Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Leger

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 3239 woorden
  • 6 december 2009
  • 126 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
126 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding.

Ik doe mijn sectorwerkstuk over het leger ter herinnering aan alle geallieerde militairen en leden van het georganiseerde verzet die in de tweede wereldoorlog gesneuveld zijn zodat wij in vrede kunnen leven.

Mijn deelvragen zijn:
- Hoe gaat de militaire opleiding.
- Wat is de Landmacht?
- Wat is de Luchtmacht?
- Wat is de Marine?
- Hoe was het leger vroeger en hoe is het leger nu?
- In welke oorlogen na de Korea oorlog heeft het Nederlandse leger meegedaan?
- Wat is de VN?

- Hoe was het in de Tweede Wereldoorlog?
- Helpt het leger naast verdediging ook aan de wederopbouw van een land?
- Grafiek Duits leger.
En mijn hoofdvraag is: Is het leger er alleen om oorlog te voeren?

H1. Hoe gaat de militaire opleiding?

Als je je aanmeldt om militair te worden, krijg je eerst een paar keuringen om te zien of je daadwerkelijk geschikt bent om te werken bij “Defensie”. Deze keuringen bestaan uit een lichamelijke keuring en een psychologische keuring. Bij de lichamelijke keuring wordt er gekeken of mensen ook beperkingen hebben aan het lichaam zoals: spierziektes en lichamelijke afwijkingen. Bij de psychologische keuringen wordt gekeken of je geen psychologische beperkingen hebt.

Als je geschikt bent bevonden mag je meedoen aan de “AMO”. AMO is de afkorting voor “Algemene Militaire Opleiding” . Over het algemeen word de “AMO” vaak goed doorlopen, dit komt vooral doordat de instructeurs je veel helpen met problemen zoals niet op kunnen drukken of conditieproblemen. Zulke problemen worden vaak gauw verholpen doordat deze vaardigheden bijna elke dag van de training nodig zijn. Wat wel vaak een probleem is voor deze opleiding is dat als je na de keuring ernstige blessures oploopt, dit je opleiding kan vertragen en soms zelfs verhinderen dat je de opleiding kan doen.

Er zijn verschillende opleidingen voor bepaalde rangen in het leger. Bijvoorbeeld soldaten en korporaals moeten de “AMO” in Assen, Oirschot of Schaarsbergen volgen terwijl de onderofficieren de “AMO” op de “Koninklijke Militaire School” moeten volgen.
De afkorting van de “Koninklijke Militaire School” is “KMS”.
Officieren volgen de officiersopleiding op de “Koninklijke Militaire Academie” in Breda. Als je na de keuring naar de Luchtmobiele Brigade gaat moet je de “AMOL” gaan doen. AMOL staat voor “Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel”.
Als je de “AMOL” gaat doen moet je al een goede conditie hebben en ook redelijk sterk zijn. Maar dat is nog niet genoeg om de eindstreep te halen, je wordt nog beter getraind en moet nog sterker worden om aan de eindeisen te voldoen.


Om goed te leren hoe je je in de openlucht moet gedragen tijdens een missie ga je regelmatig op bivak. Bivak is het overleven in de buitenlucht. Eerst slaap je buiten in een tent maar daarna moet je al gauw leren om te slapen in een slaapzak onder je poncho. Om te zorgen dat je veilig kan slapen lopen er de hele nacht soldaten op wacht om de omgeving in de gaten te houden. Ook leren ze soldaten leiderschap te tonen, ze geven iedere militair een bepaalde tijd de complete verantwoordelijkheid over alle andere militairen.

H2. Wat is de Landmacht?

Het hele leger in Nederland wordt krijgsmacht genoemd, de landmacht is daar een onderdeel van. Ook deel van de krijgsmacht zijn: De Koninklijke Marine, De Koninklijke Marechaussee en De Koninklijke Luchtmacht, maar daar ga ik het in latere hoofdstukken over hebben.

Even nadat de Tweede Wereldoorlog afgelopen was werd de Landmacht verdeeld in een korps van 5 verschillende divisies. Divisie is eigenlijk een ander woord voor een grote groep soldaten. Van deze 5 verschillende divisies was er maar 1 die werkelijk paraat was. De andere 4 waren “Mobilisabel”. Mobilisabel betekent dat soldaten die wel geschikt waren voor de dienstplicht maar nog niet werkelijk bij het leger zaten gemobiliseerd konden worden wanneer ze nodig waren. Ze zaten al wel in het leger maar alleen op papier.

De Landmacht wordt bijna alleen ingezet voor missies op het vaste land omdat de lucht en het water worden beschermd door de Koninklijke luchtmacht en de Koninklijke Marine.
Voor deze missies op het land zijn er voertuigen nodig die eigenlijk elk soort terrein aankunnen, en dan kom je al gauw aan bij de tanks. Tanks worden erg vaak ingezet bij de Koninklijke Landmacht. Een onderdeel van de landmacht is de Cavalerie, de Cavalerie is het onderdeel dat gebruik maakt van tanks en andere aanvalsvoertuigen. Naast de Cavalerie is er ook de Artillerie, de Artillerie is voor steun aan eigen troepen met verschillende soorten wapens zoals kanonnen en raketten. Een ander onderdeel van de Landmacht is de “Genie”. De Genie moet er voor zorgen dat hun eigen eenheden geen last hebben van natuurlijke of kunstmatige hindernissen. Maar ook hun eigen eenheden beschermen door beschermingsconstructies te maken. De Infanterie zijn de soldaten die gewoon te voet vechten zonder tanks en andere voertuigen. Deze soldaten vechten nu met wapens zoals de m-16 of de “Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947” die bekend staat als de AK-47. Een ander onderdeel is de verbindingsdienst deze zorgt voor communicatie van het slagveld naar de militaire bevelhebbers of gewoon van soldaten naar andere soldaten die zich aan de andere kant van het slagveld bevinden.

H3. Wat is de Luchtmacht?

De Koninklijke Luchtmacht is eveneens een onderdeel van de Krijgsmacht, alleen houdt de Luchtmacht zich bezig met missies ver boven het vaste land.
De luchtmacht is in 2005 opgegaan in de “Commandant der Strijdkrachten” net als de andere onderdelen van het leger.

De luchtmacht was 1913 een onderdeel van de landmacht en heette “De Luchtvaartafdeeling”. Het bestond toen nog maar uit 1 vliegtuig. Een maand later werd de “Luchtvaartafdeeling” van de landmacht uitgebreid met 3 Franse “Farman” Vliegtuigen maar wegens veroudering van deze toestellen werden door de Nederlandse regering nieuwe “Nieuport” en “Caudron” vliegtuigen besteld. Dit waren jacht- en verkenningsvliegtuigen.
In de periode van 1914 tot 1918 was de Eerste Wereldoorlog bezig, hierin was Nederland neutraal. Neutraal wil zeggen dat Nederland bij geen van de partijen hoorde. Omdat Nederland neutraal was, kwamen beschoten piloten naar Nederland toe want als ze in handen van de vijand waren gekomen had hun toekomst er niet zonnig uitgezien. Nederland werd eigenlijk een soort verzamelplaats voor allemaal buitenlandse vliegtuigen, dat was voor Nederland natuurlijk geweldig want nu konden we op de hoogte blijven van alle nieuwe technieken in de luchtvaart. Van de vliegtuigen werden de meeste teruggegeven maar als ze nog helemaal in goede staat waren werden ze vaak toch nog gekocht door de Nederlandse regering, zo konden we voor weinig geld een redelijke luchtmacht opbouwen.


De taken van de luchtmacht verschillen in het algemeen niet veel van de taken van de “Koninklijke Landmacht”. De taken van de Luchtmacht zijn: het behouden van orde, aanvallen vanuit de lucht wanneer de regering hierom vraagt, het behouden van vrijheid, het luchtruim domineren met alle wapens die daarvoor nodig zijn, verkenningsoperaties uitvoeren wanneer de regering hierom vraagt, het voorkomen van een internationale crisis. Om deze doelen uit te voeren heeft de “Koninklijke Luchtmacht” vliegtuigen en vliegvelden nodig, dit is een lijst van alle militaire vliegvelden waarover de Nederlandse regering beschikt:

Vliegbasis Leeuwarden, Vliegbasis Volkel, Vliegbasis Soesterberg, Vliegbasis Woensdrecht, Vliegbasis Deelen, Vliegbasis Eindhoven, Vliegbasis Gilze Rijen en de Vliegbasis Twente.

H4. Wat is de Marine?

De “Koninklijke Marine” is ook een onderdeel van de krijgsmacht sinds 2005. De Marine houdt zich vooral bezig met missies op het water.

Toen op 7 december 1813 Joan Cornelis van der Hoop tot commissaris-generaal werd benoemd kwam er een zelfstandige “vlootorganisatie”. Deze werd de “Koninklijke Nederlandse Zeemacht” genoemd. Pas na 1905 werd het de “Koninklijke Marine” genoemd.
Rond de 19e eeuw werden de schepen steeds beter en sneller gemaakt. Dit kwam mede doordat de scheepsschroef uit werd gevonden eind 1930. Maar dat was niet het enige waardoor de schepen sterker waren, hout werd vervangen door metaal en de artillerie werd ook steeds beter waardoor kaliber en bereik een stuk verbeterden. Maar omdat de artillerie beter was moesten de schepen ook zwaarder bepantserd worden zodat ze niet na 1 schot de diepte in gingen.

In de Tweede Wereldoorlog waren er al grootse plannen in Nederland om grote slagschepen te bouwen. Daarom werd er in 1940 het “Slagkruiserplan” aangenomen. Dit betekende dat er 3 slagkruiser gebouwd werden. Slagkruisers zijn schepen die de aanvalskracht van een slagschip hebben en de snelheid van een kruiser. Nederland wou deze schepen bouwen voor de verdediging van Nederlands Oost-Indië. Maar door de Duitse inval is van dit plan niks meer terecht gekomen.

De taken van de moderne Marine zijn bijna hetzelfde als de taken van de “Koninklijke Luchtmacht”. Maar de Marine is er echt voor het verdedigen van eigen en “Bondgenootschappelijk” gebied en zorgen voor “Internationale crisisbeheersing”.
Bondgenootschappelijk gebied is het gebied van landen waar je steun aan geeft. En Internationale crisisbeheersing wil zeggen dat het leger probeert grote rellen of conflicten te voorkomen.

H5. Hoe was het leger vroeger en hoe is het leger nu?

Vroeger was het leger vooral anders dan het moderne lager omdat ze de moderne wapens en voertuigen niet hadden, maar er is nog iets waardoor het leger van vroeger en nu verschillen: De “dienstplicht”. De dienstplicht is in Nederland ingesteld door Franse bezetters onder Lodewijk Napoleon, dit was in 1810. Dienstplicht was er voor om een sterk leger te behouden. De soldaten hadden in die tijd geen keus want dienstplicht houd in dat jonge jongens voor een bepaalde tijd het leger in moesten. De dienstplicht is op 1 mei 1997 officieel afgeschaft.


Vroeger was het leger ook veel meer bezig met het verdedigen van het eigen land en vrijwel niet met het verdedigen van andere landen maar dat is nu helemaal verandert. Dat komt ook mede door de komst van de EU in 1993. De EU zorgt ervoor dat de landen die hier lid van zijn in meerdere opzichten samenwerken. Zoals elkaar helpen in oorlogstijden.

In vroegere tijden werd het leger ook niet gebruikt voor vredesmissies, het was echt alleen maar voor eigen gebruik. Dat is tegenwoordig wel anders, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse inval in Afghanistan waar erg veel andere landen helpen met de wederopbouw.

Maar zoals ik zonet al zei, de wapens en uitrusting zijn ook helemaal veranderd. Het zwaard is nu de M-16, het harnas zijn nu de “Kevlar” kogelwerende vesten van het leger. Maar in plaats van paard en wagen hebben we nu de hypermoderne “A1 Ambrams” tank.
Dus eigenlijk hadden de soldaten vroeger het toch wel zwaarder want toen waren het keiharde man op man gevechten. Nu zitten er scherpschutters in goed verstopte schuilplaatsen te wachten tot er iemand voorbij loopt. Het leger van nu heeft ook al veel te voorduren gehad, ze verdienen daardoor absoluut mij respect want ook al heeft het moderne leger een heleboel hulpmiddelen, het komt toch vooral aan op de soldaten zelf. Dat is mede te zien aan het aantal slachtoffers dat er de laatste jaren gevallen zijn. Het is natuurlijk wel erg sneu voor de nabestaanden maar de militairen die tegenwoordig in het leger zitten hebben er zelf voor gekozen, ze weten allemaal bij iedere missie dat er misschien iemand niet levend terug zal komen.

H6. Hoe verging het het Nederlandse leger na de Korea oorlog?

Het Nederlandse leger heeft al meegedaan in veel verschillende oorlogen, niet alleen om een land te veroveren maar ook voor hulp bij gevaarlijke situaties zoals aardbevingen of overstromingen. Deze oorlogen liepen niet altijd goed af voor het Nederlandse leger. Bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog maar daar vertel ik in een volgend hoofdstuk meer over.
De Korea oorlog brak uit in het Communistische Noord-Korea het Zuiden van Korea aanviel. Deze helft van Korea was niet Communistisch en hier was het noorden het niet mee eens. Toen het echt uit de hand begon te lopen hebben de Verenigde Naties er troepen heen gestuurd onder leiding van de Verenigde Staten. Nederlands stuurde er na enige aarzeling een paar Marineschepen en een peloton infanteristen heen. Maar voor dat dat gedaan werd wist niemand dat het zo gevaarlijk zo worden, dat kwam met name doordat China de Noord Koreanen meehielp. Na 12 en 13 februari werd de oorlog pas echt hevig, dit kwam omdat als Noord Koreanen verkleedde Chinezen een Nederlandse commandopost bij Hoengsong aanvielen. Hierbij werden 15 Nederlandse militairen gedood. De dagen daarna bulderden de kanonnen wel 6 uur lang waardoor de Nederlanders en de Chinezen hevige verliezen leden.
Hierna heeft het Nederlandse leger in veel oorlogen gevochten maar het is nooit zo hevig geweest als de Korea oorlog waar 125 Nederlandse militairen de dood vonden.
Nederland is nu aan het helpen van de wederopbouw in Afghanistan waar ze het land proberen te beschermen tegen de Taliban, de Taliban is en terreurbeweging die al vele aanslagen op haar naam heeft staan. Die komt omdat ze heilig geloven in Allah en ze denken dat ze met de aanslagen in de hemel komen. Maar in plaats daarvan brengen ze dood en Verderf.

H7. Wat is de VN?

Nederland heeft meerdere landen geholpen bij zulke dingen als waternoodramp, aardbevingen en andere natuurrampen. Maar als er oorlog is in een land spreken we van vredesmissies, die worden niet alleen door Nederland georganiseerd, hierover beslist de VN. VN is een afkorting van “Verenigde Naties”. Bij zulke “vredesmissies” hebben de soldaten niet het uniform van hun eigen land aan, ze dragen de lichtblauwe helmen en kleding met het Engelse “UN” logo er op, wat voor “United Nations” staat. Doordat ze blauwe kleding aan hebben worden ze in de volksmond ook wel “Blauwhelmen” genoemd.


De “Verenigde Naties” is opgericht in 1945 net na de Tweede Wereldoorlog het was een idee van de Britse Premier Winston Churchill. Het is opgericht door 51 landen. De “VN” is een zogenoemde “intergouvernementele organisatie” dit wil zeggen dat landen uit eigen wil gebonden zijn aan een internationaal verdrag. Het hoofdkantoor van de “VN” ligt in de Amerikaanse stad New York en er liggen verschillende deelkantoren in Geneve, Wenen en Nairobi.

De Verenigde Naties hebben op dit moment 192 lidstaten. Onder de leden zitten niet alleen landen, ook het “Rode Kruis” en de “Europese Unie” zijn er ook lid van.

De VN heeft 5 kernactiviteiten:
Zorgen voor vrede en veiligheid, hieronder vallen: vredesoperaties, vredesonderhandelingen, ontwapening, ondersteuning van democratische verkiezingen en het zorgen voor dekolonisatie, dekolonisatie wil zeggen dat er voor word gezorgd dat landen geen kolonies meer hebben.
Economische en sociale ontwikkelingen, Drugs, criminaliteit, economische ontwikkelingen, ontwikkeling van ontwikkelingslanden.
Mensenrechten, “Universele Verklaring Voor De Rechten Van De Mens.” Dit is een lijst met alle basisrechten van de mens.
Humanitaire zaken, vluchtelingenwerk, het weghalen van niet ontplofte landmijnen, de Kernramp van Tsjernobyl en de voorkoming van rampen.
Internationaal recht, internationale conflicten oplossen, het internationaal gerechtshof en zee- en oceaan conventies.

H8. Hoe was het in de Tweede Wereldoorlog?

De Tweede Wereldoorlog begon op 1 september1939 toen het gevreesde Duitse leger onder leiding van dictator Adolf Hitler Polen zonder waarschuwing binnenviel. Hierdoor verklaarden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan Duitsland de oorlog. Daarna strekte de oorlog zich flink uit, alle Europese landen namen deel in deze oorlog, maar ook de voormalige Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Ook in Afrika werd oorlog gevoerd tussen de Duitsers en de Engelsen. De Duitsers stonden daar onder leiding van de “Woestijn Vos”. Dit was de bijnaam van generaal Erwin Rommel. Hij kwam aan deze bijnaam door zijn vele overwinningen in woestijn gebieden.
De Tweede Wereldoorlog was het zwaarste conflict op het gebied van oorlog dit kwam mede door de vernietigingskampen van Adolf Hitler, deze kampen waren er op gebouwd om de “Untermenschen” zoals Hitler ze beschreef de dood in te jagen. Onder deze zogenaamde “Untermenschen” vielen de: Joden, geestelijk gehandicapten, homoseksuele mensen, zigeuners zoals de nomadenstammen “Sinti” en”Roma”. De hoofdkampen waren: Treblinca, waar 900.000 mensen vermoord werden.

Auschwitz, waar 1,3 miljoen mensen de dood vonden.
Sobibor, waar 200.000 mensen stierven.
Majdanek, waar rond de 300.000 mensen stierven aan de wreedheden van de Nazi’s.
Chelmno, waar 36.000 mensen stierven.
Belzec, waar 436.000 gedood werden.
Maly Trostenets, waar 350.000 mensen de dood in werden gejaagd door de Duitsers. Dit waren alleen maar de hoofdkampen van de Duitsers, er waren nog tientallen doorvoerkampen zoals Kamp Westerbork en Kamp Vught die in Nederland lagen. De meeste echte vernietigingskampen lagen in Polen omdat de Duitsers een hekel hadden aan Poolse mensen en omdat er veel Joden woonden in dat gebied.

De mensen die de kampen hadden overleefd trokken massaal naar andere landen de Verenigde Staten omdat dat meestal hun redders waren geweest en omdat de economie daar ook nog redelijk goed was. Verder trokken ze ook vaak naar: Canada, Israel en Engeland om dezelfde redenen.
H9. Helpt het leger naast verdediging ook aan de wederopbouw van een land?

Er zijn veel mensen die denken dat de legers er alleen zijn om een land te verdedigen of veroveren en daarom zijn ze er fel op tegen. Maar eigenlijk is het leger er ook vooral voor om 3e wereldlanden te helpen met de wederopbouw van hun land, of een land waar oorlog geweest is of nu nog steeds een oorlog bezig is te helpen met de economie weer wat op gang te krijgen.
Meestal zijn landen hier erg dankbaar voor maar vaak zijn het mensen van buitenaf die hier op tegen zijn en die denken dat de legers er alleen heen zijn gegaan om geld te verdienen of om nuttige aardgas- of oliebronnen te vinden zoals het Amerikaanse en Engelse leger op 17 januari 1991 begonnen met de operatie “Desert Storm” ze zeggen dat ze naar Irak trokken omdat ze dachten dat dictator Saddam Hoessein massavernietigingswapens aan het maken was voor terroristische aanslagen, deze wapens zijn nooit gevonden.


Het “Koninklijke Nederlandse Leger” heeft ook meerdere keren geholpen aan de wederopbouw van een land, zoals de infrastructuur helpen opbouwen of om de economie weer op te laten bloeien. Op dit moment zit ons leger in Afghanistan om daar de mensen te helpen. Er is hulp nodig in dat land omdat een terroristische groep die de “Taliban” heet te verdrijven. Deze terreurbeweging is er van overtuigd dat Allah hun heeft opgedragen om een “Jihad” te beginnen, “Jihad” betekend de heilige oorlog tegen Amerika.

De legers helpen ook in sociale zaken zoals drugs. Drugs is al tijden een groot probleem, dit komt doordat de onderwereld er grote kansen in ziet om gigantische hoeveelheden geld te verdienen. De “Gangsters” willen de drugs meestal verkopen aan criminelen in een ander land waarop zij de drugs weer doorverkopen. Door belangrijke wegen en wateren waardoor de drugs worden verscheept of gereden goed te laten controleren of af te sluiten willen de legers en de landen zo een halt toe roepen aan de drugs.

Conclusie. “Is het leger er alleen om oorlog te voeren?”

Door dit sectorwerkstuk te maken ben ik er achter gekomen dat de legers er niet alleen zijn om oorlog te voeren maar ook vooral om andere landen te helpen met de wederopbouw van hun land. Door deze conclusie ben ik blij dat dit mijn onderwerp is omdat ik nu weet dat het onderwerp wat ik gekozen heb het juiste was.

Informatie.
De informatie van mij sectorwerkstuk heb ik voornamelijk van www.wikipedia.nl en de officiële website van de “Koninklijke Landmacht” ook heb ik een informatiepakket besteld van het leger. Ook boeken die ik al voor mijn sectorwerkstuk heb gelezen die over het leger en de Tweede Wereldoorlog gingen hebben mij geholpen met dit werkstuk.

Tijd.
Ik ben met dit werkstuk ongeveer 11 uur en 57 minuten bezig geweest.

Wat vond ik ervan?
Ik vond het dit keer echt leuk om te maken, ik denk dat dit komt omdat het onderwerp mij echt interesseert. Ik denk dat als ik weer een werkstuk zou moeten maken ik het over een bepaald deel van het Nederlands leger zou doen.

REACTIES

A.

A.

vet cool werkstuk veel en goeie info
xx

11 jaar geleden

M.

M.

leuk maar het defensie geen leger

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.