Voeding

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2453 woorden
  • 10 december 2003
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
89 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1. Onderwerp Het onderwerp van ons sectorwerkstuk is Voeding. Dit omdat wij vinden dat dit een belangrijk onderwerp is in het dagelijks leven. Omdat mensen tegenwoordig steeds vetter en ongezonder gaan eten, begint overgewicht voor steeds meer mensen een probleem te worden. Er komt ook steeds meer ongezond eten op de markt omdat mensen dat lekkerder vinden. In dit werkstuk bepreken wij wat gezond en ongezond voedsel is. En wat je aan over gewicht kan doen.

2. hoe kan je gezond eten en hoe eet je goed en gevarieerd.

Als je gezond wil eten moet je zorgen dat je genoeg doet aan beweging. Er zijn vele eenvoudige tips om gezond te eten. “Zes eenvoudige tips om gezond te eten
Wie gezond wil eten hoeft zich niet te verdiepen in koolhydraten, eiwitten, kilojoules of calorieën. Met de volgende zes simpele punten kan men al een heel eind komen.

1. Eet gevarieerd

Grofweg kan gesteld worden dat het lichaam dagelijks vier groepen voedingsstoffen nodig heeft. De eerste groep bestaat uit brood, aardappelen, rijst of pasta. De tweede groep wordt gevormd door groente en fruit. Melk(producten), kaas, vlees, vis, kip en ei vormen de derde groep en halvarine, margarine en olie de vierde groep. Door elke dag iets uit elke groep te kiezen, eet men goed gevarieerd.

2. Eet weinig vet

Van groot belang is om minder vet te gebruiken. Als je vet gebruikt is het verstandig vooral te kiezen voor onverzadigd vet. Producten waar veel verzadigd vet in zit zijn onder meer roomboter, volvette kaas, volle melk of yoghurt, vet vlees, chocolade, gebak en snacks. Onverzadigd vet zit in dieetmargarine en - halvarine, olie en vis. Op de etiketten van de producten worden de hoeveelheid verzadigde en onverzadigde vetten vermeld.

3. Eet veel groente, fruit en voedingsvezels

Elke dag een portie groente en twee stuks fruit doet veel goed. Daarnaast zijn ook voedingsvezels van belang, met name voor de spijsvertering. Deze vezels zitten vooral in bruinbrood, volkorenbrood, aardappelen, rijst, pasta en groente.

4. Wees zuinig met zout

Zout bevat natrium, wat bloeddrukverhogend werkt en daarom slecht is voor hart en bloedvaten. Verstandig is daarom zo weinig mogelijk zout te gebruiken. Goed alternatief hiervoor zijn kruiden.

5. Drink voldoende

Goed drinken is erg gezond voor het lichaam. Dit betekent minstens anderhalve liter per dag, liefst gewoon water, niet meer dan twee glazen alcohol en niet te veel koffie en frisdrank.

6. Eet vooral lekker

Dit wil je ook lezen:

Het eerste punt is vooral geen gezonde voeding te nemen die men eigenlijk niet lekker vindt. Wie over het algemeen goed eet, kan best eens een keertje snacken.

3. Wat zijn de gevaren van vlees?

De afgelopen jaren zijn er allerlei schandalen geweest met betrekking tot vlees. Zoals de varkenspest en de gekke koeienziekte (BSE), mond- en klauwzeer, dioxinekippen in België en de vogelpest. Ook lezen we vaak over te veel hormonen in vlees. Bij gekke koeienziekte in aangetoond dat mensen een variant van BSE kunnen krijgen. De ziekte van Creutzfeldt–Jacob, een dodelijke hersenziekte. Deze ziekte kunnen mensen oplopen door bepaalde organen te eten zoals hersenen, hersenmerg en ruggenmerg. Er zijn nu allerlei maatregelen genomen zoals het verwijderen van de hersenen en andere slechte organen. En landbouwdieren krijgen geen diermeel meer door hun voedsel. Maar of dit allemaal helpt is nog niet zeker. Sommige hormonen en stoffen die voor de groei van de dieren zorgen zijn in landen van de Europese Unie verboden. Maar sommige veehouders gebruiken het stiekem toch omdat de dieren dan veel sneller vetgemest zijn. Dan is het ook nog zo dat er soms resten antibiotica in vlees achterblijven. Sommige dieren die gezond zijn krijgen antibiotica door hun voer gemengd zodat ze dan minder snel ziek worden. Dit kan natuurlijk nooit gezond zijn voor de mens. De gezondheidsraad vindt dat er alleen antibiotica moet worden gegeven als dieren ziek zijn. Bij het eten van kippenvlees loop je het risico om met salmonellabacteriën besmet te worden. Mensen kunnen daar diaree en maagklachten van krijgen. Je kunt besmetting voorkommen door kippenvlees goed door te bakken, daar gaan de meeste bacteriën van dood. Biologisch vlees is vaak een stuk gezonder, het bevat veel minder medicijnresten en biologische dieren krijgen geen voer met diermeel zodat ze bijna zeker niet met BSE besmet kunnen worden.

4. Te veel is nooit goed.

Als je te veel eiwitten eet kunnen de nieren overbelast raken. Bij afbraak van eiwitten ontstaan verschillende andere stoffen, waaronder ureum. De nieren moeten zorgen dat de afvalproduct via de nieren weer uit het lichaam verdwijnen. Dus door te veel eiwitten te eten moeten je nieren te hard werken, en raken zij overbelast
Een andere afvalstof van eiwit is purine. Hieruit vormt zich urinezuur, dat we normaal gesproken uitplassen. Maar als de nieren niet goed functioneren kan er urinezuur in het bloed blijven hangen. En dan kunnen zich kristallen gaan vormen, bijvoorbeeld in de gewrichten. Mensen met jicht weten hoe pijnlijk het kan zijn. Volgens een Deens onderzoek verlengt het dagelijks drinken van 3 tot 5 glaasjes wijn het leven. Maar er zijn ook schadelijke effecten van alcohol. Bijvoorbeeld de lever kan overbelast raken. In dat geval heeft men een alcohol vergiftiging. Bij 1 glas bier heeft de lever al een uur nodig om de alcohol te verwerken. Na jaren lang drank misbruik kan de lever beschadig raken. In rode en witte wijn zit de stof sulfiet. Sommige mensen reageren gevoelig op sulfiet, zij krijgen bijvoorbeeld hoofdpijn. Ook te veel koffie is niet goed voor je. Cafeïne zet de nieren aan tot een grotere waterafscheiding. Maar wanneer iemand alleen koffie drinkt, en weinig water kan dit de nieren belasten. De nieren krijgen dan nauwelijks een vrij oplosmiddel aangeboden om afvalstoffen te kunnen afvoeren via de urine. Uit een onderzoek in 1986 in Nijmegen blijkt dat door dagelijks koffie gebruik bij zo’n 30 procent van de koffiedrinkers een tijdelijke verhoging van de bloeddruk optreed. Daarom is het beter om maximaal 4 kopjes per dag te drinken.

Het sectorwerkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

5.Waarom worden er zo veel onnatuurlijke stoffen aan voedsel toegevoegd.

Aan ons voedsel worden allerlei stoffen toegevoegd die er normaal niet in zitten. Deze stoffen worden ook wel additieven genoemd. Additieven zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om sommige eigenschappen van het voedsel te verbeteren. Zoals bijv. de kleur (kleurstoffen) de houdbaarheid (conserveermiddelen) of de dikte (verdikkingsmiddelen). De meeste van deze stoffen worden aangeduid met een e-nummer. Al deze stoffen worden toxicologisch getest. Dat wil zeggen dat ze getest worden op giftigheid. Er zijn heel veel additieven met e-nummers zoals: -kleurstoffen E 100 – 180. -conserveermiddelen E 200 – 252 zorgen voor langere houdbaarheid. -voedingszuren E 260 – 297 om de zuurheid van producten te behouden (appelmoes ) -anti-oxidanten om bederf tegen te gaan bijvoorbeeld mayonaise. Zo heb je nog veel meer additieven zoals glansmiddel, anti-klontermiddel enz. Er zijn bepaalde boekjes te koop waar al deze e-nummers in vermeld staan met daarachter de stoffen waar het van gemaakt is. Als dit soort stoffen in een bepaald voedingsmiddel zitten moet het op het etiket vermeld staan. De reden dat dit soort middelen gebruikt worden is duidelijk. Door kleurstoffen te gebruiken ziet het product er lekkerder uit. Veel voedingsmiddelen zijn veel langer houdbaar door deze hulpstoffen en ze blijven er langer lekker uit zien. Het voordeel is wel dat de stoffen tegenwoordig wel goed getest worden. Vroeger gebruikte men soms heel schadelijke middelen. Zo rond de 19e eeuw werd soms gebruik gemaakt van lood, menie, arseniek en kwiksulfide als kleurstoffen in voedsel. Ook al worden ze getest toch zijn veel van deze hulpstoffen niet gezond. Het is bekend dat sommige kinderen overgevoelig zijn voor bepaalden stoffen. Ze kunnen agressief worden als ze te veel kleurstoffen binnen krijgen. Van alle andere stoffen is nog niet bekend wat de gevolgen zijn. Misschien dat dat over een paar jaar pas duidelijk wordt. Dan zullen er misschien minder van deze stoffen toegevoegd worden, zodat het eten weer gezonder wordt.

6.Op welke manier kunnen wij zo gezond mogelijk eten?

Veel mensen willen al die toevoegingen aan voedsel niet. De meeste mensen weten dat hoe kleuriger het voedsel eruit ziet hoe meer kleurstof eraan wordt toegevoegd. Aan sommige voedingmiddelen wordt geen kleurstof meer toegevoegd, zoals bijvoorbeeld aan vermicelli. Het heeft een hele lichtgele kleur maar de smaak blijft hetzelfde. Aan snoep wordt ook niet altijd meer kleurstof meer toegevoegd en het smaakt net zo lekker. Er kunnen ook natuurlijke kleurstoffen zijn toegevoegd zoals bietenrood en wortelsap dit is veel beter. Sommige hulpmiddelen zijn wel nodig maar daar moet toch zo min mogelijk gebruik van worden gemaakt. Op het etiket van alle voedingmiddelen moet staan wat er precies in zit. Zo kun je altijd weten wat je eet. Als je veel verse producten eet weet je zeker dat er geen additieven inzitten. Zoals in groente en fruit, vers brood, melk, karnemelk en yoghurt. In kaas mogen ook niet veel hulpmiddelen zitten. In de meeste kant en klare sauzen, salades en soepen kunnen veel additieven zitten. Als je dit zelf maakt van verse ingrediënten heb je veel gezonder voedsel. Ook als je zelf cake of taart maakt van bloem, boter, suiker en eieren is het gezonder dan kant en klaar uit de supermarkt. Als je vlees eet is biologisch vlees nog het gezondst. Bij vis en kip moet je er op letten dat het vers is en je het liefst dezelfde dag opeet. Je moet er ook op letten alles hygiënisch klaar te maken, op schone snijplanken en een schoon aanrecht, nders komen er veel bacteriën in het voedsel. Vooral bij vlees, vis en kip is dat belangrijk. Om fruit er zo mooi mogelijk uit te laten zien spuiten de boeren gifstoffen op het fruit om insectenvraat te voorkomen. Maar de insecten worden langzamerhand immuun voor het gif. Dus de boeren moeten steeds sterker gif gebruiken. En dat is helemaal niet goed voor de mensen. Daarom is het beter om onbespoten fruit te eten. Als men op al deze dingen let krijg je in ieder geval gezonder voedsel binnen.

7. De houdbaarheid van voedsel.

De datum van minimale houdbaarheid van het product moet altijd goed in de gaten gehouden worden omdat zich anders bacteriën kunnen gaan vermenigvuldigen waardoor bederf ontstaat. De houdbaarheidsdatum moet op het pak staan vermeld als dat niet gebeurt kan de winkel waarin het verkocht wordt een boete krijgen. Ook mag het product niet warmer zijn dan 7 graden anders kunnen er veel bacteriën gaan ontstaan in het voedsel en kan het ook gaan bederven. Ook als de verpakking al is opengemaakt voordat het de winkel in komt moet het direct weggegooid worden want het kan al bedorven zijn.

8. Genetisch gemanipuleerde voeding.

Genetisch gemanipuleerde voeding is voeding die speciaal gekweekt wordt om een betere kwaliteit van het product te verkrijgen. Bijvoorbeeld vierkante tomaten die zo gekweekt zijn om het transport goedkoper te maken. Een groot nadeel van kruisingen is dat ze erg veel tijd in beslag nemen. Pas bij een volgende generatie planten is te zien of het is gelukt de gewenste eigenschappen te versterken. Maar in de jaren 70 van de 20ste eeuw ontdekte men een nieuwe techniek waarmee het mogelijk was om een erfelijke eigenschap van een plant ( gen ) rechtstreeks te veranderen: door genetische manipulatie. Hiermee werd in principe de weg geopend om eigenschappen van de verschillende soorten planten of dieren met elkaar uit te wisselen. De verwachtingen rond deze nieuwe techniek waren in eerste instantie hooggespannen. De mens zou in staat zijn om alleen maar goede eigenschappen op planten en dier soorten te ontwikkelen. De natuur zit toch ingewikkelder in elkaar dan werd gedacht. Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om bijv. alle eigenschappen van de appel over te brengen op een tomaat. Met genmanipulatie kan men de oogst vergroten, de kwaliteit van de planten te verbeteren en planten beter te beschermen tegen ziektes, plagen en droogte. Dat lijkt allemaal pure vooruitgang. Toch is er veel weestand tegen deze nieuwe techniek vooral van natuur- en milieu-organisaties.

Interview Diëtiste Inge Klaassen.

Interview Diëtiste Inge Klaassen.

Vraag 1: wat vind u zo leuk aan het onderwerp voeding en gezondheid? Antwoord: ik vind het onderwerp interessant omdat het belangrijk is om voor je lichaam te zorgen en de voeding helpt daarbij.

Vraag 2: wat is ongezond eten precies? Antwoord: heel ongezond is om altijd maar hetzelfde te eten, en onregelmatig. Het is ook heel slecht om het ontbijt over te slaan. Want je moet het je zo voorstellen als een auto zonder benzine. Je moet 3 tot 4 maaltijden per dag hebben, waar je dan zelf ongeveer 4 tussendoortjes bij mag doen. Want als je overgewicht heb. Heb je meer kans op suikerziekte en of hard en vaat ziekten. In het ergste geval kan je kanker krijgen. Dus de levens verwachting wordt lager.

Vraag 3: welke voedingsmiddelen heb je dagelijks nodig? Antwoord: ten eerste voldoende vocht natuurlijk. Verder koolhydraten vetten en eiwitten voor de energie. Wist je trouwens dat je uit alcohol ook energie haalt? In een glas bier zit ongeveer 80 kilo calorieën.

Vraag 4: Wat zijn gezonde, en wat ongezonde vetten? Antwoord: Gezonde vetten zijn de onverzadigde vetten. Deze zijn meestal plantaardig. Verzadigde vetten zijn wel slecht voor je. Want deze is slecht samen gesteld.

Vraag 5: waarom zijn oudere mensen vaak ondervoed? Antwoord: omdat ze vaak nergens meer zin in hebben, of ze zijn constant moe. Dus hebben ze geen zin of kunnen ze gewoon geen eten maken. Of ze hebben bepaalde ziektes waardoor bijvoorbeeld de slokdarm niet meer werkt.

Vraag 6: waarom hebben de meeste tieners overgewicht? Antwoord: er is een groot aanbod van snoep en andere snacks. En veel jongeren doen niks anders dan de hele dag tv kijken en op de computer spelen. Ook hebben ze genoeg zakgeld om veel snacks te kopen.

Vraag 7: wat vind u van de toegevoegde stoffen in voeding? Antwoord: hulpstoffen zijn opzich niet erg. Hulp stoffen kunnen namelijk ook natuurlijk zijn. Maar toegevoegde hormonen in vlees ben ik het niet mee eens. Omdat wij dat ook allemaal binnen krijgen. En dat kan nooit goed zijn.

Vraag 8: waarom moeten diabeten patiënten regelmatig eten? Antwoord: als je eet krijg je koolhydraten binnen. Daardoor stijgt de bloedsuiker. De alvleesklier maakt insuline. Bij een diabeet is er iets fout tussen de wisselwerking tussen insuline en glucose in je bloed. Dat betekent dat of je te weinig insuline maakt. Of je hebt iets aan de lichaamscellen.

Vraag 9: wat voor verschillende diëten zijn er? Antwoord: er zijn veel verschillende diëten. Een paar zal ik nu opnoemen. - Natrium beperkt dieet = minder of geen zout eten. - energie beperkend dieet = tegen overgewicht. - cholesterol dieet = minder vet eten - diabetus mellitus = verdeling koolhydraten - voedingsvezel dieet = vezelrijk dieet - gluten dieet = voor mensen met coeliakie (darmziekte)

Vraag 10: wat voor functie heeft
Antwoord: zout is een smaakmaker en is nodig voor het vocht evenwicht. Nederlanders gebruiken veel zout. Alle voeding zit al zout genoeg in dus extra zout in het eten strooien is eigenlijk helemaal niet nodig.

REACTIES

A.

A.

he heel goede 9info he mensen thanks door jullie werkstukken is ons werk lichter geworden

11 jaar geleden

S.

S.

Dankjewel voor het inbrengen van je sectorwerkstuk, door middel hiervan kan ik een layout maken, dank.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.