Futurisme

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 710 woorden
  • 29 november 2001
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
70 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Stap 1: Zoek in de bibliotheek op cd- rom of op internet een futuristisch schilderij. Ik heb het plaatje van de Encarta afgehaald , maar er stond geen extra informatie bij over het schilderij dus ik heb op internet gezocht naar die informatie maar ik heb geen informatie gevonden. Later ben ik ook nog naar de bieb geweest maar daar hadden ze ook geen informatie. Toen heb ik het aan mijn tante gevraagd en die had een boek over futuristen en het stond daar niet precies in. Dus het kan zijn dat het niet helemaal klopt.

Stap 2: Neem de gegevens over. Jaartal, grootte, schilder, naam ect. Jaartal: Het schilderij is rond 1915 gemaakt.

Grootte: 117 cm bij 90 cm.

Schilder: De naam van de schilder was Gino Severini.

Naam van het schilderij : De naam van het schilderij was “Suburban Train.”

Meer over de schilder: Gino Severini was geboren in Cortona op 7 april 1883 en hij was in Parijs overleden op 26 of 27 februari 1966. Hij was een bekende Italiaanse schilder. In 1901verhuisde hij naar Rome. Daar had hij contact met de schilder Boccioni. In 1906 verhuisde hij naar Parijs. In Parijs sloot hij vriendschap met de
bekende schilder Pablo Picasso. Vanaf1910 schilderde Severini enkele jaren in de Futuristische stijl. Van 1916 tot en met 1918 schilderde hij in een andere stijl. Hij schilderde toen in de stijl die het meeste lijkt op het synthetisch kubisme. In de jaren 20 en 30 schilderde hij in de neoclassicistisch stijl. Na de 2e wereld oorlog schilderde hij in de kubistische stijl.

Stap 4 Schrijf 1 bladzij A-4 n.a.v. de volgende vragen. (bladzij 2 van je verslag.)

Vragen: 1. Bekijk het schilderij en beschrijf wat je ziet. Als ik het schilderij “Suburban Train “ bekijk zie ik: 1. Stoom wolken van de trein. 2. Een vaag stukje van de trein. 3. Veel daken met schoorstenen. 4. Groene stukjes land (bergen.) 5. Muren van huizen. 6. Een paar hele huizen (een stukje overlapt) 7. Reclame op een muur van KNEIPP. 8. Een rode balk die het einde van de spoorweg aangeeft. 9. Een halve rode bal( ik weet niet wat het voorstelt maar het valt wel heel erg op omdat het rood is.) 2. Op welke manier heeft de schilder beweging gesuggereerd ? De schilder heeft door middel van dynamische lijnen en krachtige penseelstreken beweging en snelheid gesuggereerd. 3. Waaraan is dat te zien ? Je kunt het zien aan de rookpluim. De rookpluim gaat van rechts naar links <<< en onderaan de bladzijde staat een schoorsteen en de rook daarvan gaat van links naar rechts>>>. Daaraan kun je zien dat de trein rijdt. Door de snelheid van de trein gaat de rookpluim van rechts naar links i.p.v. van links naar rechts. Je kunt het ook zien doordat de huizen en de rookpluim met grove streken zijn geschilderd. 4. Vertel iets over de compositie ! Onderaan op het schilderij zie je daken van huizen en op sommige daken zitten schoorstenen. Door het midden rijdt een trein van links naar rechts. Boven de trein zie je wat landschap en daarboven zie weer wat muren en daken. 5. Vertel iets over het kleurgebruik, kleurcontrast ? Leg uit! Het kleurgebruik bestaat uit secondaire kleuren. Het kleurcontrast dat gebruikt wordt in dit schilderij heet het kleur- tegen- kleurcontrast. Het is bont en luidruchtig geschilderd. ( Het is niet meer goed te zien want met het uitprinten is de kleur van het schilderij anders geworden.) 6. Wat wil de schilder uitdrukken ? Dat je op een andere manier dan vroeger (realistisch) mensen dingen kunt laten zien van de tijd waarin hij leefde. De ‘snelle’ machines geef je snelheid
door een bepaalde techniek. Bv met grove lijnen en kleurcontrasten. 7. Vertel iets over de manier van schilderen. Hij heeft de huizen vrij slordig door elkaar op het schilderij gezet. Het is niet realistisch geschilderd. Je moet eerst goed kijken ,voordat je ziet wat er is geschilderd . Ook naar de stoomtrein moet je eerst zoeken. Die zit verstopt tussen de huizen en de bergen. De stoomwolk van de trein is met grote streken op het doek gezet . Er zit geen diepte in het schilderij . De huizen zijn geometrische vormen. Daaraan zie je de invloed van het kubisme op het futurisme. 8. leg uit waarom het schilderij een futuristisch schilderij is! Minimaal 4 punten. Het is een futuristisch schilderij omdat: Ø Het schilderij niet realistisch is. Ø Er zit dynamiek in het schilderij. Ø Dat komt door de grove lijnen (vooral van de stoomwolk.) Ø Er zitten contrasten in het schilderij. Het geeft een beeld weer van de industriële revolutie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.