Rijks- en Van Goghmuseum

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1280 woorden
  • 8 januari 2005
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Rembrandt:

De liefde voor de schilderkunst zat er al van jongs af in bij Rembrandt Harmenszoon Van Rijn (1606-1669). Zijn studies filosofie gaf hij op en op zijn achttiende begon hij als zelfstandig schilder. Eerst nog met financiële steun van zijn ouders en uiteraard met de nodige moeilijkheden. Nadat Constantijn Huygens Rembrandt begint te ontdekken kwam Rembrandt aan de macht. Rembrandt had al snel genoeg kopers om een atelier op te richten. Zijn leerlingen kopieerden de opvallende clair-obscurstijl zo perfect dat we vandaag nog altijd moeite hebben om een echte Rembrandt te onderscheiden van het werk van zijn leerlingen. Rembrandt was vooral vernieuwend voor de historiestukken. In plaats van die grote werken in openlucht te schilderen, zoals toen gebruikelijk was, maakte hij schilderijen binnen. Op die manier kon hij zijn eigen lichteffecten creëren waarvoor hij zich liet inspireren door Caravaggio. Zijn figuren zijn nooit helemaal belicht. De lichtbron blijft onzichtbaar en lijkt van binnenuit te komen, waardoor het schilderij een grote psychologische kracht krijgt. Zo ook met De Nachtwacht, dat in 1639 werd besteld door de burgercompagnie van kapitein Frans Banning Cocq. Maar die had andere ideeën over het doek. Hij wilde een groepsportret vol van de waardigheid van zijn compagnie. Rembrandt schilderde echter een kunstwerk waarin bepaalde leden van de compagnie half of niet zichtbaar zijn door de schaduwpartijen. Hij nam ook figuranten in dienst om de poses wat meer levendigheid te geven. Allemaal elementen die tegen de toenmalige wetten van het groepsportret waren. Dit werk is dan ook meer een in scène gezet historieschilderij. Rembrandt, die later totaal verarmd zal sterven, was boven alles een barok schilder, maar zijn werk is door de eeuwen heen actueel gebleven.

Keuze van het schilderij:

Ik heb voor dit schilderij gekozen omdat het een heel beroemd schilderij is. Omdat ik niet zoveel wist over Rembrandt heb ik een bekend schilderij uitgekozen, omdat daar veel informatie over te vinden is. Ook heb ik ‘De Nachtwacht’ gekozen omdat ik er veel over gehoord heb en omdat ik het een mooi schilderij vind.

Vincent van Gogh


De oude boerderij die staat onder een rode avondlucht geeft een vreedzaam, eenvoudig beeld van het boerenleven. Van Gogh was gefascineerd door deze boerenwoningen, die hij ‘mensennestjes’ noemde. Deze hut, met twee voordeuren en een gedeelde schoorsteen, bestond uit twee woningen. In één daarvan leefde het gezin De Groot, dat model stond voor ‘De aardappeleters’.

Vincent van Gogh werd geboren in Zundert, dat is een plaats in Brabant. Zijn vader was daar dominee. Zijn ooms werkten in de kunsthandel en daarmee is ook de carrière van Vincent begonnen. Dat begon bij Coupil & Co. in Den Haag. Vincent van Gogh heeft in eigen carrière veel zelfportretten gemaakt, elk schilderij werd uniek omdat hij steeds een andere bijzondere stijl gebruikte. Vincent van Gogh maakte waterverfschilderijen, olieverfschilderijen, sketches en tekeningen. Toen hij een paar jaar in de kunsthandel gewerkt had, koos hij voor iets anders. Hij werd hulppredikant in Engeland en later werd hij zendingswerker in België. In 1880 besloot hij dan om kunstenaar te worden. Hij werkte een paar maanden in Den Haag bij de schilder Anton Mauve. Dat was een familielid die hij zeer bewonderde.

Vincent werd een aantal keren opgenomen in een inrichting, omdat hij geestelijke problemen had. Naar aanleiding van deze problemen hoorde Vincent van Gogh stemmen in zijn hoofd. Hij heeft een vriend van hem, Gauguin ook een bekende schilder, aangevallen met een scheermes. Direct na de mislukte aanval verloor hij al zijn verstand en heeft Vincent van Gogh zijn oor afgesneden op 23 december 1888. Het oor heeft hij in een krant gewikkeld en aan zijn vriendin, een prostituee laten zien. Vincent is hierna naar het ziekenhuis gebracht en Theo heeft later de zorg van Vincent op zich genomen. Terwijl hij ziek was bleef hij toch doorwerken. Dit deed hij tot aan zijn dood door zelfmoord in 1890. Dit deed hij bij het zonnebloemveld in Arles in Zuid-Frankrijk, dat hij vlak voor zijn dood geschilderd heeft. Hij heeft zichzelf met een geweer het leven ontnomen.

Keuze van het schilderij:

Dit schilderij sprak mij aan omdat het een donker en somber schilderij is. Je ziet nog één klein lichtpuntje in het huis. Over van Gogh wist ik al wat meer, dus vond ik het niet nodig om een heel bekend schilderij te nemen.

-Op dit schilderij zie je een eenvoudige boerderij met een boerin, met donkere sombere kleuren erin verwerkt. Het wekt geen blij gevoel aan als je naar dit schilderij kijkt.
-Hier zie je een duidelijk voorbeeld van een schilderij waarvan je niet kan zien waar de lichtbron vandaan komt. Je ziet mensen met wapens, mooie versierde wapens.

-Bij het kleurgebruik valt het erg op dat de kleuren donker en somber zijn, en dat er één klein lichtpuntje is midden in het huis. Alsof dat een veilige plek is. Ook zie je dat de schaduwen goed zijn weergegeven ie Vincent ook wel veel gebruikt. -Ook in dit schilderij vallen de kleuren op. op dit schilderij is A.H.W. beweging geschilderd. De afmeting is bijzonder groot van dit schilderij wat het schilderij nu extra bijzonder maakt.
-Je aandacht wordt een klein beetje aangetrokken door dat éne lichtje midden in het boerderijtje. -Je aandacht wordt niet door een bepaald punt aangetrokken.
-Expressief materiaal heeft hij gebruikt. Veel donkere sombere kleuren, maar wel erg duidelijk. -Op een ongebruikelijke manier;hij heeft een heel bijzonder groot schilderij gemaakt en het toont rijkdom aan en beweging.
-De waarneming van dit schilderij staat centraal; de boerderij met de boerin en het lichtje midden in de boerderij. -De waarneming staat hier ook centraal; de mensen met hun mooie versierde wapens.
-Bij dit schilderij verklaart de titel zijn werk. De Hut is gewoon het boerderijtje. -Bij dit schilderij voegt de titel er iets aan toe.het is ‘s nachts in het donker. Vandaar O.A de donkere kleuren.
-De inhoud staat los van bekende verhalen. Het schilderij verteld puur zijn eigen verhaal. -De inhoud staat hier ook los van bekende verhalen. Het schilderij verteld puur zijn eigen verhaal.
-De omgeving speelt een grote rol. De rode lucht, de verdorde bomen. Het geeft betekenis aan de sfeer die wordt opgewekt. -De omgeving speelt geen rol, je ziet alleen maar de mensen met de wapens, verder zie je weinig van de omgeving.
-De betekenis van het werk is de zichtbare werkelijkheid dat dat het onderwerp al is. De betekenis van het werk is dat het werk bedoeld is als: illustratie, provocatie en decoratie.
- Vincent van Gogh: De Hut Rembrandt van Rijn: De Nachtwacht

De excursie begon op dinsdag 2 november 2004 om 8 uur ’s ochtends aan de Stationslaan in Stadskanaal. We gingen met de bus. De reis duurde erg lang, we hebben ongeveer drie en een half uur in de bus gezeten op weg naar Amsterdam. Maar dat maakte niet zoveel uit omdat de busreis heel gezellig was. Toen we in Amsterdam aan kwamen, zijn we in 2 groepen verdeeld. De ene groep ging eerst naar het Rijksmuseum en de andere groep eerst naar het Van Gogh museum. Volgens mij ben ik eerst naar het van Gogh Museum geweest, maar dat weet ik niet zeker meer. Toen we in het museum waren, moesten we opdrachten maken over een aantal schilderijen. Ik heb het schilderij ‘De Hut’, van Vincent van Gogh uitgekozen om met ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn te gaan vergelijken.

De excursie was in het geheel wel interessant. We hebben Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn beter leren kennen in hun stijl van schilderen, hun verschillende schilderijen, en verschillende kleurgebruik. Ik was ook nog nooit in een van de twee musea geweest en vond het dus wel indrukwekkend. Het was een leuke dag…..!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.