1. Onderwerp Het onderwerp van ons sectorwerkstuk is Voeding. Dit omdat wij vinden dat dit een belangrijk onderwerp is in het dagelijks leven. Omdat mensen tegenwoordig steeds vetter en ongezonder gaan eten, begint overgewicht voor steeds meer mensen een probleem te worden. Er komt ook steeds meer ongezond eten op de markt omdat mensen dat lekkerder vinden. In dit werkstuk bepreken wij wat gezond en ongezond voedsel is. En wat je aan over gewicht kan doen.
2. hoe kan je gezond eten en hoe eet je goed en gevarieerd.
Als je gezond wil eten moet je zorgen dat je genoeg doet aan beweging. Er zijn vele eenvoudige tips om gezond te eten.
“Zes eenvoudige tips om gezond te eten
Wie gezond wil eten hoeft zich niet te verdiepen in koolhydraten, eiwitten, kilojoules of calorieën. Met de volgende zes simpele punten kan men al een heel eind komen.
1. Eet gevarieerd
Grofweg kan gesteld worden dat het lichaam dagelijks vier groepen voedingsstoffen nodig heeft. De eerste groep bestaat uit brood, aardappelen, rijst of pasta. De tweede groep wordt gevormd door groente en fruit. Melk(producten), kaas, vlees, vis, kip en ei vormen de derde groep en halvarine, margarine en olie de vierde groep. Door elke dag iets uit elke groep te kiezen, eet men goed gevarieerd.
2. Eet weinig vet
Van groot belang is om minder vet te gebruiken. Als je vet gebruikt is het verstandig vooral te kiezen voor onverzadigd vet. Producten waar veel verzadigd vet in zit zijn onder meer roomboter, volvette kaas, volle melk of yoghurt, vet vlees, chocolade, gebak en snacks. Onverzadigd vet zit in dieetmargarine en - halvarine, olie en vis. Op de etiketten van de producten worden de hoeveelheid verzadigde en onverzadigde vetten vermeld.
3. Eet veel groente, fruit en voedingsvezels
Elke dag een portie groente en twee stuks fruit doet veel goed. Daarnaast zijn ook voedingsvezels van belang, met name voor de spijsvertering. Deze vezels zitten vooral in bruinbrood, volkorenbrood, aardappelen, rijst, pasta en groente.
4. Wees zuinig met zout
Zout bevat natrium, wat bloeddrukverhogend werkt en daarom slecht is voor hart en bloedvaten. Verstandig is daarom zo weinig mogelijk zout te gebruiken. Goed alternatief hiervoor zijn kruiden.
5. Drink voldoende
Goed drinken is erg gezond voor het lichaam. Dit betekent minstens anderhalve liter per dag, liefst gewoon water, niet meer dan twee glazen alcohol en niet te veel koffie en frisdrank.
6. Eet vooral lekker
Het eerste punt is vooral geen gezonde voeding te nemen die men eigenlijk niet lekker vindt. Wie over het algemeen goed eet, kan best eens een keertje snacken.
3. Wat zijn de gevaren van vlees?
De afgelopen jaren zijn er allerlei schandalen geweest met betrekking tot vlees. Zoals de varkenspest en de gekke koeienziekte (BSE), mond- en klauwzeer, dioxinekippen in België en de vogelpest. Ook lezen we vaak over te veel hormonen in vlees. Bij gekke koeienziekte in aangetoond dat mensen een variant van BSE kunnen krijgen. De ziekte van Creutzfeldt–Jacob, een dodelijke hersenziekte. Deze ziekte kunnen mensen oplopen door bepaalde organen te eten zoals hersenen, hersenmerg en ruggenmerg. Er zijn nu allerlei maatregelen genomen zoals het verwijderen van de hersenen en andere slechte organen. En landbouwdieren krijgen geen diermeel meer door hun voedsel. Maar of dit allemaal helpt is nog niet zeker. Sommige hormonen en stoffen die voor de groei van de dieren zorgen zijn in landen van de Europese Unie verboden. Maar sommige veehouders gebruiken het stiekem toch omdat de dieren dan veel sneller vetgemest zijn. Dan is het ook nog zo dat er soms resten antibiotica in vlees achterblijven. Sommige dieren die gezond zijn krijgen antibiotica door hun voer gemengd zodat ze dan minder snel ziek worden. Dit kan natuurlijk nooit gezond zijn voor de mens. De gezondheidsraad vindt dat er alleen antibiotica moet worden gegeven als dieren ziek zijn. Bij het eten van kippenvlees loop je het risico om met salmonellabacteriën besmet te worden. Mensen kunnen daar diaree en maagklachten van krijgen. Je kunt besmetting voorkommen door kippenvlees goed door te bakken, daar gaan de meeste bacteriën van dood. Biologisch vlees is vaak een stuk gezonder, het bevat veel minder medicijnresten en biologische dieren krijgen geen voer met diermeel zodat ze bijna zeker niet met BSE besmet kunnen worden.
4. Te veel is nooit goed.
Als je te veel eiwitten eet kunnen de nieren overbelast raken. Bij afbraak van eiwitten ontstaan verschillende andere stoffen, waaronder ureum.
De nieren moeten zorgen dat de afvalproduct via de nieren weer uit het lichaam verdwijnen.
Dus door te veel eiwitten te eten moeten je nieren te hard werken, en raken zij overbelast
Een andere afvalstof van eiwit is purine. Hieruit vormt zich urinezuur, dat we normaal gesproken uitplassen. Maar als de nieren niet goed functioneren kan er urinezuur in het bloed blijven hangen. En dan kunnen zich kristallen gaan vormen, bijvoorbeeld in de gewrichten. Mensen met jicht weten hoe pijnlijk het kan zijn.
Volgens een Deens onderzoek verlengt het dagelijks drinken van 3 tot 5 glaasjes wijn het leven. Maar er zijn ook schadelijke effecten van alcohol. Bijvoorbeeld de lever kan overbelast raken. In dat geval heeft men een alcohol vergiftiging.
Bij 1 glas bier heeft de lever al een uur nodig om de alcohol te verwerken. Na jaren lang drank misbruik kan de lever beschadig raken. In rode en witte wijn zit de stof sulfiet. Sommige mensen reageren gevoelig op sulfiet, zij krijgen bijvoorbeeld hoofdpijn. Ook te veel koffie is niet goed voor je. Cafeïne zet de nieren aan tot een grotere waterafscheiding. Maar wanneer iemand alleen koffie drinkt, en weinig water kan dit de nieren belasten. De nieren krijgen dan nauwelijks een vrij oplosmiddel aangeboden om afvalstoffen te kunnen afvoeren via de urine. Uit een onderzoek in 1986 in Nijmegen blijkt dat door dagelijks koffie gebruik bij zo’n 30 procent van de koffiedrinkers een tijdelijke verhoging van de bloeddruk optreed. Daarom is het beter om maximaal 4 kopjes per dag te drinken.
Het sectorwerkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
A.
A.
he heel goede 9info he mensen thanks door jullie werkstukken is ons werk lichter geworden
11 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Dankjewel voor het inbrengen van je sectorwerkstuk, door middel hiervan kan ik een layout maken, dank.
5 jaar geleden
Antwoorden