De keukenmeid van Johannes Vermeer

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 846 woorden
  • 18 juli 2006
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
24 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding Ik heb voor dit schilderij gekozen, omdat ik het een mooi en rustgevend schilderij vindt. En omdat ik het mooie kleuren vindt die erin zitten. Bijzonder aan dit schilderij vind ik dat alleen dit schilderij eigenlijk vele kleuren heeft, dan de andere schilderijen van Vermeer. Ik zelf vond dit een erg leuke opdracht om te doen, en heb er ook veel van geleerd. Ik heb veel informatie van het internet afgehaald, maar heb alles wel in mijn eigen woorden opgeschreven. Biografie van Johannes Vermeer Johannes Vermeer werd rond 31 oktober 1632 geboren in Delft. We kennen zijn precieze geboortedatum niet, maar het is bekend dat hij op de dag voor Allerheiligen gedoopt werd. Zijn vader, had een schilderijenhandel en is vast degene die Vermeer heeft overgehaald om te gaan schilderen. In 1652, na de dood van zijn vader, nam Johannes Vermeer de handel over. Ondanks het feit dat hij calvinistisch was opgevoed, trouwde hij met een katholiek meisje, Catherina “Trijntje” Bolnes in April 1653. Samen met haar kreeg hij veertien kinderen waarvan hij er drie moest begraven. Op 29 december 1653 kwam hij in de Sint-Luks-schildergilde van Delft, waar hij 6 jaar als leerjongen heeft gewerkt. In 1662 werd hij verkozen als hoofdman, hij werd daarna nog drie keer herkozen. Door de Oorlog met Frankrijk (1672 - 1674) ging het op economisch gebied erg achteruit in Nederland en zo ging het ook bij de familie Vermeer. Ze waren ''gedwongen'' om het huis van Vermeers vader, te verlaten. Hun nieuwe woonplaats was het huis van Catherina’s moeder, Maria Thins. Toen Vermeer stierf in 1675, liet hij Catherina en zijn kinderen achter met een grote schuldenberg. Catherina had geen keus en moest de stadsraad vragen om de erfenis over te nemen, en daarin zaten niet alleen de schilderijen, maar ook de schulden. De beroemde microscopist, Antonie van Leeuwenhoek, die ook in Delft leefde en daar werkte voor de stadsraad, werd aangeduid als curator voor de inboedel in 1676. In hetzelfde jaar werden ook 19 schilderijen nagelaten aan Catherina en Maria. Catherina verkocht enkele schilderijen om haar schulden te kunnen afbetalen. Na zijn dood, werden Vermeer en zijn werk vergeten. De weinige 36 schilderijen die we nu kennen, kunnen we zien dat Vermeer een heel precieze schilder was. Er wordt ook aangenomen dat veel van zijn werken verloren zijn gegaan. Maar ondanks het kleine aantal werken, wordt Vermeer als een van de grootste Nederlandse schilders beschouwd.
Over het schilderij Naam: De keukenmeid of ook wel genoemd: Het melkmeisje
Afmetingen: 45.5 x 41 cm
Gemaakt met: olie
Jaar: 1658-1660
Plaats waar je nu het schilderij kunt vinden: Rijksmuseum, Amsterdam Waarom werd dit schilderij gemaakt? Johannes Vermeer hield erg van schilderen, dit was dus zijn hobby en bezigheid. Dit blijkt wel uit echte preciesheid en het kleine aantal werken dat hij heeft gemaakt. Hij was ook niet afhankelijk van opdrachtgevers en kon dus zo zijn eigen zin schilderen. Ondanks dit kon hij hierdoor zijn gezin niet onderhouden met zijn schilderijen, eigenlijk heeft hij nooit een eigen werk verkocht. Om brood op de plank te krijgen, was hij kunsthandelaar. Wat stelt het schilderij eigenlijk voor? We zien hoe de keukenmeid of het melkmeisje, zoals ze ook genoemd wordt, melk vanuit een kan in een kom giet. De meid is volledig geconcentreerd op haar werk en lijkt niet te beseffen dat ze geschilderd wordt. Vermeer schilderde vaak deze dagelijkse scènes op die manier. Een uitzondering daarop is Het meisje met het wijnglas. Daar kijkt het meisje rechtstreeks naar de schilder. Het melkmeisje draagt kleurrijke kleuren tegen een eerder neutrale achtergrond. Op het eerste zicht, zie je niets dan de concentratie in het gezicht van het melkmeisje. Maar als je wat dieper kijkt, zie je zorgen en verdriet. Toch straalt het schilderij een kleurrijke en vredige situatie uit, hoewel dit niet de bedoeling was om dit schilderij deze atmosfeer te geven. Toch heeft onderzoek bewezen dat Vermeer er meer details bij had. Er was bijvoorbeeld eerste een voorwerp op de muur, misschien een kaart of een schilderij. Er was ook een gevulde wasmand op de plaats waar we nu de kleine voetkachel zien staan. Vermeer verplaatste dit detail. De wasmand, die verwijderd werd uit het eerste laag van het schilderij, verklaart duidelijk de functie van een keukenmeid. Een keukenmeid zorgde niet alleen voor eten en drinken, maar ook hadden ze een groot aandeel in de huishoudelijk karweitjes. De wasmand was een symbool voor deze opdrachten. Vermeer gebruikte wel meer symbolische voorwerpen in z’n schilderijen om er een diepere betekenis aan te geven. Het schilderij drukt in ieder geval een concept uit: liefde en warmte geven en krijgen.
Bespreking van de vorm van het schilderij Het schilderij werd gemaakt op een linnen doek met verfolie. Het is een klein schilderij met een afmeting van 45.5 cm op 41 cm. Je kunt in het schilderij ook spreken van een driehoekscompositie. Je trekt een lijn vanaf het hoofd van de vrouw recht naar beneden, een lijn langs de hand waarmee ze de melk inschenkt en een lijn langs de andere arm. Zo zie je ook de nadruk op het schenken van de melk. Het schilderij is niet symmetrisch.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.