Opdracht: Taak: Aangepast bouwen
Omdat ik zelf gehandicapt ben dacht ik dat het goed was mijn opdracht te maken over ‘aangepast bouwen’.
Ik mijn taak ga ik het vooral hebben over aangepast bouwen voor motorisch gehandicapten en niet over aangepast bouwen voor bejaarden of blinden of zo.
WAT IS AANGEPAST BOUWEN?
Als je aangepast bouwt zegt het Vlaams Fonds dat een oudere of gehandicapte zelfstandig gebruik moet kunnen maken van de primaire woonruimten. Dit zijn de woonkamer, de keuken, de slaapkamer en de badkamer met toilet. Een andere, belangrijke ruimte is de garage voor eventuele stalling van een aangepaste auto.
De tuin is geen primaire ruimte. De tuin worden wel besproken omdat deze ruimte vaak als belangrijk worden ervaren door bewoners. De ruimten moeten toegankelijk, doorgankelijk, bruikbaar en aanpasbaar zijn. Per ruimte worden aandachtspunten genoemd die van belang zijn bij nieuwbouw, renovatie of woningaanpassingen. Dit wordt gedaan aan de hand van de aspecten maatvoering, indeling en inrichting.
Andere belangrijke aspecten voor het verhogen van zelfstandig wonen zijn installaties en veiligheid. Verder worden per ruimte voorbeelden van hulpmiddelen en woningaanpassingen beschreven die leiden tot een betere toegankelijkheid, doorgankelijkheid en/of bruikbaarheid van de woning.
De volgende begrippen zijn hierbij belangrijk:
Toegankelijkheid
De toegang van de woning en de bereikbaarheid van de woning.
Gehandicapten moeten de woning kunnen bereiken, betreden en verlaten.
Doorgankelijkheid
Gehandicapten moeten zich goed tussen de primaire ruimten van de woning kunnen verplaatsen. Primaire ruimten zijn de woonkamer, de keuken, de slaapkamer en de badkamer met toilet.
Bruikbaarheid
Gehandicapten moeten de ruimten en de voorzieningen in de woning op een gemakkelijke en vanzelfsprekende wijze kunnen gebruiken.
Aanpasbaarheid
Ruimten en voorzieningen zijn eventueel later op een eenvoudige wijze aan te passen aan een ontstane of toenemende beperking van de bewoner.
DOMOTICA
Naast bouwkundige aanpassingen in de woning zijn er verschillende elektronische toepassingen die het mogelijk maken om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Dit wordt ook wel domotica genoemd. Met behulp van domotica kunnen bewoners hun woning comfortabeler en veiliger maken.
Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden. Hieronder staan een aantal
voorbeelden genoemd.
Comfort
Er zijn diverse vormen van technologische mogelijkheden die een woning comfortabel maken:
Verlichting - het op afstand of vanaf een handige plaats handmatig bedienen van diverse lichtgroepen; - het automatisch bedienen van lichtgroepen, op basis van tijd (simulatie van aanwezigheid), omgevingslicht (buiten) of bij het betreden van een ruimte (beweging).
Verwarming - het regelen van de temperatuur in betreffende kamers in bepaalde tijdsblokken; - het signaleren van een eventuele storing in de centrale verwarming en warmwaterinstallatie.
Ramen - het op afstand bedienen van gordijnen en lamellen. Of automatische bediening op basis van tijd en/of het buiten lichtniveau; - het op afstand bedienen van een zonnescherm.
Audio-, televisie- en videoapparatuur - het automatisch zacht zetten van apparatuur zodra de telefoon gaat of wanneer er wordt aangebeld. - het automatisch op tv-beeld verschijnen van de persoon die aanbelt.
Veiligheid
Er zijn diverse vormen van technologische mogelijkheden die een woning veiliger maken:
Alarm
Bij alarm wordt hulp ingeschakeld als iemand bijvoorbeeld langer dan drie uur zich niet heeft bewogen.
Brandpreventie
Bij brandpreventie is het bijvoorbeeld mogelijk om in de keuken alle elektrische apparatuur met één knop uit te schakelen.
Beveiliging tegen inbraak
Bij beveiliging tegen inbraak kan men denken aan beveiligingsverlichting, zoals het automatisch aangaan van lampen bij beweging. Of inbraakalarm, zoals magnetische contacten, glasbreukmelders en infrarood systemen.
Voor veel domoticasystemen moeten er leidingen naar iedere ruimte in de woning worden aangebracht. Aan te raden is om het benodigde leidingennet al tijdens de bouw van de woning aan te leggen of voor te bereiden.
INKOMHAL EN GANG.
De inkomhal/gang van een woongebouw moet toegankelijk, doorgankelijk en bruikbaar zijn. Hiervoor worden aandachtspunten gegeven. Het is van belang om belangrijke routes tussen de verschillende onderdelen van het woongebouw zo kort mogelijk te houden.
De belangrijke routes zijn: - van de hoofdingang naar de woning, - van de berging naar de woning, - van de berging naar de hoofdingang, - van parkeren naar de hoofdingang en - van de woning naar de afvalcontainers.
Toegangspad en toegangsdeur
Het toegangspad moet goed beloopbaar (vlak en verhard) en voldoende breed zijn.
De toegangsdeur dient voldoende breed te zijn en moet voldoende ver opengezet kunnen worden. Dit geldt ook voor tussen- en tochtdeuren van het woongebouw. Verder moeten de deuren soepel open en dichtgaan. Er zijn lege leidingen gelegd voor de eventuele installatie van elektrische deuropeners.
Bij alle toegangsdeuren is voldoende vrije grondoppervlak nodig om de toegang van elektrische rolstoelen of looprekken te waarborgen. Naast de slotzijde van alle deuren is aan weerskanten van de deur voldoende vrije opstelruimte vereist. Voor de inkom mogen er geen obstakels, zoals trapjes en muurtjes, zijn die de toegang belemmeren. Bij de inkom moeten hoogteverschillen (drempels) zoveel mogelijk worden vermeden. Het is verder van belang dat auto's en taxi's tot vlakbij de voordeur van het woongebouw kunnen komen.
Inkom en hal
De inkom moet ten opzichte van de woningen centraal gelegen zijn en duidelijk herkenbaar zijn. De huisnummering moet vanaf de straat zichtbaar en leesbaar zijn. Het voordeurslot, de belknoppen, de brievenbussen en de intercom moeten op een voor iedereen bereikbaar hoogte zitten, dus ook voor rolstoelgebruikers.
De hal moet voldoende breed zijn zodat mensen elkaar goed kunnen passeren en er moet voldoende ruimte zijn voor gebruikers van een elektrische rolstoel of een looprek om te draaien. Als er trappen in het woongebouw zijn (het is beter volledig gelijkvloers te bouwen) dienen die voldoende breed te zijn. De trappen moeten voldoende diep zijn en dienen geen uitstekende of inspringende treden te hebben. De treden moeten voorzien zijn van slipvrij materiaal. Aan beide zijden van de trap moet een armleuning zijn geplaatst.
WOONKAMER.
Maatvoering
In de woonkamer moet voldoende ruimte zijn om te kunnen zitten (en om eventueel te kunnen eten). Daarnaast moet de woonkamer ruimte bieden aan gebruikers van loophulpmiddelen. Belangrijk hierbij is dat er voldoende ruimte is om te kunnen draaien met looprek of rolstoel. Hiervoor zijn minimummaten te vinden (zie bijlage).
De scriptie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
".
".
Geachte meneer, mevrouw,
Via het internet las ik een werkstuk over aangepast bouwen. De tekst is letterlijk overgenomen van onze website Aangepast bouwen (www.aangepastbouwen.nl). Het is zeer vleiend om te merken dat onze teksten gewaardeerd worden. Echter wanneer wij teksten van anderen gebruiken, vermelden wij de bron erbij. Dat verwacht ik ook van andere mensen! Het stoort mij erg dat in dit werkstuk onze website niet als bron staat vermeld.
Met vriendelijke groet,
Déliena de Vries
KITTZ
17 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
haai frank...Ik maak een werkstuk over handicapten voor mijn examen. En daarvoor zou ik jou graag willen interviewen.... Wat heb je precies en vind je het goed?
Groetjes Denise
18 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
hey!,
ik vind het een super mooi werkstuk hoe jij dat allemaal verteld maar je maakt het zelf ook mee. De reden dat ik naar zulke werkstukken op zoek ben is omdat ik een werkstuk moet maken voor maatschappijleer en daar moet ik een groot werkstuk maken over lichamelijk en geestelijk gehandicapten dus als je nog info hebt of sites weet graag!, als je msn hebt mijn adres is marjolein_1989@hotmail.com dus als je msn hebt......
kom maar op! Ik wil later ook met gehandicapten gaan werken daarom ben ik er wel in geinterseert
kusjes marjolein (15)
18 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
beste frank,
ik wou je even een compliment geven over je werkstuk. het is heel duidelijk en overzichtelijk.
ik hoop dat je nog meer goede werkstukken maakt, want deze is echt goed. het geeft heel goed het probleem aan. woningen voor gehandicapten zijn heel moeilijk te realiseren.
succes met alles
groeten,
rogier overvliet
18 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Hallo Frank,
Fijn om in jouw werkstuk in duidelijk nederlands te kunnen nalezen wat het gebruik voor invalide mensen vriendelijker maakt. Wij zijn een weekend/vakantie boerderij net gestart in oktober.
En hebben nu al besloten om een slaapkamer met aangrenzende badkamer/ toilet te maken op de bagane grond welke toegankelijk is voor invalide mensen. Kan jij ons misschien helpen met een ontwerp voor deze ruimte ? Wat zijn bijvoorbeeld de maten voor de draaicircel waar wij rekening mee moeten houden. Alvast bedankt voor de informatie voor zover..
groeten Ellen
16 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Beste
ik las je verslag voor Maatschappijleer over toegankelijk bouwen voor personen met een handicap.
Daarin verwijs je steeds naar een stuk onderaan over de 'afmetingen'. Deze kan ik echter niet vinden. Kan je mij de afmetingen die volgens jou toen noodzakelijk waren eventueel mailen?
Bedankt
Lien
15 jaar geleden
Antwoorden