de 6 verwacht een afname.

Wat is zijn de belangrijkste doelgroep(en) en eindgebruikers (consumenten) in deze branche?

De belangrijkste factor binnen de doelgroep van de uitzendbranche zijn jongeren ook wel genoemd de flexkrachten, zo heeft Lend Uitzendbureau bedacht om hun doelgroep te vinden via MSN. Via MSN kunnen dan zo jongeren die werk zoeken o.a. aanvullende informatie inwinnen over een bepaalde vacature, online je cv uploaden of je kunt vragen stellen over je salaris.
De telefoondruk is daardoor wat minder geworden terwijl daarnaast intercedentes vollop aan het chatten zijn met verschillende kandidaten die zij in hun “vriendenlijst”hebben staan. Vacatures en advertentieberichten worden simpelweg getoond op MSN aan hun “vrienden” of kandidaten.
In hetzelfde jaar heeft Timing een soortgelijk iets ingezet om zo de belangrijkste doelgroep te bereiken namelijk de jongeren. Via de zogenoemde Tim, kunnen kandidaten voor een bepaalde vacature vragen stellen.
Commercieel directeur P. Haarhuis van Timing zegt dat de intercedente hier niet mee word vervangen maar als de kandidaat of de persoon in kwestie zich wil aanmelden bij Timing of bijvoorbeeld een uitgebreide vraag hebben dan is de intercedente gewoon het aanspreekpunt.

Uit hoeveel ondernemingen bestaat deze branche?

De uitzendbranche heeft naar schatting 9,540 ondernemingen. Dit staat op de site van het CBS.
Zoals u ziet staat de arbeidsbemiddeling er ook bij. De categorie Uitzendbranche word in dit geval onderverdeeld in 5 verschillende factoren; de uitzendbureaus, Arbeidsbemiddeling, Uitleenbureaus, Banenpools en Payrolling (personeelsbeheer). Het werkelijke cijfer van de aantal ondernemingen binnen de uitzendbureaus zit zo rond de 3,500 ondernemingen. Dat is respectievelijk hoger als 2 jaar geleden. Terwijl de omzet flink is gedaald de laatste 2 jaar.

Maak een onderverdeling in kleine bedrijven, middelgrote bedrijven en grote bedrijven.

De grootste factor zijn de kleine uitzendbureaus, maar liefst 740 uitzendbureaus worden geleid door 1 werkzaam persoon. Dat was in 2006 zo`n 505 uitzendbureaus. De uitzendbureaus die het personeel tussen de 10 en 20 hebben worden onderverdeeld in 515 uitzendbureaus. Bij 100 werkzame personen of meer bedraagt de ondernemingen op zo`n 295 uitzendbureaus. Tempo Team zelf is aangesteld als 2 grootste uitzendorganisatie van t land.
De grootste uitzendbureau die zich gespecialiseerd is in met name studenten is StudentenWerk.nl.
StudentenWerk.nl beschikt over een actieve database van ruim 60.000 kandidaten en heeft daarmee bijna 50% studerend Nederland ingeschreven.

Randstad Holding is de op 1 na grootste HR- dienstverlener in de wereld (na de Zwitserse Adecco).
Het is op dit moment actief in zo rond de 50 landen met in de wereld meer dan 5,233 vestigingen. Randstad heeft daarnaast ook verschillende merken overeind gehouden waaronder Tempo Team en Yacht. Adecco is de grootste uitzendonderneming ter wereld en heeft maar liefst 5700 kantoren verspreid over de hele wereld. Adecco is gevormd na een fusie tussen 2 bedrijven. In Nederland is Adecco actief vanuit ruim 150 vestigingen.

Kleinere uitzendbureaus zoals; Atwork, Undutchables, Jenrik en Antenna verdubbelde hun omzet vorig jaar. Volgens flexmarkt.nl zijn kleinere uitzendbureaus beter in het bemiddelen van ouderen, etnische minderheden en langdurige werklozen. De uitzendbureaus zijn dus kleinschalig, waardoor zij betere maatwerk leveren. Bemiddeling van moeilijke groepen wordt vergemakkelijkt doordat zij samenwerken met het MKB.

Wat zijn de namen van de drie voornaamste aanbieders op deze markt? Wat is hun marktaandeel?

De grootste uitzendondernemingen zijn Randstad, Tempo Team en Start. Randstad heeft dan als dochteronderneming Tempo Team en Vedior. Tempo Team is de 2e grootte in Nederland Adecco heeft de grootste marktaandeel wereldwijd.
De marktaandeel van de grootte uitzendbureaus zakte vorig jaar stevig. Randstad verloor zo`n 0,9 procent marktaandeel en zit nu rond de 39 procent over het gehele marktaandeel van Nederland.
Start won 0,1 procent en zit nu rond de 17 procent van het gehele marktaandeel. Unique nam de 6e plaats over van Content die een procent verloor. In totaal bezetten de 10 grootste uitzendbureaus van Nederland 89,7 procent van de marktaandeel. Dat is 1 procent minder eerder dat jaar.
Wat is het aandeel van de gekozen onderneming?
Tempo Team is bijna geheel in handen van Randstad Holding NV. De totale marktaandeel van Tempo Team bedraagt zo`n 13,5 procent. De ambitie van Tempo Team is de nummer 1 worden binnen de branche. Totaal HR- oplosser binnen gekozen branches. Tempo Team resulteerde in een nummer 1 marktleider binnen 1 branche. In 3 branches zijn ze de nummer 2. De interne resultaat is dat ze in aandeel branches gegroeid zijn van 65 naar 69%.

Welke naam heeft de productgroep?

Uitzenden en Detacheren. Werving en Selectie.
De uitzendbranche verleent diensten aan burgers die opzoek zijn naar fulltime/parttime banen of vakantiewerk.
Geef een omschrijving van de dienst die Tempo Team verleent?
Tempo Team zorgt voor de salarisuitbetaling, doorbetaling tijdens ziekte. De ondersteuning en begeleiding voor de uitzendkracht tijdens zijn of haar werktijd. De intercedent van Tempo Team zorgt ervoor dat hij of zij voor de uitzendkracht uitzoekt wat de best passende baan is voor diegene. Als je via Tempo Team werkt kun je ook een beloningsregeling krijgen binnen de eerste 26 weken dat de uitzendkracht werkt. Tempo Team beantwoord daarnaast natuurlijk ook de vragen van de werkzoekenden of de uitzendkracht bijvoorbeeld over contract- en salariszaken.
.
Welke service en diensten worden er bij de verkoop van deze producten geleverd?


Aanmelden van de medewerkers bij de belastingdienst
Verzorgen van de salaris- en pensioenadministratie
Inhouden en afdragen van werkgeverslasten
Wekelijks uitbetalen van de salarissen
Uitkeren van vrije dagen en vakantiegeld
Verstrekken van loonspecificaties en jaaropgaven
Beantwoorden van vragen over contract- en salariszaken
Verzorgen van ziek- en betermeldingen
Begeleiden van zieke medewerkers volgens de Wet Verbetering Poortwachter
Indien noodzakelijk inschakelen van een Arbo-dienst
Signaleren in het kader van de wet Flexibiliteit en Zekerheid

Welke kwaliteitsverschillen zijn er in de productgroep?

Voor de ene uitzendkracht is het minder moeilijk een baan te regelen. Als een jongere op zoek is naar vakantiewerk is dat zo gedaan. Daarentegen is het moeilijker voor een hoogopgeleide 45-jarige een op maat gesneden baan te vinden, dit kan doormiddel van een functieprofiel die Tempo Team aanbied. In dit gesprek word zo zorgvuldig naar de wensen en competenties geluisterd van de klant
Informatie over het product dat jij onderzoekt.

Welk product uit deze productgroep is volgens jou het beste product? Motiveer je antwoord.

Ik vind persoonlijk allebei de productgroepen erg belangrijk, als de Werving en Selectie niet goed ging dan zou dat een ware domper voor het uitzendbureau zijn. Daarnaast is het uitzenden en detacheren ook een belangrijke factor binnen het uitzendbureau, denk aan dat de uitzendkracht zich op zijn of haar plek kan voelen binnen dat bedrijf. Alle uitbetalingen op rolletjes loopt en er voor zorgen dat de uitzendkracht het naar zijn of haar plezier heeft op t werk. Daarnaast vind ik het stukje relatiebeheer ook benoemenswaardig; na dat je bij Tempo Team hebt gewerkt krijg je na een aantal weken of een brief thuis gestuurd of een telefoontje wat je nou van het werk vond. Dit noem ik zelf een win- win situatie waarin de klant en de werkgever allebei iets aan hebben.

Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er op het gebied van de diensten?

Nieuwe bepalingen van NBBU en ABU over de CAO over persoonlijke ontwikkeling van vaste medewerkers. Voor uitzendkrachten zijn op niveau alleen afspraken gemaakt over scholing en persoonlijke ontwikkeling. Verder heeft Tempo Team een ontwikkeling in de mobile market. Dit houdt in dat werkzoekenden een smsje kunnen krijgen zodra er een vacature openstaat. Deze ontwikkeling hanteren wel meer uitzendbureaus.

REACTIES

F.

F.

hey goed verslag man.
ben benieuwd of wij hetzelfde verslag moeten maken.
dus kan je misschien ook is hoofdstuk 2 sturen ofso?

groetjes,

Farid

13 jaar geleden

S.

S.

Hi,
Waar heb je al die cijfers vandaan?

Groetjes

11 jaar geleden

T.

T.

Ik vroeg me ook af hoe je aan deze cijfers kwam

11 jaar geleden

L.

L.

heb jij perongeluk al gevonden waar je die cijfers kan vinden?

9 jaar geleden

L.

L.

weet iemand waar je de marktaandelen van de uitzendbureaus kan vinden?

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.