Noord Brabants museum

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 777 woorden
  • 25 juni 2003
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV

Verslag Noord-Brabants Museum.

Inleiding.

Ik kwam nog een activiteit te kort en ben daarom meegegaan naar het Noord-Brabants Museum, dit was een mogelijkheid die via U te regelen was.

Het weergeven van je ervaring.

Eigenlijk vind ik musea erg saai. Maar ik vond de schilderijen die ik heb uitgekozen wel erg mooi, verder voel ik er eigenlijk niets bij, ik vind ze mooi en dat is alles. Ik zou ook eigenlijk niet goed weten wat ik er bij zou moeten voelen.

Vorm- en beeldaspecten.

Het eerste schilderij wat ik ging beschrijven was het schilderij “Aarde en water” van J. Breughel de Oude, hij is geboren in Brussel in 1568 en in 1625 is hij gestorven in Antwerpen.

Het schilderij is met olieverf op doek geschilderd met een penseel. Er zijn heldere kleuren gebruikt en veel ronde vormen, er zit veel dieptewerking in omdat het schilderij uit verschillende “lagen” bestaat. Vooraan is er een tafereel maar verder naar de achtergrond zijn er ook, dat bedoel ik ermee te zeggen. De lichtinval is ook belangrijk, het belicht de belangrijkste gebeurtenissen op het doek.

Het tweede schilderij dat ik ging beschrijven was een schilderij van Jan Broeckhorst, hij is geboren in 1604 in Münster en daar in 1668 weer gestorven. Het schilderij heeft niet echt een naam maar wat er gebeurt is dat Minerva Pegasus beteugelt met de hulp van Mercurius. Het schilderij is geschilderd omstreeks 1650-1654.

Het schilderij is met krijt gemaakt op doek. Er is een gemengde techniek gebruikt, het ligt een beetje aan wat er neergezet moest worden. Net als bij het eerste schilderij zijn er veel ronde vormen gebruikt omdat het weer een tafereel met “mensen” is, in dit geval goden, maar die zien er qua vorm wel hetzelfde uit. Ook hier weer een aparte lichtinval, Pegasus wordt goed belicht om zijn kracht en vermogen uit te drukken en om hem centraal in het schilderij te plaatsen.

Inhoud.

“Aarde en water” Centraal in de voorstelling zitten Ceres, de godin van de veldvruchten en landbouw, en Amphitrite, de godin van de zee. Ceres is de personificatie van de aarde en draagt de hoorn des overvloeds. Amphitrite symboliseert het water, met de schelp en de kruik waaruit water stroomt. De aarde wordt verder weergegeven door dieren die op het land leven en door groente en vruchten. Het genretafereel rechts drukt het landleven uit. De dieren en planten in het water verwijzen daarentegen naar water. Links op de achtergrond trekken zeepaarden de wagen van de zeegod Neptunus met Amphitrite.

“Minerva beteugelt Pegasus met de hulp van Mercurius” Jan Broeckhorst is waarschijnlijk in de leer geweest bij Jacob Jordeans. Ook werkte hij op het atelier van Antoon van Dijck en was hij een medewerker van Rubens.

Het schilderij verbeeldt met behulp van mythologische figuren de deugd en de bescherming van de wetenschappen en kunsten. Het gevleugelde paard Pegasus staat hiervoor symbool. Het krijgt een gouden bit van Minerva, beschermster van de wetenschappen. Zij wordt hierbij geholpen door Mercurius, boodschapper van Zeus en beschermer van de kunsten. Het tafereel is gesitueerd op de berg Parnassus, in het Helicongebergte in midden-Griekenland. Daar woonden de muzen, de godinnen van kunst en wetenschap.

Functie.

Ik weet eigenlijk niet wat de functies van de schilderijen zijn, om eerlijk te zijn dacht ik altijd dat ze nergens voor dienden maar gewoon omdat de schilders ze mooi vonden. Ik denk dat J. Breughel het schilderij gemaakt heeft om de belangrijkste elementen in ons leven te symboliseren: water en aarde/voedsel. Ik denk dat Jan Broeckhorst ons duidelijk wil maken dat de kunst en wetenschap nog steeds vooruit gaat en hij wil laten zien wie er voor centraal staan, alleen heeft hij dit verwerkt met muzen en Pegasus, als je er niets van weet zou je zeggen waarom zij, maar die staan dus voor kunst en wetenschap.

Beoordeling.

Ik vind dat de kunstenaars goede materialen hebben gebruikt voor hun schilderijen, ik denk niet dat het schilderij van Jan Broeckhorst mooier was geweest met verf. Nu het met krijt is gedaan kun je veel mooier een dier weergeven, in dit geval het paard, je kan meer structureren met de haren en dat vind ik erg mooi. Het schilderij van J. Breughel was met krijt weer niet mooi geweest omdat het al best wel druk is en er veel kleine details zijn die je met krijt niet zo precies kunt neerzetten.

Illustraties.

Plaatje van het schilderij van Jan Broeckhorst.

Extra.

Ik kan geen verbanden leggen met eerdere CA’s want ik ben nog nooit naar een museum geweest, alleen heel lang geleden op de basisschool en daar weet ik eigenlijk niet zo veel meer van, we hoefden toen ook geen verslag te maken.

REACTIES

S.

S.

dit verslag heeft me erg geholpen, heel erg bedankt.
maar volgens sites die ik heb bekeken is "Minerva beteugelt Pegasus met behulp van Mercurius" gemaakt met olieverf op doek, en niet met krijt op doek.
maar voor de rest een prima verslag

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.