Inleiding: Wat is Manga / Anime? Manga films worden ook wel Anime genoemd. Anime is een Japans leenwoord van het engelse woord animation. In Japan gebruiken ze het woord om alle vormen van animatie te beschrijven of het nou Disney, Looney Toons of hun eigen animatie is. De westerse fans gebruiken het woord alleen om Japanse animatie aan te geven. Je zou kunnen zeggen dat Manga Japanse strips zijn, onderling vind je net zoveel verschil als bij Anime en het is met dezelfde karakteristieke stijl gemaakt. Manga tekenaars worden Mangakas genoemd. Meestal zijn de strips zo'n 200 pagina's en worden gedrukt in zwart wit. Ze verschijnen per week of meerdere keren per week. De verhalen ontwikkelen zich zo dat als je het ene boekje uit hebt, je benieuwd bent hoe het verhaal verder gaat in het volgende boekje. Soms gaat het over het leven van de Mangaka. Natuurlijk is er ook veel Anime dat op geschreven werk is gebaseerd of dat gewoon door de makers verzonnen is. Anime is in tegenstelling met onze westerse animatie niet alleen voor kinderen bedoeld. Er is Anime van elk soort, voor elk soort mens, zelfs als het voor kinderen bedoeld is, is het een stuk minder simpel en beperkt. Onze animatie vermijdt meestal serieuze interactie tussen personages, of onderwerpen zoals de dood. Anime daarentegen gebruikt de nodige elementen om het soort verhaal te maken dat wij alleen gewend zijn in films en literatuur, zeker niet in strips. Jammer genoeg zijn we hier in de Westerse wereld gewend om op een simpele manier naar animatie te kijken, iets om ons te vermaken, niet iets om echt serieus te nemen. Dat is ook waarom we het niet gewend zijn na te denken als we een strip lezen of een tekenfilm kijken. We nemen maar aan dat die tekeningetjes toch alleen maar iets grappigs doen om ons te vermaken en niets meer. In Azië, vooral Japan is animatie een net zo belangrijk medium als literatuur of film. Veel mensen beschouwen Anime simpelweg als een stijl, maar het is veel meer dan dat, omdat het zo veelzijdig is. In de verschillende soorten Anime zien we vaak al veel verschil in stijl, kijk maar naar de plaatjes. Er is Anime voor kinderen, voor tieners, adolescenten, huisvrouwen, directeuren. Wie weet zelfs voor leraren. Verhalen over het alledaagse leven, actie en spanning, sciencefiction en fantasie, liefdesverhalen, drama, mysterie, horror, parodieën, zwarte humor, jeugdverhalen, kortom; een oneindige variatie. Het kan een diepe verhaallijn bevatten en personages die zich ontwikkelen, of het kan puur seks of geweld zijn. Net als in films of boeken voor ieder wat wils. Het probleem in onze kant van de wereld is dat we niet bewust zijn van dit belangrijke verschil. Anime stopt zoals veel van onze strips niet bij het zijn van een kindergenre, maar is voor fans van alle leeftijden met de meest uiteenlopende smaken een echte kunst. De Geschiedenis.
Voor 1900
Het eerste Japanse stripverhaal komt uit de 12e eeuw, de Chojugiga of ‘dierenrollen’
(letterlijk: humoristische beelden van vogels en andere dieren). Het is een sprookje dat over dieren gaat. Ze staan op een rol papier van ongeveer 25 meter. Oorspronkelijk komen deze rollen uit China, de Japanners hebben het een beetje veranderd en er wat meer humor in gebracht.
Rond 1700 zijn de Zenga (religieuze beelden) heel populair. Deze ‘zen illustraties’
(afb 2) gebruiken de humor om de mentale toestand te versterken. Deze ‘zen illustraties’ zijn ontstaan, omdat zen zich opent via humor. De eenvoudigheid van de afbeeldingen zijn een kenmerk van Japanse illustraties. De eenvoudige lijnen, getekend met een flexibel penseel, creëren vormen zonder schaduw of kleur. Het volk ziet deze tekeningen amper, omdat deze dierenrollen en de zen illustraties bijna allemaal in handen van de geestelijken, de adel en grote militaire families zijn. Het volk had andere tekenen; de Otsu-e, de Otsu afbeeldingen. Die worden beschouwd als de kunst van het volk. Deze afbeeldingen trekken echt alles in het belachelijke en werden dichtbij de stad Otsu verkocht.
Tijdens het Edo tijdperk (1600 – 1878) is Japan een dictatuur. Toen de Amerikanen kwamen, steeg de
welvaart en werd te vraag naar producten ook hoger. Populaire illustraties zijn dan de Ukiyo-e (afb 3). Deze tekeningen hebben onderwerpen als ontspanning en vrije tijd. Kenmerken zijn soepele lijnen en veel verschillende kleuren. Er werd niet volgens de realiteit getekend, de anatomie klopte niet en gebruiken ook geen perspectief. Wat ze vooral probeerden was een bepaalde sfeer te creëren. De Ukiyo-e zijn levendig, licht en vol fantasie. Ze proberen de lijnen opnieuw samen te stellen. Het zijn de eerste stappen naar de fantasie, de erotiek en de dood. De tekeningen die over erotiek gaan, krijgen de naam Shunga, de vertegenwoordiger van de lente. De Japanse artiesten laten het verloop volledig vrij, zonder enige restrictie qua fantasie. Maar de komst van de kranten stelt een einde van de Ukiyo-e. In de 19 de eeuw, zijn de tekenaars steeds minder getalenteerd, is er een overproductie en is het publiek klaar voor iets nieuws.
Na 1900
In het midden van de 19e eeuw zijn de oudere vormen van kunst verdwenen, maar ze blijven nog wel belangrijk als een bron van inspiratie voor striptekenaars. In de 19e eeuw worden Japanse tekenaars ook veel beïnvloed door het westen. De Engelsman Charles Wirgman en de Franse Georges Bigot waren heel belangrijk voor de ontwikkeling van de Japanse tekenkunst. Ze brachten de Japanners in contact met westerse stripverhalen, waardoor de Japanse tekenaars leerden tekenen met perspectief, anatomie en schaduw. Groot-Brittannië en Frankrijk exporteren onder andere hun politieke en sociale tradities naar Japan. De Japanners hebben van de Europeanen bepaalde technieken overgenomen, zoals de tekstballonnen en de mogelijkheid om tekeningen op elkaar te laten volgen. Door ook de nieuwe drukwerktechnieken over te nemen, zoals bijvoorbeeld de koperen plaat, de zinken gravure en de lithografie, werden de Japanse stripverhalen toegankelijk voor heel het volk. Veel tekenaars gingen over van het penseel naar de pen. Tegen het einde van de 19de eeuw vonden meer en meer Japanse tekenaars hun inspiratie in Amerika.
Manga is pas in de loop van de 20ste eeuw echt populair geworden in Japan. In 1902 verscheen het eerste Japanse stripverhaal. De auteur van deze stripverhalen is Rakuten Kitazawa. Eerst kwam dit verhaal alleen bij een krant. Later werd er ook Manga voor kinderen uitgebracht, waardoor de populariteit enorm steeg. Later kwamen er ook stripverhalen in andere bladen en verschenen er ook al hele albums.
Na de Tweede Wereldoorlog, steeg de vraag naar deze stripverhalen zo sterk en dit door de invloed van Amerikaanse stripverhalen en de steeds groeiende ontspanningsmarkt.
Hier ligt dan ook het ontstaan van de Kami-Shibai of ‘het spel op papier’ (afb 4), dit zijn verhalen die op straat verteld worden door middel van zelfgetekende beelden, het lijkt wel wat op onze poppenkast. De vertellers reisden van stad naar stad en vertelden hun verhaaltjes aan kinderen. Wanneer de kinderen snoepjes kochten, kregen ze er gratis een verhaaltje bij. Vele ondernemingen namen tekenaars in dienst, om deze historische beelden te maken. Toen televisie in de jaren ’50 de plaats innam van deze spelen op papier, werden de meeste tekenaars van die historische beelden, striptekenaars. Gedurende de jaren ’50, ontstaat er ook het fenomeen ‘betalende bibliotheken’ waar de kinderen manga’s kunnen uitlenen voor enkele yen. Ook al is de Manga een groot succes, toch worden de auteurs ervan onderbetaald en ondergewaardeerd. Manga wordt gezien als een vrijetijdsbesteding voor het gewone volk en er wordt geen enkele artistieke waarde aan gegeven.
In het midden van de jaren ’60 worden de bibliotheken een minder succes. De
economie groeit en men koopt liever strips dan ze te lenen. De stripverhaalcultuur wordt steeds commerciëler en Manga wordt enorm populair. Maar er zijn natuurlijk ook mindere dingen. Vele volwassenen vrezen dat de Japanse samenleving meer en meer analfabeet wordt. En ook in westerse landen, zijn er verschillende Manga’s verboden omwille van de sensatie die erin beschreven wordt. Pas in de jaren ’80 kan er gesproken worden van een succes van Manga in Amerika en Europa. Maar die populariteit is nog vrij beperkt. Manga’s worden alleen verkocht in gespecialiseerde winkels. Maar de komst van de film Akira (afb 5) brengt hier een grote verandering in. Dankzij deze film wordt Manga ineens aanzien als iets heel ‘cool’. Akira is een verhaal over de toekomst. De Japanse overheid probeert levende superwapens te creëren door genetische manipulatie, het vergroten en stimuleren van geestelijke vermogens bij kinderen. Akira is een van de kinderen, maar ontsnapt. Er ontstaat een strijd tussen de regering en Akira die leidt tot een 3e wereldoorlog. Deze film is in de westerse landen nog populairder geworden dan in Japan zelf.
Hoe ziet een Manga strip eruit?
De scriptie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
E.
E.
er staat meer info over manga dan anime terwijl de titel anime en manga is.
4 jaar geleden
Antwoorden