Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Anne Frank, onderduiken

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Scriptie door een scholier
  • Klas onbekend | 561 woorden
  • 9 september 2008
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
22 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak

Mijn verslag gaat over Anne Frank, en dan met nadruk op haar onderduiken. Dit heb ik gekozen omdat er veel over Anne Frank bekend is, maar ik zelf nog niet zoveel wist over haar onderduiken.
Mijn onderzoeksvraag is: Hoe dook de familie Frank onder en hoe liep het af.

Anne Frank


Ik begin mijn verhaal met een klein stukje over joden en waarom die door Hitler gehaat werden.

Joden werden vervolgd omdat Hitler vond dat ze een minderwaardig ras waren. Het perfecte ras was daarentegen blond haar en blauwe ogen. Hitler vond dat zij veel meer geld hadden en daarom meer macht. Hier was hij het niet mee eens en vond het oneerlijk. Op dat moment waren joden niet meer welkom in Duitsland en dat is de reden waarom de familie Frank is gevlucht naar Nederland.

Veel Nederlanders durfden geen joden in huis te nemen, want daar stonden zware straffen op. Soms durfden mensen nog wel één joodse man, vrouw of kind te helpen, maar een heel gezin, dat vonden ze te gevaarlijk. Joodse families zaten daarom bijna nooit samen in één schuilplaats.

Vanaf februari 1934 woont het hele gezin in Amsterdam. Anne is dan bijna 5 en Margot 8 jaar oud. Zij wennen snel. Al gauw hebben zij nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Sommigen zijn joods en komen, net als zij, uit Duitsland. Otto Frank heeft het druk met zijn bedrijf en is weinig thuis. Edith Frank doet het huishouden. Zij heeft heimwee naar Frankfurt, maar ze kunnen niet teruggaan.
Het Achterhuis was een aangebouwd stuk aan de achterkant van het bedrijf van Otto (vader van Anne). In de tijd dat Otto nog gewoon kon werken regelde hij spullen voor het Achterhuis.
En toen was het zo ver, Margot kreeg een oproep om voor de nazi’s te gaan werken.
Op dat moment gingen ze echt onderduiken en kregen ze hulp van 4 medewerkers van Otto: Miep Gies, Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl.
Zij zorgden voor eten, kleren, boeken en allerlei andere dingen.
Behalve de familie Frank was er nog een gezin, de familie van Pels en Fritz Pfeffer.
Toen waren ze met z’n achten.

het Achterhuis


Het grootste deel van haar dagboek gaat over haar tijd in het Achterhuis.
Hun leven liep gevaar. Het was oorlog en Nederland was bezet door het Duitse leger. Joodse inwoners werden gearresteerd en naar concentratiekampen gebracht.

Na twee jaar werden de onderduikers van het achterhuis toch ontdekt en gearresteerd. Anne, haar moeder en zus stierven in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Anne was toen vijftien jaar oud. Van de acht onderduikers overleefde alleen haar vader de jodenvervolging. Meer dan 100.000 joden uit Nederland waren in de concentratie- en vernietigingskampen vermoord.

Na de oorlog kwam Anne’s vader terug naar Amsterdam. Het dagboek van Anne was bewaard gebleven. Hij vond dat hij het niet voor zichzelf mocht houden en gaf het uit als echt boek met de titel 'Het Achterhuis'. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben dat boek gelezen. Elk jaar komen duizenden mensen naar Amsterdam om het Anne Frank Huis te bezoeken. Zij willen met hun eigen ogen de plek zien waar Anne haar dagboek schreef.

Mijn antwoord op mijn onderzoeksvraag en dus mijn conclusie is: De familie Frank dook onder in het Achterhuis met nog 4 ander personen. Helaas na twee jaar werden de onderduikers ontdekt en naar een concentratiekamp gebracht. Alleen Otto Frank overleefde de oorlog.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.