Mercedes de Barcelona

Beoordeling 3.1
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 802 woorden
  • 1 augustus 2001
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 3.1
50 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1*Vorm- en beeld aspecten

Ik zie een nogal rare vrouw met zeer grote ogen. Verder heeft ze kort haar en een soort van strik in haar haar. Ze draagt een zwarte doorzichtige bloes met een zwart niet-doorschijnend middenstuk. Er zit een soort van goudkleurige satijnen rand aan de bloes, als "kraag". Onderaan die rand zit een langwerpig sieraad, een broche. Ze draagt verder een goudkleurige riem met gesp en een zwarte rok ofzo. Ze draagt een ring om haar linkerwijsvinger en ze heeft een sigaar in haar rechterhand. Verder heeft ze donkere ogen en een knalrode mond. Dunne wenkbrauwen die erg rond zijn. Ze zit. Naast haar staan een groene tafel met daarop een kaart uit een kaartspel, een klaver. Ook ligt er een soort tang of schaar. Er staat ook nog een houten pilaar in de kamer met daarop een vaas of pot waarop iets staat wat ik niet kan lezen. De vaas is wit van kleur. De muur achter de vrouw is bruin. Dan is er een raam met rode gordijnen ervoor en een soort van tralie-werk aan de onderkant van het raam. Er steken 2 blaadjes door het raam naar binnen.

Maker: Pyke Koch, geboren in 1901 en overleden in 1991. Hij wordt gezien als een vertegenwoordiger van het magisch realisme. Titel: Mercedes de Barcelona
Datering: 1930
Plaats waar het zich bevindt: Museum voor moderne kunst Arnhem
Afmetingen: 100 bij 80 cm
Materialen: (ik denk) doek, olieverf
Techniek: gemengde techniek

Het kleurgebruik is allemaal vrij donker. De twee groene blaadjes vallen daardoor erg op. De huid van de vrouw is ook licht, wittig, van kleur daardoor valt ook deze erg op. De vormen zijn vrij rond en toch weer strak. De vrouw is op de voorgrond, als bij een portret. Zij is het belangrijkste onderdeel, het meest opvallendste onderdeel van het schilderij. De kleinere onderdelen van het schilderij zijn op de achtergrond, zoals bijvoorbeeld de blaadjes en de vaas/pot.

2*Inhoud

Ik denk dat het schilderij over een wat oudere vrouw gaat, Mercedes genaamd. Ze lijkt me rijk, maar eenzaam. Ze draagt namelijk gouden sieraden (ring, broche) en ze rookt sigaren. Daar hoef je niet perse rijk voor te zijn maar vaak symboliseert dat de rijkdom. Ze heeft grote "lege" ogen die maar ik de verte staren, daarom denk ik dat ze eenzaam en ongelukkig is. Ze komt erg hooghartig over, alsof ze een belangrijk persoon is. Ik denk dat de schilder haar en haar levenswijze heeft willen uitdrukken. Ik heb verder geen informatie over dit schilderij kunnen vinden. Het schijnt dat als je sommige schilderijen van Pyke Koch ziet, dat ze voor altijd op de netvlies gebrand staan. Koch was een fijnschilder die zijn techniek ontleende aan die van de oude meesters en Vlaamse primitieven. Zijn schilderkunst sloot aan bij de Duitse Nieuwe Zakelijkheid en bij andere Nederlandse magisch realisten. Hij putte veel inspiratie uit de zelfkant van het leven. Zijn vrouwen portretten zijn vooral beroemd. Hij heeft ook wat werken waarin een onverholen fascistische thematiek tot uiting komt, bijvoorbeeld in Zelfportret met zwarte band (1937) en Marschgezang (1940). Na de oorlog werd onder invloed van Italiaanse schilders zonniger en lichter van kleur. De raadselachtige, verstilde expressie en de erotische toespelingen bleven. Zijn hoogtepunt waren zijn schilderijen van "slangemensen". Maar aan het eind van zijn carrière verwees zijn werk weer terug naar de doeken die hij rond de jaren dertig maakte. Zoals bijvoorbeeld: Het signaal. Het werk van Koch kan niet eenduidig geïnterpreteerd worden, daar was hij zich zelf ook van bewust gezien aan zijn uitspraak: "Een schilderij is een zelfbedieningswinkel. Ieder haalt eruit wat hem van pas komt."

3*Functie

Ik denk dat de kunstenaar een portret wilde maken van een eenzame maar rijke oudere vrouw waardoor hij geïnspireerd is. Misschien toen hij in Spanje, Barcelona was. Omdat het schilderij Mercedes de Barcelona heet. Ik heb verder geen informatie over het schilderij kunnen vinden dus ik weet niet waar het zich vroeger heeft bevonden.

4*Beoordeling

Ik vind dat de kleuren en de compositie uitdrukken dat de vrouw ongelukkig is, donkere kleuren, en dat de naar voren gebrachte vrouw, op de voorgrond, laat denken dat het een belangrijk persoon is. Ook de donkere "lege" ogen werken me op me zenuwen. Het lijkt net of ze door je heen kijkt en geen interesse heeft voor ook maar iets om haar heen. Doordat de vrouw uit rondere vormen bestaat dan de rest om haar heen valt ze ook weer extra op.

Ik vind het het wel een mooi schilderij, maar ik zou het nooit in mijn huis willen ophangen. Dan heb ik de hele dag het gevoel dat ik bespioneerd wordt, in de gaten gehouden wordt. Beetje eng. Die lege ogen geven me een beetje raar gevoel. Het lijkt allemaal echt, het is realistisch maar toch weer niet. Juist door de ogen lijkt het weer nep.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.