Het gele huis

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 467 woorden
  • 22 mei 2001
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1. Vorm- en beeldaspecten

 Schilder: Carel Willink, is zo’n honderd jaar geleden geboren, studeerde in 1918 en 1919 korte tijd bouwkunde in Delft, schilderde realistisch in een tijd dat dat eigenlijk niet meer mocht, beleefde zijn artistieke hoogtepunt tussen de beide wereldoorlogen. In Willinks schilderijen zijn het vaak de gebouwen die het verhaal vertellen. Klassieke bouwwerken en zuilen, maar vooral ook (neo)classicistische die Willink direct om de hoek in zijn eigen Amsterdam oud-zuid aantrof. De architectuur van het Rijksmuseum en de voorname huizen aan de zuidrand van het Vondelpark. De gebouwen op Willinks schilderijen zijn vaak afbeeldingen van echte, maar losgerukt uit hun specifieke context. Stukjes Amsterdam, Parijs en Berlijn samen in één schilderij. Willink is in 1983 overleden.

Titel: Het Gele Huis

Datering: 1935

Plaats: Arnhem (museum voor moderne kunsten)

Afmetingen: 100x75 centimeter

Materialen: olieverf op doek

Techniek: penseel

Het schilderij is vrij donker, zelfs het gele huis maakt het geheel niet lichter. In het schilderij wordt veel zwart gebruikt dat gemengd is met andere kleuren, dit geeft het donkere geheel. De schaduwen zijn goed te zien, dus dat betekent dat de zon niet helemaal is verborgen achter de wolken. De zon staat waarschijnlijk rechts boven. Het gele huis en het huis erachter zijn erg statig en daar worden geen ronde gebruikt. Hetgeen wat het schilderij minder statig maakt zijn de wolken en de proppen papier op de grond. Daarin zitten geen rechte lijnen.

2. Inhoud

 Als is naar het schilderij kijk denk, ik dat het over verlatenheid gaat, want het is donker, er is geen mens te zien en het ziet er een beetje ‘spookachtig’ uit.

 Onheil, dreiging: dat is het meest voor de hand liggende antwoord. Neem Willinks wolkenluchten, ze zijn bijna altijd bezwangerd van rampspoed. En zijn huizen, pleinen en straten: zeer gedetailleerd zijn ze geschilderd, maar ze zijn leeg, doods en verlaten. Willinks architectuur spreekt: het einde nadert. Het schilderij ‘Het Gele Huis’ toont het gevoel van existentiële verlatenheid.

3. Functie

 Ik denk dat de schilder dit heeft getekend, omdat hij bouwkunde ‘een enorm iets’ vond. Willink heeft vaak iets met gebouwen en donkere lucht, hij probeert verlaten en onheilspellende dingen te schilderen.

4. Boordeling

 Ik vind vooral het kleurgebruik goed. Het donkere dat Willink in veel van zijn werken terug laat komen. Dit is een schilderij waar je maar even bij hoeft na te denken en dan weet je al wat de schilder ermee wil uitdrukken. Ik vind dat de schilder alles goed heeft gebruikt.

 Ik vind het schilderij ‘Het Gele Huis’ een mooi en goed geschilderd schilderij. Ook vind ik het knap dat Carel Willink dit soort schilderijen in die tijd schilderde, terwijl dat in die tijd eigenlijk niet meer mocht. Maar het meest wat me aanspreekt van het schilderij zelf is de betekenis ervan, bij veel schilderijen komt de betekenis niet duidelijk naar voren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.