Golven van de zee van J.F. Munlung

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 819 woorden
  • 26 mei 2001
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Waarom heb ik dit werk gekozen?

In 1992 kwamen er bij ons thuis schilders. Mijn ouders waren via via aan deze kunstenaars gekomen. Ze schenen zeer goed te kunnen schilderen en de opdrachtgever mocht zelf zijn onderwerp kiezen. Mijn ouders kozen voor zee en schepen. De kunstenaars gingen aan de slag en naar ongeveer tien uur, verspreid over een paar dagen, kwamen er prachtige werken te voor schijn. De schilderijen hangen dus al vanaf '92 bij ons in de huiskamer. Op een zeer zichtbare plaats. Ik heb er dus acht jaar langs gelopen. Ze hingen er gewoon en ik heb er verder niet bij na gedacht. De zee heeft mij altijd zeer geïnspireerd. Ik hou van de zee en ik wil altijd het liefste op vakantie na een 'zee-land'. Doordat ik voor ckv ook een schilderij mocht beschrijven, waar ook ter wereld, dacht ik gelijk aan de zee. Ik heb dus dit schilderij uitvoerig onderzocht en mijn mening over dit werk vermeld. Vorm- en beeldaspecten

Maker: J.F. Munlung
Titel: Golven van de zee
Afmetingen: l 50, b 80
Materialen: Er is gebruik gemaakt van doek (linnen), waarop met olieverf is geschilderd. Techniek: Het werk is tot stand gekomen met gemengde techniek. Met het paletmes is de basis gedaan, daardoor is het golfeffect heel goed naar voren gekomen. Later is er verfijning opgebracht met een penseel, zoals vogels en de golven zijn beter bijgewerkt.

Beeldaspecten

Er is een zee afgebeeld met veel (hoge) golven. Ik heb dus veel kleuren teruggevonden die je ziet bij de zee, wit, zwart, allerlei kleuren blauw. Er is niet veel vorm gegeven aan dit werk er is namelijk vooral gewerkt met lijnen (horizonlijn) en schaduw. Vooral de horizon kun je heel goed zien bij dit werk, maar de golven staan toch meer op de voorgrond en de lucht meer op de achtergrond. Er komt ook een bepaalde structuur in mijn werk voor. Eerst zie je golven, de zee, dan komt de horizon en dan zie je de lucht met zijn wolken. Er is ook een ritme te ontdekken in de golven. Ze worden steeds hoger, ze worden dus steeds kleiner als je naar achteren kijkt. Er is vooral gewerkt met lichtinval en schaduw. De golven zijn extra ondersteund met schaduw. Hierdoor ontstaan er hogere en krachtigere golven. De schilder heeft ook gewerkt met dieptewerking. Je kunt bij sommige golven helemaal erin kijken, dat wil zeggen dat je de hele omvang van de golven ziet. Je ziet een aantal grote golven in het midden en naar achter loopt het 'rustiger'. Het werk is in evenwicht (horizon etc.) en er is een goede compositie.

Inhoud

Het schilderij gaat in feite over de zee. De zee met zijn woeste golven en toch heel vreedzaam en natuurlijk. Vooral natuur speelt een grote rol in dit schilderij. Je ziet alleen natuur en geen moderne technieken of mensen. Er vliegen een paar zeezwaluwen over de zee. De titel geeft een goede inhoud over het schilderij. De titel zegt in feite alles over het schilderij. Natuurlijk ontdek je steeds meer in het schilderij, zoals diepte en lichtinval. Ik denk dat er zeer veel werken zijn waar een zee is afgebeeld. Dit komt waarschijnlijk doordat de zee mensen kan boeien. Mensen worden geïnspireerd door de zee. De zee, die zo natuurlijk is, met zoveel kracht, die je op zoveel manieren kunt uitbeelden, is gewoon een hele goede bron voor kunstenaars. Iedereen heeft wel eens de zee gezien, iedereen ziet gelijk wat de kunstenaar uitbeeld. Functie

Ik denk dat de kunstenaar geen speciaal doel had. Waarschijnlijk wilde hij laten zien dat de zee een machtig mooi natuurlijk verschijnsel is. Dat de zee heel mooi is. De kunstenaar heeft de zee zeer goed afgebeeld, zodat iedereen het gelijk ziet wat het inhoudt. Er hoeft geen diepere betekenis achter te zitten. Hij vermaakt mensen met zijn werk en maakt misschien mensen rustig die naar zijn werk kijken. Dit schilderij heeft altijd in ons huis gehangen en dit is dus de oorspronkelijke plek. De kunstenaar heeft dus altijd dezelfde functie gehouden.

Beoordeling

De kleuren en het lichtinval hebben vooral een grote werking op het werk. De golven moesten op de voorgrond staan en dit is goed gelukt. De inhoud van het schilderij, dat tevens niet zeer groot is, is goed weergegeven. De kunstenaar heeft met het goede materiaal gewerkt, vooral het paletmes, hierdoor ontstond een waar zeepatroon. Ik vind dit een heel mooi schilderij. Ik kan er heel lang na kijken en je ziet steeds andere dingen. De kunstenaar heeft dit in een paar uur gemaakt en het kan mensen gewoon jaren boeien. Dit vind ik altijd het knappe van goede kunstenaars. Een schilderij is namelijk pas goed als je er geboeid van raakt. Ik vond dit een hele leuke opdracht omdat ik nu pas echt 'kennismaakte' met het schilderij. We moeten vaker voor ckv dingen beschrijven en ik vind dat je daar ook echt van leert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.