Wie regeerden er vóór het communisme:
§1.1 Rusland in de tijd van de tsaren Sinds de 16de eeuw regeerden in Rusland vorsten die zich tsaren noemden, dat betekende keizer. Hun vrouwen werden tsarina’s genoemd. De tsaren hadden absolute macht. Dat bleef zo tot het begin van 20de eeuw. Tsaren overlegden niet met een volksvertegenwoordiging, dat is een vergadering van mensen die door het volk gekozen zijn. Er was geen grondwet die hun macht beperkte. In de 19de eeuw werden door de geheime politie van de tsaren politieke tegenstanders opgespoord. Zij eindigden dan vaak in een Siberisch werkkamp. Veel Russen, in de tijd dat de tsaren regeerden, waren arme boeren. Ze werkten voor grootgrondbezitters. Er was sprake van slavernij.
§1.2 De rijke burgerij
De rijke burgerij ook wel ‘bourgeoisie’ genoemd, waren vrienden
van de tsaren.
Volgens Lenin moest de arbeidersmacht een strenge dictatuur zijn. In een democratie met stemrecht voor iedereen zouden de rijken ook weer invloed hebben op de politiek. Lenin vond dat de arbeidersklasse het alleen voor het zeggen moest hebben. Dat was nodig om de bezitters van fabrieken, winkels, bedrijven en landbouwgrond te dwingen hun grond af te staan. Deze kapitalisten behoorden tot de rijke burgerij. Zij waren volgens Lenin vijanden van de arbeidersklasse. Zij moesten met geweld worden onderdrukt. Maar een dictatuur met miljoenen arbeiders, hoe moest je dat aanpakken?
De basis voor het communisme:
§2.1 Karl Marx
De Grondleggers: Karl Marx en Friedrich Engels worden gezien als de grondleggers van het communisme. Zij ontwikkelden in de 19e eeuw deze theorie als reactie op de sociale problemen die werden veroorzaakt door de Industriele Revolutie. Het klonk allemaal heel mooi en netjes toen Marx en Engels hun boek schreven en hun idealen en ideeën voorlegden. Vooral Marx ging ervan uit dat boeren aller landen zich zouden moeten verenigen en het op moesten nemen tegen de bourgeoisie. Waar blijft de logica zou je denken? Hoe kunnen ongewapende boeren die zelf amper te eten hebben en in krotten wonen, zonder invloed op de politiek iets doen aan de situatie in hun land waarin de macht bestond uit 1 man, de tsaar die god en koning was. Karl Marx schreef in 1848 in “het Communistisch Manifest” zijn gedachten over de armen de macht over konden nemen. Het was tot 1917 nog alleen maar theorie, want in nog geen enkel land werd de macht door de arbeiders overgenomen. Marx dacht dat er een revolutie zou komen, waardoor zijn theorie werkelijkheid zou worden. Dan zouden alle fabrieken, winkels en bedrijven eigendom van de staat moeten worden. De staat zou dan voor gelijkheid onder alle mensen zorgen.
§2.2 Wat is het communisme Het communisme is een politieke stroming die streeft naar een ideale situatie waarin de productie- en consumptiemiddelen gemeenschappelijk eigendom van de staatsburgers zijn. Men ging ervan uit dat een dergelijke situatie een eind zou maken aan armoede en ongelijkheid.
De volgende dingen/beloftes had het communisme: 1. Einde aan armoede. 2. Einde aan ongelijkheid. 3. Werk voor iedereen. 4. Tevredenheid en geluk voor iedereen.
Een groot verschil tussen socialisten en communisten was dat socialisten wel meerdere partijen toestonden. Zij wilde ook vrije verkiezingen. De communisten, integendeel, wilden maar een man aan de macht, met een soort fakeverkiezingen. De aanhangers van Karl Marx worden marxisten genoemd.
Hoe kwam het communisme aan de macht:
§3.1: Rusland in de 20e eeuw Een van de hoofdoorzaken was dat hetzelfde als bij al dit soort bewegingen. Het volk lijdt armoede, mensen hebben honger, geen baan en dan komt er iemand - als je laatste hoop – die veel goede belofte heeft. Omdat het volk wanhopig komt zo’n persoon aan de macht. (neem als voorbeeld hoe Hitler en Mussolini aan de macht kwamen) In 1904 - 1905 werd Rusland verslagen door de Japanners die in die tijd militair nogal actief waren. Het nieuws van de nederlaag veroorzaakte grote onrust onder de Russische bevolking; deze nam verder toe toen de deelnemers aan een vreedzame gebeurtenis in St. Petersburg werden beschoten. Dat vreedzame demonstraten werden beschoten was heel normaal in die tijd en gebeurde in meer landen zoals bijv. in het Verenigd Koninkrijk tijdens de Easter Rising waarbij Ierse demonstranten dood werden geschoten omdat ze voor hun rechten opkwamen. Nadat vreedzame demonstranten dood werden geschoten in St. Petersburg omdat ze het in hun hoofd haalden om voor hun rechten op te komen werd tsaar Nicolaas II gedwongen om politieke partijen toe te staan. Door het verzet van allerlei tegenstanders werd tsaar Nicolaas II gedwongen af te treden. Nicolaas II was meteen ook de laatste tsaar in Rusland. Rusland werd een republiek. Ondertussen ging de oorlog gewoon door. De enige die verbetering beloofden waren de communisten. In de zomer van 1917 kwamen steeds meer mensen aan hun kant. Maar de andere partijen hadden toch nog meer aanhangers. Die zomer was er veel partijstrijd. Tenslotte pleegden de communisten onder leiding van Lenin een staatsgreep. Staatsgreep betekent: Dat een kleine groep mensen in een vrij snelle tijd de regering gevangen neemt om zelf aan de macht over te nemen. Toen werd er gebruik gemaakt van het meest effectieve wapen dat al menige maal in de geschiedenis is gebruikt om een eind te maken aan een situatie en een fris begin te starten. Een Revolutie. Een revolutie is een snelle verandering waardoor de samenleving totaal verandert. In oktober 1917 werd de regering afgezet tijdens een 2de revolutie en de bolsjewieken (de 'meerderheid' in dit geval) kwamen aan de macht.
3.2: De leiders
Lenin: Wie was de leider van de arbeiders en zette de revolutie voort? Vladimir Iljitsj Lenin (1870-1924). Hij maakte een einde aan de oorlog met Duitsland, verder werd de tsaar en zijn familie in 1918 geëxecuteerd (wat de Franse zonnekoning ook overkwam na de Franse revolutie) Lenin was een begenadigde spreker en revolutionair die in 1917 de Oktoberrevolutie leidde. Hij werd de eerste leider van de Sovjetunie. Na de dood van Lenin kwam Stalin aan de macht, die ook allerlei ideeen had met de boeren, waarvan hij er 14,5 om het leven liet brengen omdat ze het niet eens waren met zijn ideeen wat betreft het collectiviseren van hun boerderijen, wat inhield dat alle boeren bedrijven zich samen moesten voegen en 7/8 van hun opbrengst moesten afstaan aan de industrie wat hoorde bij de 5 jaren plan van Stalin waarmee hij hoopte Rusland binnen 5 jaar tot een verheven natie wat betreft de industrie te maken. Je kunt je misschien wel voorstellen dat veel boeren in opstand kwamen, wat resulteerde in een terreuractie van zijn kant.
De scriptie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden