Cuba crisis

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Scriptie door een scholier
  • 3e klas havo | 656 woorden
  • 24 maart 2005
  • 115 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
115 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Hoofdvraag: Was de Cuba crisis een onderdeel van de koude oorlog of kwam het voor uit haat van het communisme Deelvragen: 1 Waarom heeft Cuba toegestaan dat de raketten geplaatst werden
2 Hoe Is de Cuba crisis opgelost. 3 Hoe groot was de kans dat de raketten op Cuba echt afgevuurd zouden worden richting de Verenigde Staten. Antwoord op de deelvraag waarom heeft Cuba toegestaan dat er raketten geplaatst werden? Na de invasie bij de Varkensbaai op Cuba kreeg Fidel een aanbod van de Russen. Deze wilden Cuba mee beschermen door ‘verdedigingswapens’ te plaatsen. Deze ‘verdedigingwapens’ die de Russen bereid waren te leveren waren lange afstandsraketten die met nucleaire kernkop konden worden geladen. De Plaatsing van deze raketten zou het mogelijk maken de grootste steden van de VS plat te leggen, de Russen deden er dus enorm veel voordeel mee, want nu hadden zij ook (de VS had al langer de mogelijkheid Rusland direct te raken dmv Engelse, Italiaanse en Turkse raketbases) de mogelijkheid de Amerikanen in hun hart te treffen. Nikita Chroestsjov (voorzitter van de communistische partij in Rusland, tegenhanger Kennedy) liet de lanceerplatformen in het geheim bouwen.
Antwoord op de deelvraag: hoe is de Cuba crisis opgelost? Op 26 oktober 1962 wordt er een realistische poging gedaan van Russische kant om een nucleaire oorlog te vermijden. Chroestsjov stuurt een brief aan Kennedy ‘Ik stel daarom voor: wij zijn bereid die wapens van Cuba weg te halen. U zult dan verklaren dat de VS soortgelijke wapens zullen weghalen uit Turkije. In een brief aan Chroestsjov antwoordde Kennedy op 27 oktober dat hij ermee instemde onder toezicht van de VN de zeeblokkade op te heffen en te garanderen dat er geen 2de invasie op Cuba zal worden ondernomen. Wat niet in de brief stond omdat de Amerikanen dit niet publiek wilden maken, dat ze na de ontmanteling van de raketten op Cuba bereid waren hun installaties in Groot-Brittannië, Italië en Turkije ook op te ruimen onder toezicht van de VN. Wel nadat de Russen eerst hun raketten wegdeden omdat het ging over NAVO-bases. In een 2e brief aan Kennedy gaf Chroestsjov toe. Hij zou de raketten en de lanceerplatformen laten terugbrengen naar de USSR, want nu Amerika beloofd had niet langer Cuba aan te vallen waren de ‘verdedigingswapens’ niet meer nodig. Verder lieten de Russen weten dat ze geïnteresseerd waren in verdere gesprekken om een nucleaire en thermonucleaire wapens te bannen uit de wereld. Ook deze keer antwoordde Kennedy met een brief aan Chroestsjov Het antwoord was positief, ook de Amerikanen hadden zin om deze nucleaire dreigingen te beperken. De Russen ontmantelden hun installaties op Cuba en drie maanden daarna braken ook de Amerikanen hun bases af in Italië en Turkije. Beide machtsblokken hadden laten zien dat ze een kernoorlog probeerden te vermijden. Dit leidde tot een groter gevoel van veiligheid en dus ook ontspanning. De dooi van deze koude oorlog was onverwacht begonnen. Dankzij de briefwisseling tussen Kennedy en Chroestsjov werden heel wat verdragen rond het gebruik en het testen van nucleaire wapens ondertekend. Antwoord op de deelvraag: hoe groot was de kans dat de raketten op Cuba echt naar de verenigde staten zouden worden afgevoerd? De raketten zouden waarschijnlijk niet worden afschoten omdat daar de hele wereld in ten onder zou gaan en dus niemand er baat bij had dat de hele wereld ten onder zou gaan. De Sovjet-Unie zou de rakketen zelf wel hebben afgevuurd maar die konden het zelf er niet bij en konden ze dus niet afvuren. Cuba zou de raketten alleen afvuren als de VS Cuba veer zou aanvallen na de varkensbij invasie. Maar dit zou de VS niet doen want zij dachten dat de Sovjet-Unie erover beslisten dat de raketten werden afgevuurd. Conclusie op hoofdvraag: De Cuba crisis was een onderdeel van de koude oorlog, maar kwam ook voor uit de haat voor het communisme omdat de eerste aanval op Cuba uit het communisme voorkwam en de Sovjet-Unie zo rakketen op Cuba kon plaatsen.

REACTIES

V.

V.

zeer handig bij m'n geschiedenis presentatie

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.