Online shoppen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
 • Sectorwerkstuk door een scholier
 • 4e klas vmbo/havo | 3855 woorden
 • 3 maart 2016
 • 73 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
73 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Iedereen gaat weleens naar de winkelcentrum, haalt kleding of kaartjes. Tegenwoordig is alles bijna online te verkrijgen. Een klik en de volgende dag is de bestelling gearriveerd. Online shoppen is niet alleen handig maar ook snel. Zo kwam in 1999  Bol.com  een van de eerste webwinkel. Later daarna kwam Zalando in 2010. Tegenwoordig is alles nu online verkrijgbaar, zelfs voeding.

De reden dat ik deze onderwerp heb gekozen is omdat iedereen weleens gebruik maakt van online shoppen. Steeds meer bedrijven maken reclames, acties om klanten gebruik te laten maken van online shoppen. Maar wat betekent online shoppen nou eigenlijk? Wat zijn de voor – en nadelen van online shoppen. Veel mensen denken dat online shoppen makkelijk en betrouwbaar is maar in het werkelijkheid gelden er wettelijke regels waar mensen niet van weten.

Daarom luidt mijn hoofdvraag ‘ Wat is het effect van online shoppen’? Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden heb ik een aantal deelvragen opgesteld.

De deelvragen zijn als volgt:

 • Wat is online shoppen?
 • Wat zijn de betaalmethodes van online shoppen?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van online shoppen?
 • Hoe wordt online shoppen ervaren binnen deelgemeente Delfshaven?
 • Wat zijn de verkoopcijfers van 2014?
 • Wat moet je doen bij bedrog?

Het sectorwerkstuk zal ik door middel van internetgebruik maken. Ik zal de bewoners van de deelgemeente interviewen om een goed beeld te krijgen hoe online shoppen ervaren wordt. Verder zal ik ook indien het noodzakelijk is gebruik maken van literatuur.  De deelvragen zal ik per hoofdstuk behandelen. Tot slot zal ik de hoofdvraag beantwoorden door middel van een conclusie.  Het sectorwerkstuk zal zoals in het beoordelingsformulier een inleiding, middenstuk ( de deelvragen), conclusie, bronnenlijst en bijlagen bevatten.

Verder wens ik u veel leesplezier en wil ik graag bedanken voor alle hulp en inzet.

Wat is online shoppen?

 1. Wat is online winkelen? ofwel: Wat is online shoppen?

Online winkelen of online shoppen is simpelweg producten kopen zoals kleding, eten en drinken  op het internet. Dus in plaats van naar een winkel te gaan blijf je thuis en koop je daar je producten die je wilt hebben. Een online webwinkel kan ook een reguliere winkel hebben zoals de webwinkels mediamarkt, Bart Smit en Toys XL.

 1. Waarom zijn  producten op het internet goedkoper dan in een winkel?

Producten op het internet zijn in  het algemeen goedkoper dan dat het in de winkel is. Redenen hiervoor zijn heel makkelijk. De bedrijf hoeft (bijna) geen personeel te huren terwijl je bij een reguliere winkel veel meer personeel moet huren om bijvoorbeeld advies te geven aan de klant en hoe meer personeel des te hoger de bedrijfskosten ook hoeft de bedrijf geen pand te huren om bijvoorbeeld producten in op te slaan en je hoeft veel minder elektriciteitsrekeningen te betalen.

 1. Hoe kan je betalen als je online winkelt?

De veiligste manier is met internetbankieren dus met je eigen bankrekening en niet met je creditcard etc.

Dit wil je ook lezen:

Voor- en nadelen van online winkelen

Voordelen

Een voordeel van online winkelen is dat je het product/dienst makkelijker kan vinden dan in plaats van in de winkel te zoeken en je kan het ook door middel van steekwoorden vinden. Ook is een voordeel dat je online van de ene winkelsite naar de andere kan gaan zonder enige moeite. Je hoeft ook niet naar buiten te gaan en geld besteden aan het openbaar vervoer of aan benzine en je hebt ook niet te maken met sluitingstijden van winkels en zo kan je online aankopen doen wanneer je het maar wilt.

Producten zijn goedkoper

Producten of diensten zijn in andere (Europese) landen goedkoper en als het via een ander land koopt waar het product goedkoper is kan je veel geld besparen en kan je met het bespaarde geld andere dingen kopen en je komt ook goedkoper uit terwijl je hetzelfde product koopt, maar dan bij een andere winkel.

Bespaar tijd en energie
Als je online een product koopt is dat veel beter dan heel de winkel af te zoeken voor die ene product dat je heel makkelijk met steekwoorden kan vinden. De meeste mensen haten ook het wachten in rijen bij bijvoorbeeld een kassa. Dat is heel vervelend volgens sommige mensen, want ze konden ook in die verspilde tijd dingen gaan doen in plaats van hun tijd te verspillen door te wachten op andere mensen bij een kassa.


Keuzevrijheid
Als je in een winkel koopt is de productbeleid erg minimaal, want je hebt maar een beperkt aantal producten dat in het assortiment staat terwijl als je het product online koopt heb je een veel groter assortiment en kan je makkelijk de producten in alle maten en kleuren vinden.


Prijsflexibiliteit
Als je een product online ziet en je ziet de prijs dan denk je bij je zelf dat die prijs wel lager kan dus je kan heel makkelijk naar een andere website gaan en daar het zelfde product kopen, maar dan voor een goedkopere prijs. Dit kan je ook bij winkels doen, maar dit gaat je dan veel tijd kosten.


Hoge tevredenheid
Volgens feedback is de klanttevredenheid van online winkelen 99% positief, want winkels zijn in de loop van de tijd veel betrouwbader geworden dan eerst

Bescherming

Betrouwbare websites net als eBay geeft veel bescherming aan hun klanten om het kopen van hun online winkel te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is: als ik bijv. een schoen online koop en het wijkt af van het originele plaatje kan ik dat aangeven en krijg ik mijn geld terug.
 

Zeldzame producten

Online winkelen kan heel nuttig zijn als je een specifieke zeldzame auto-onderdeel zoekt en je het nergens kan vinden. Kan je het online heel gemakkelijk vinden, want het laat alle aanbod zien van het product.

Het sectorwerkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen


Privacy
Er zijn sommige producten die je liever niet in het openbaar wilt kopen bijvoorbeeld seksspeeltjes, want dat is een taboe volgens sommige mensen en als mensen dat kopen willen ze graag anoniem blijven.

Nadelen

Vertraging

Een nadeel van online shoppen is dat als je een product koopt het niet gelijk in huis hebt. Je moet dus wachten voor je het product in je huis hebt, maar in de loop van de tijd is deze wachttijd verbeterd, want bij de meeste winkels is de wachttijd 1 dag.

Mindere kwaliteit
Als je een product ziet en je twijfelt aan de omschrijving van het product kan je het in een normale winkel makkelijk vergelijken met gelijksoortige producten en je kan ook aan 1 van de medewerkers vragen stellen over het product.


Verzendingskosten
De meeste prijzen die je online ziet zijn meestal exclusief verzendkosten en daarom is de prijs ook laag, maar als je het eindprijs ziet denk je wel of het beter is om het product in een winkel te kopen dan online.

Leveringsproblemen
Het kan zijn dat de levering van de product niet altijd goed gaat. De product kan tijdens het transporteren kapot zijn gegaan of de koerier heeft het verkeerd afgeleverd. Dit is heel naar voor de koper.

Oplichting en fraude
Er bestaat altijd nog een kans dat je opgelicht kan worden. Daarom raden mensen je aan om bij een betrouwbare website je aankopen te doen, want dan zijn de risico’s beperkt en als iets te mooi is om waard te zijn dan is dat het ook.

Producten die je beter wel in een echte winkel koopt

Het is beter als je in een winkel kleren koopt, want dan heb je het gepast en kan je zien of het je staat want je kan dat niet online zien omdat je daar de kleren niet kan passen.

Terugzenden van producten
Als je een product terug stuurt omdat je het geen leuk product vindt doet de verkoper hier niet moeilijk over en accepteert hij het product, maar alleen als er niks met het product gebeurt is en het in een bepaalde afgesproken tijd is teruggestuurd. De rekening voor het retourneren is voor de consument.

 
Garantie problemen
Sommige elektronische producten worden verkocht zonder internationale garantie. Daarom is het ook verstandig om eerst met de verkoper het contract door te nemen voordat je het product koopt.

Wat moet je doen bij bedrog?

Kopen op het internet is in de loop van de tijd steeds normaler geworden. Mensen kopen tegenwoordig bijna alles van het internet, maar kopen op het internet kan ook zijn nadelen hebben zoals bedrog. Ik zal  een paar mogelijkheden noemen wat je kan doen als je bedrogen bent.

 1 Je moet altijd alle e-mails bewaren tussen jou en de verkoper hiermee kan je aantonen dat alles wat de verkoper gezegd heeft echt werkelijk gezegd is.

2 Kijk naar de e-mail van de verkoper. Hier zullen meestal wat persoonlijke gegevens in zitten die belangrijk kunnen zijn voor de autoriteiten, want dan hebben ze een beter beeld van de verkoper.

3 Als je belazerd bent laat dan anderen het weten zodat zij weten dat dit geen vertrouwelijke verkoper is. Zo kan je ook de kans verkleinen dat andere mensen belazerd worden.

4 Ga contact zoeken bij de autoriteiten en laat ze weten dat je aangifte wilt doen tegen deze verkoper. Laat hierbij alle contacten zien tussen jou en de verkoper. Vermeld er ook bij dat dit een aangifte is en niet maar een melding.

5 Neem contact op met andere slachtoffers en praat over wat jullie kunnen en gaan doen. Mensen realiseren niet wat hun kunnen doen. Als er meer mensen naar de politie gaan over deze verkoper dan zal de politie deze persoon zien als een echte crimineel en zouden ze meer moeite doen om hem op te sporen.

6 Neem contact op met jouw bank en die van de verkoper. Vraag of ze de overmaking kunnen terugboeken en geef ook de rekeningnummer van de verkoper zodat zij deze kunnen blokkeren en ze kunnen dan opzoeken van wie deze rekeningnummer is.

7 Preventie is beter dan verwerking. Hiermee wil ik zeggen dat als je iets van het internet koopt dan moet je op je hoede zijn want iedereen kan een oplichter zijn. Het is ook verstandig als jij de rekeningnummer van de verkoper even op een zoekmachine zoekt bijv. Google. Of je kan ook de naam opzoeken van het persoon deze zal meestal vals zijn, maar soms zijn er amateurs die een soortgelijke naam gebruiken en dat kan leiden dat je de verkoper kan vinden. Het is ook slim als je de e-mail van de verkoper opzoekt dan zal je misschien zien dat andere mensen misschien door deze e-mail is belazerd.

8 Het is slim als je de product zelf ophaalt, want dan is de kans dat je belazerd wordt erg klein. Ook kan je vragen om een foto van de verkoper of zelfs een foto van zijn ID.

9 Je kan het product ook onder Rembours verzenden. Dit betekent dat je het geld geeft als het product is aangekomen. Zo is de bezorger een getuige van het misdrijf en kan hij als getuige in de rechtszaal naar voren worden geroepen.

Wat zijn de betaalmethodes van online shoppen?

iDEAL

iDEAL is een handige manier om aankopen te doen in Nederland. iDEAL is eigenlijk dat je via het internet je inlogt met je bankgegevens en zo je product betaalt. iDEAL is niet het veiligste manier om producten te kopen op het internet omdat je meestal niet je geld terug krijgt van de bank als je een aankoop doet dus de risico dat jij je geld terug krijgt is klein.

Ook een nadeel van iDEAL is dat je vaak het hele bedrag in 1 keer overmaakt en dat is wettelijk niet toegestaan in Nederland, maar het gebeurt toch.

Creditcard

Een creditcard wordt regelmatig gebruikt bij het kopen van producten uit het buitenland. Een creditcard is normaal niet veilig te gebruiken, maar er is ook een charge back regeling die je beschermt bij aankopen. Voorbeelden hiervan zijn:

•Als je een product hebt bestelt via internet en je hebt het niet ontvangen.

• Als je het pakketje opent en je ziet dat de product beschadigd is afgeleverd.

• Als er bij levering een ander product is afgeleverd dan dat je besteld had.

Je creditcardmaatschappij eist vaak het geld terug van de verkoper zelf. Als de verkoper niet kan bewijzen dat de product afgeleverd is dan krijgt de consument de geld terug van de verkoper.

Producten die je koopt ziijn vaak verzekerd tegen diefstal en vermissingen etc.

Paypal

Een populaire betaalmiddel om online je aankopen te doen is PayPal. PayPal heeft bijna dezelfde regelingen als een creditcard, want bijvoorbeeld als je een product besteld hebt en het wordt niet afgeleverd dan zorgt PayPal ervoor dat jij je geld terug krijgt of als een je een product ontvangt dat sterk afwijkt van de beschrijving, krijg jij je geld ook terug.

Afterpay

Met afterpay kan je het product betalen bij levering dit betekent dus ook dat je niet makkelijk belazerd kan worden, want je betaalt het product pas als het geleverd is dus er is geen risico dat jij je geld kwijt raakt.

Afterpay geeft de consument 2 weken om het bedrag over te maken. Afterpay bemoeit zich niet met de levering van het product dat is tussen de consument en de webwinkel

Als je een product bestelt met afterpay wordt je geregistreerd in het systeem en kan je maar tot een maximaal bedrag aankopen doen. Meeste webwinkels voegen nog een extra bedrag toe als je gebruik maakt van afterpay, maar dit mag nooit meer zijn dan de waarde van het product.

Eenmalige machtiging 

Bij sommige webwinkels kan je gebruik maken van een eenmalige machtiging. Hier wordt mee bedoeld dat je een formulier gaat faxen naar een bedrijf met je handtekening eronder en zo gaat dat naar de bank en wordt het bedrag van jouw rekening eraf gehaald en wordt het product gekocht.

Het gevaar hiervan is dat mensen op jouw naam aankopen kunnen doen. Banken maken hier nog steeds gebruik van.

Sinds juni 2015 kan het product terugboeken, maar de nadeel hievan is dat de wachttijd erg lang is.

Klarna

Klarna is bijna hetzelfde als afterpay maar met klarna krijg je het formulier direct met het product en moet je het bedrag binnen 14 dagen betalen. Je kunt een klarna account maken door in te loggen met bijvoorbeeld Paypal.

Met een Klarna account kan je ook betalen. Je moet hierbij alvast een  deel van het product betalen. Hierbij geldt de regel: minimaal 5 euro en 1/24e deel van het bedrag.

Klarna kan ook je bestelling annuleren als het niet tevreden is met je adresgegevens en je betaalgeschiedenis. Dit zorgt ook voor bescherming voor de verkoper.

Rembours

Jekan vaak een product onder Rembours bestellen dat betekent dat als je het product ontvangen hebt dat je het gelijk betaalt. Een zelfbedachte tip is dat je het pakket opent waar de koerier bij staat zo hebt je een getuige als de product niet aan de eisen voldoet. Als je onder Rembours bestelt  komt er nog een bedrag bij deze is meestal hoog: gemiddeld 10 euro.

Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat je het product hebt ontvangen. Een nadeel hiervan is dat je het product pas mag openen als je betaalt hebt daarom is het verstandig zoals ik hiervoor zei om tegen de bezorger te zeggen om even te wachten of het inhoud van de product klopt.

Tip: Als je de webwinkel niet kent is het altijd verstandig om met PayPal te betalen want onder Rembours verzenden kan niet altijd veilig zijn.

PayDutch

Webwinkel zoals Marktplaats en Speurders stimuleren om het product via PayDutch te betalen want dat is veilig voor de consument en verkoper. Bij Paydutch zet je het overgemaakte geld bij een rekening van Paydutch en deze blijft daar tot de consument het product ontvangen heeft en het product heeft goedgekeurd.

Het bedrag wordt binnen 7 dagen overgemaakt naar het bedrijf alleen als de consument de product heeft ontvangen en goed gekeurd. Als hij het product niet heeft ontvangen of de inhoud klopt niet dan blijft het bedrag op het zogeheten derdenrekening en krijgt de koper zijn geld terug.

Paydutch belooft dat als een koper zijn product niet goed vindt dat hij zijn geld terug krijgt. Dit is ook gunstig voor de verkoper want die weet zeker dat zijn geld wordt overgemaakt.

FiNBOX

Klanten van banken kunnen gebruik maken van Finbox dit is een soort financiële formulier dat je kan bewaren.

Om Finbox te kunnen ontvangen moet je eerst ingelogd zijn bij bijvoorbeeld een energiemaatschappij en die toestaan om je Finbox te sturen.

Als je een financiële brief toe gestuurd krijgt dan kan je het via je bankrekening bewaren en zo betalen. De bedrijf achter Finbox bewaart alles voor een periode van 7 jaar.

Er zijn sommige banken die per 1 januari 2016 niet meer gebruik gaan maken van Finbox om het sterk afgenomen mensen die het gebruiken een bank die het niet meer zal doen is ING.

AcceptEmail

Bij acceptEmail krijg het factuur in je inbox gestuurd en die kan je betalen met Paypal etc.

AcceptEmail kunnnen alleen bedrijven gebruiken als ze zelf ingelogd zijn en AcceptEmail kan ook worden gebruikt om een herinnering te sturen om iets te betalen.

Paysafecard

Met een Paysafecard kan je online anoniem aankopen doen. Deze Paysafecards kun je kopen bij drogisten, winkels, tankstations etc.

Op de achterkant van een paysafecard staat een 16 cijferige code en die code moet je invoeren en zo wordt het product bestelt. Paysafecard is alleen veilig omdat je anoniem aankopen kunt doen en je krijgt niet je geld terug.

Iedereen kan een paysafecard halen omdat er geen leeftijdsgrens op zit. Grotere bedragen kun je combineren met een 10 cijferige code. Als je na een jaar niet je geld hebt gebruikt zal deze kosten veroorzaken zoals 2 euro administratiekosten.

Click and Buy

Bij Click and Buy worden bedragen automatisch van je bankrekening afgeschreven. Click and buy wordt heel veel gebruikt bij onder andere gokspellen.

Omdat Click and buy een hele hoge administratierekening heeft komen er veel klachten binnen bij consumentenorganisaties. Om een klacht in te dienen kan je naar een consumentenorganisatie gaan en als je iets wilt weten over click and buy wordt je geholpen in het Engels.

Wat zijn de verkoopcijfers van 2014?

Ten op zichtte van half jaar 2013 is het online gekochte producten met 6% gestegen in half jaar 2014 en tot 13,5 miljard, maar de bestedingen in online diensten zijn met 3% gedaald en dat betekent dat ook online gesloten verzekeringen zijn gedaald ten opzichte van 2013. Ook is de besteding erg gestegen. In halfjaar 2014 besteedde mensen 17% meer in online webwinkels

De directeur van Thuiswinkel.org zei dat het best opvallend was dat de online bestedingen met 17% zijn gestegen terwijl er een krimp was van 4%. Ook is het in de eerste half jaar cvan 2014 een 1% stijging gekomen van het toename aantal verkochte producten wat af te schrijven is van het toename van verkochte producten.

Als je de eerste kwartaal van 2014 vergelijkt met de 2e kwartaal zal je zien dat de eerste kwartaal rond de 26.8 miljoen aankopen had en de 2e kwartaal maar 26.7 miljoen aankopen had. De aandeel is ongeveer gelijk gebleven van 4%

Er is ook een verschil te zien tussen bestedingen: In kwartaal 2 werd er maar 2.9 miljard euro besteedt aan online aankopen terwijl dat in kwartaal 1 3.7 miljard was. De reden hiervoor is dat in kwartaal 2 minder aankopen zijn gemaakt van diensten, vliegtickets, hotels en verzekeringen etc. De gemiddelde uitgegeven bedrag is in kwartaal 2 lager dan in kwartaal 1.

Gevolgen hiervan zijn dat de aandelen van online winkels dalen en stijgen binnen deze kwartalen. Een voorbeeld hiervan is: dat in kwartaal 2 46% van online bestedingen naar diensten waren gegaan en in kwartaal 1 was dat maar liefst 58%!

Maar tussen totaalniveau blijven de 2 kwartalen op dezelfde hoogte. De reden waarom kwartaal 1 beter is heeft te maken met seizoenen en tijden van het jaar.

In de eerste halfjaar kopen 46% Nederlanders een mobiel

In het eerste halfjaar van  2014 waren er 11.76 miljoen mensen die aankopen deden van het internet. Dit betekent dat 85% van de Nederlandse bevolking boven de 15 jaar minimaal 1 product heeft gekocht waarvan 4 miljoen telefoons waardoor het gekochte mobielen in de eerste half jaar van 2014 op 34% uitkomt

De meest gebruiken apparaat om online aankopen te doen is met een tablet. ¼ van alle Nederlanders heeft wel eens een tablet gebruikt om iets te kopen en 15% ervan heeft het gebruikt om een mobieltje te kopen.

Door de zoveel gekochte producten op een tablet is het aandeel van tablets 8% gestegen in het eerste kwartaal en in de 2e kwartaal is het 10% gestegen. Niet alleen het aantal gekochte producten veranderen maar ook de bedrag dat mensen online besteden stijgt.

Enquête

Bij deze Enquête ondervraag ik mijn zus die regelmatig online aankopen doet.

Heeft u weleens online gewinkeld?

Ja,  ik heb al tientallen keren online aankopen gedaan omdat het erg handig is en ik hoef er niet ervoor naar buiten te gaan en het product zoeken en vergelijken met anderen terwijl als ik binnen zit kan ik makkelijk het product zoeken zonder onder enige moeite.

Hoe vaak koopt u iets van het internet?

Ik koop elke week wel iets. Je kan zeggen dat ik een winkelverslaving heb omdat ik heel vaak producten online koop.

Hoeveel geeft u online ongeveer uit?

Per Product geef ik ongeveer 100 euro uit. Ik weet dat het heel veel is en de risico erg hoog is maar ik had online gekeken wat de veiligste manier is om online te betalen en toen had ik Paypal gevonden dat gewoon eigenlijk een soort van creditcard is en daardoor kan ik veel aankopen doen omdat als er iets misgaat krijg ik mijn geld terug.

Hoeveel heeft u in totaal geld uitgeven aan producten of diensten van het internet?

In totaal heb ik zeker meer dan 10.000 euro uitgegeven omdat ik bijna alles van internet koop zoals kleren, voeding, parfum, tijdschriften etc.

 Hoeveel geeft u maximaal uit op het internet?

Mijn grens is 1.000 euro. Hoe ik aan deze bedrag ben gekomen is dat als je online koopt je veel producten hebt voor een lage prijs en dat is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een designers merk schoen van 2.000 euro. Die wil je eerst natuurlijk passen want dat is een hele hoge geldbedrag.

 Bent u weleens bedrogen op het internet?

Ik ben 1 keer bedrogen op het internet en dat was ook de 1e keer dat ik geen gebruik maakte van Paypal omdat die webwinkel vreemd genoeg geen Paypal mogelijkheid had. Dat was ook gelijk een waarschuwing van kijk uit wat je koopt want als iets te mooi is om waard te zijn dan is het ook zo.

Conclusie

Het effect van online is dat mensen zich gaan realiseren dat het vroeger nooit zo makkelijk ging om een product/dienst te kopen/huren, maar dat is in de loop van de tijd steeds meer ontwikkelt en makkelijk geworden. Het kopen vanaf het  internet is ook naar mate van tijd veiliger geworden, maar er zijn nog steeds particulieren/bedrijven die andere particulieren/bedrijven bedriegen.

Bronnenvermelding

http://www.gratishandleiding.eu/html/wat_is_online_winkelen.html

http://www.gratishandleiding.eu/html/wat_is_online_winkelen.html

http://pc-en-internet.infonu.nl/diversen/142028-voor-en-nadelen-van-online-shoppen.html

http://www.consumentenbond.nl/online-shoppen/extra-informatie/online-betalen/

https://www.thuiswinkel.org/bedrijven/nieuws/2518/nederlanders-besteden-in-het-eerste-half-jaar-van-2014-6-58-miljard-online

http://www.frankwatching.com/archive/2014/11/10/36-meer-online-shopping-5-trends-om-daar-op-in-te-spelen/

https://www.jurofoon.nl/nieuws/2841-wat-kun-je-doen-als-je-bent-opgelicht-via-internet

REACTIES

K.

K.

vlinders zijn ook vogels!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.