Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Braziliaanse amazone

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • groep 7 | 637 woorden
  • 30 maart 2015
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Hoofdstuk  1: Het amazoneregenwoud

 

Het Amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op Aarde. Het is 7 miljoen km² groot en is verspreid over negen landen: Brazilië ,Peru , Colombia , Venezuela ,Bolivia , Guyana, Suriname , Ecuador  en Frans-Guyana . Meer dan de helft van al het overgebleven regenwoud op aarde ligt in de Amazonebekken. de Amazonebekken is het gebied waar de rivier het hardst stroomt. Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos. Nergens op aarde leven er zoveel dieren als daar. Al miljoenen jaren leven er lawaaierige, kleurrijke wouden mensen samen met planten en dieren. Maar tegenwoordig wordt elke seconde een stuk regenwoud, zo groot als een voetbalveld, verwoest. Allerlei daar voorkomende dieren en planten verdwijnen daardoor. Misschien sterven ze wel uit.

 

Hoofdstuk 2: Tropisch hout

 

Tropische bomen groeien rustig in het woud. Maar opeens, komen de mensen en zagen de bomen om. De mens is de grootste vijand van tropisch hout. Er wordt veel hout omgezaagd, Maar er zijn ook mensen die bomen planten. Bomen moeten dan heel lang groeien, Meer als 40 jaar, maar als die dan groot zijn, en je hebt 30 bomen gezaaid, staat er weer een stuk bos. Zo kunnen wij het tropisch regenwoud redden. Er zijn veel tropische houtsoorten, bijvoorbeeld   Bankirai , Okan en Teak.         tropisch hout levert het veel geld op. Deze kast van teak kost wel Duizendhonderdnegenennegentig euro!

Er is ook een keurmerk, FSC.

Als er een FSC stempel op papier of hout staat betekent dat dat op de plaats waar die omgehakte boom eerst stond een nieuwe boom wordt gezaaid.

 

Hoofdstuk 3:  Bewoners

Het leven in de tropen lijkt langzamer te gaan dan in Nederland. Dat is best logisch: niemand haast zich, omdat het natuurlijk veel te warm is. Verder zijn de hitte en de vochtigheid niet goed voor een menselijk lichaam. Mensen leven in het algemeen in hutjes bij elkaar, als een soort dorpje. Ze werken hard om te overleven en hebben veel over voor hun dieren. De mensen eten verschillende dingen; wortels en knollen van planten, vruchten uit bomen, insecten en als het meezit, grotere dieren uit de jungle, zoals apen.De mensen in Nederland worden veel ouder dan de mensen in de tropen. Dit komt vooral omdat  een goede gezondheidszorg hebben. Maar ook omdat in de tropen veel ernstige ziekten voorkomen die wij in Nederland niet hebben; ziektekiemen en bacteriën houden van vocht en warmte, omdat ze zich dan snel kunnen verspreiden. De tropen zijn hiervoor ook de goede plek.
 

Hoofdstuk 4: dieren

Er leven veel dieren in de amazone.

Zoals spinnen, apen en krokodillen. En nog veel meer. Golden leeuwaapjes zijn een bedreigde diersoort . De gouden leeuw is een klein beestje in de regenwouden van Brazilië .Een Gouden leeuw tamarins wordt gemiddeld 8 tot 10 centimeter lang met nog eens 13 centimeter in lengte van de staart .

Amazone rivier dolfijn

De Amazone rivier dolfijn is vaak aangeduid als een boto of roze rivierdolfijn . Ze zijn meestal roze van kleur en kunnen een gewicht tot 40 kilo en een lengte van 1.80 m halen. Oceaan dolfijnen leven in familiegroepen maar rivierdolfijnen zijn meestal te vinden met zijn tweeën zoals een moeder en kalf. Rivier dolfijnen voeden zich vis, krabben en schildpadden .

 

Hoofdstuk 5: weetjes

Wist je dat….

•Er 100.000 insecten, wormen en spinnen leven.

• Er 40.000 plantensoorten zijn.

•Er 3.000 verschillende  soorten zoetwatervissen zijn.

•Er meer dan 380 soorten reptielen zijn.

  • Alle amazone  gebieden bij elkaar zijn wel groter dan 10x Frankrijk. 

 

 

Hoofdstuk 6: Quiz

 

Vraag 1: Hoeveel km² is het amazoneregenwoud?

7 miljoen

 

Vraag 2: Hoe groot word het gouden leeuwaapje?

8 tot 10 cm

 

Vraag 3: hoe lang moeten bomen groeien?

Ongeveer 40 jaar

 

Vraag 4: Noem 3 tropische hout soorten op.

Bankirai , Okan en Teak.         

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.