Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

De weg naar de val van DE BERLIJNSE MUURVoorwoord
Mijn scriptie gaat over de Berlijnse Muur, en dan vooral over de val van de Berlijnse Muur.

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het me wel leuk leek om mijn scriptie hier over te doen. Ik heb op internet gezocht voor onderwerpen uit de 20e eeuw en dit onderwerp viel me op.De hoofdvraag van mijn scriptie is:Wat voor gevolgen had het voor het volk dat de Berlijnse Muur werd afgebroken?De deelvragen die me zullen helpen deze vraag te beantwoorden zijn:

Hoe leefde het volk met de Muur?Waarom werd de muur afgebroken?Hoe was het leven voor het volk na de afbraak van de muur?Ik hoop dat ik in deze scriptie deze vragen kan beantwoorden.InhoudInleiding

Hoe leefde het Berlijnse volk met de muur

Waarom werd de muur afgebroken

Hoe was het leven voor het volk na de afbraak van de muur

Conclusie/hoofdvraag:

Wat voor gevolgen had het voor het volk dat de Berlijnse Muur werd afgebroken?

BronnenInleidingDe Koude Oorlog

De koude Oorlog was een oorlog tussen twee van de grootste wereldmachten: de Sovjet-Unie en Amerika. De Sovjet-Unie was communistisch en Amerika democratisch.

De Koude Oorlog was niet een echte oorlog met vuur en wapens, het ging er gewoon om elkaar te showen dat hun systeem het beste systeem was.De Berlijnse Muur (ook wel Het ijzeren gordijn genoemd) werd ook wel als het teken van de Koude Oorlog genoemd.

De ene helft van Berlijn (oost) was communistisch. Dit was bezet door de sovjets. De andere helft (west) was democratisch.

De verschillen tussen Oost en West Duitsland waren daarom in de jaren zestig groot. In de twee delen van Duitland werd alles heel anders aangepakt op bijvoorbeeld economisch en politiek gebied. Na de tweede wereldoorlog was Duitland economisch in een diep dal. In West Duitsland ging de opbouw van de economie veel sneller dan in Oost Duitsland. Dit kon de Oost Duitse besturing natuurlijk niet hebben. Daardoor liepen de problemen tussen de twee gebieden op. Zo wilde de Oost Duitsers geen voedsel meer leveren aan West Duitsland. Hierdoor weigerden de West Duitsers weer mee te betalen aan de reparaties in Oost Duitsland. Hierdoor verslechterde de situatie.

De Berlijnse Muur is gebouwd in 1969. Eerst werd dit met prikkeldraad gedaan, in de dagen erop werd het gemetseld. De muur ging dwars door Berlijn heen. Door de muur was West Berlijn totaal afgesloten van Oost Berlijn. Families waren uit elkaar gescheurd en sommige mensen konden niet meer naar hun werk in het andere deel van de stad. De meeste mensen waren dus niet blij met de bouw van de muur.

De bedoeling van de Berlijnse muur was dat de bewoners van het Oostelijke gedeelte niet naar het Westen konden emigreren. Omdat het Oosten een communistische instelling had en het Westen een democratische instelling waren de communisten bang dat vele mensen uit Oost-Duitsland en Rusland naar het Westen zouden trekken. Daarom is de muur gebouwd.Deelvraag 1:

Hoe leefden het Berlijnse volk met de muur?
Zoals je hebt kunnen lezen werden families uit elkaar gescheurd en verloren veel mensen hun baan. Door de bouw van de muur voelden de West-Duitsers zich erg opgesloten, maar laten zagen zij, en ook de Oost-Duiters, in dat het juist de Oost-Duiters waren die opgesloten waren. De muur was potdicht en wie er ook maar probeerde om over de muur te klimmen werd neergeschoten. De Oost-Berlijners mochten alleen naar de westkant met toestemming van een hoog persoon maar die toestemming werd ook bijna nooit gegeven.

Door de Oost-Duitsers op te sluiten d.m.v. de muur, ging de economie van de DDR (=de oostelijke helft van het uit elkaar gelegen Duitland) wel vooruit, maar de producten lagen kwalitatief en kwantitatief (nog steeds) erg achter op de productie van de Bondsrepubliek (=de westelijke kant).

Ook al stond er een erg zware straf op vluchten naar “de ander kant”, toch waren er wel mensen die naar de andere kant probeerde te vluchten.

Kortom, de meeste mensen waren niet blij met de muur.

Ook waren de Oost-Berlijners erg vindingrijk met het vinden van gaten in de muur. Er zijn veel creatieve manieren uitgevonden die ervoor zorgden dat de bewoners naar de andere kant van de muur konden. Perfect was de muur dus niet. Toch zijn er naar schatting 75 mensen omgekomen tijdens het vluchten. Ze werden dan doodgeschoten door de grenswachters.

De Oostelijke kant leefde natuurlijk ook anders dan de Westelijke kant.

In een communistisch systeem is het de bedoeling dat iedereen gelijk is, maar in praktijk gaat dit wel anders.

In het democratische systeem is iedereen vrij om zelf geld te verdienen en zelf te stemmen.

Doordat er een muur was, kwamen de mensen ook niet in contact met de andere “besturing”.Deelvraag 2:

Waarom werd de muur afgebroken?
In de jaren ’70 begonnen de spanningen tussen Amerika en de Sovjet-Unie af te nemen. Toen er in de jaren ’80 een nieuwe leider kwam in de Sovjet-Unie, Gorbatsjov, durfde veel Oost-Europese landen kritiek te geven op het communistische systeem.

Eind jaren ’80 waren Polen en Hongarije en ook delen van de Sovjet-Unie al bezig om het communisme af te zweren. Men was bang dat dit in de DDR nooit zou gebeuren. De mensen uit Oost-Duitsland schreeuwden om hereniging.

De toenmalige bondskanselier Helmut Kohl wilde hierbij wel helpen op enkele voorwaarden. Hij wilde Oost-Duitsland financieel steunen als er in dat gebied weer vrije verkiezingen kwamen. Hij sprak hierover voor het eerst in 1989.

Hij werd hierbij gesteund door de Amerikaanse president Bush Sr. De muur werd officieel afgebroken op 9 november 1989.

Kohl wist de verschillende partijen te overtuigen.

Wie hier minder blij mee was waren de Westerse landen zoals Engeland en Frankrijk. Ze waren bang dat Duitsland te machtig zou worden als het zich zou herenigen. Toch konden ze hierover niets zeggen omdat er te veel problemen waren in de DDR.

Door hereniging zouden deze problemen deels kunnen worden opgelost.

Uiteindelijk kwamen er vrije verkiezingen. De partij van Helmut Kohl won. De DDR en de Bondsrepubliek werden weer één Duitland.

Heel Duitland was nu democratisch.

De val van de Berlijnse muur betekende eigenlijk ook het einde van de koude oorlog. De oorlog tussen Amerika en de Sovjet-Unie was voorbij. De val van het ijzeren gordijn is het symbolische einde van de koude oorlog.Deelvraag 3:

Hoe was het leven voor het volk na de afbraak van de muur?
Zodra de muur opengesteld was, gingen er honderden Duitsers de straat op om het te vieren. Vooral de Oost-Duitsers klommen over de muur heen en gingen daar verder met feest vieren.

Natuurlijk werden families weer herenigd, nadat ze elkaar 28 jaar lang niet hadden gezien.

Toch, ook al was de muur nu officieel afgebroken, heerste er nog steeds een verdeeldheid in Berlijn. Zowel de Oost-Duitsers als de West-Duitsers konden elkaar nog niet zo goed waarderen.

Dit gevoel moest slijten. Tegenwoordig is dit gevoel niet sterk meer.

De muur werd afgebroken, maar er staan nog vele delen overeind. Deze staan er natuurlijk niet meer voor de oorspronkelijke reden, maar dit is nu een toeristische trekpleister. Voor de mensen die deze hele situatie met de Berlijnse muur mee hebben gemaakt, zijn deze brokstukken nog steeds van emotionele waarde.

Door de afbraak van de muur kon er een nieuw Duitsland worden opgebouwd en dat gaat tot op de dag van vandaag over het algemeen wel goed.Conclusie= De hoofdvraag:

Wat voor gevolgen had het voor het volk dat de Berlijnse Muur werd afgebroken?
Doordat de Berlijnse muur was gebouwd verloren veel mensen hun baan en ook hun familie. Er heerste vooral bij de Oostkant veel ontevredenheid. Ze waren als het ware opgesloten in het communisme.

Doordat de muur afgebroken werd was er weer vrijheid.

Ze konden weer naar hun ‘verloren’ familieleden op zoek gaan die ze in al die 28 jaar niet meer gezien hadden. De Oost-Duitsers konden weer vrij gaan stemmen. Er was nu ook in het Oosten democratie.

Het had dus over het algemeen een positief effect dat de muur werd afgebroken. Ook al heerste er eerst nog een tijdje verdeeldheid, toch was bijna iedereen blij met de hereniging.

Het communisme verdween grotendeels uit Europa. Het volk kan nu in een democratische samenleving leven.Bronnen:http://www.berlinwall.com/http://www.scholieren.com/http://www.digischool.nl/du/lexikon/chronik/index.htmhttp://www.duitslandweb.nl/Informatie/Naslagwerk/Geschiedenis/1989-1990/index.html#EscalatieXenXvalXvanXdeXMuurX-X1989.xmlhttp://www.kidsplanet.nl/planet/show/id=41333/contentid=17353/sc=dadd48


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

De Berlijnse Muur is gebouwd in 1969.
Het jaartal is niet juist. Dit moet zijn 1961.

12 jaar geleden

H.

H.

hey malu, tof werkstuk! dankjewel hiervoor
liefs hans

16 jaar geleden

D.

D.

nice

9 jaar geleden

J.

J.

DANKU!
ik heb mijn taak van godsdienst gemaakt hier mee!
merci! :) xxx
xjes janne <3333 loveya

8 jaar geleden