de vagebonden

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 773 woorden
  • 14 juni 2010
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 5
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De vagebonden

De maker van dit kunstwerk is Jan Toorop geboren in 1858 en op 70-jarige leeftijd gestorven in 1928.In de jaren 90 van de 19e eeuw heeft hij aan dit schilderij gewerkt.
Wat ik zo mooi en knap aan deze tekening vind is dat het een hele aparte sfeer tentoonstelt. Het is mooi dat de verhoudingen niet kloppen in de tekening. Toen ik dit schilderij zag in het Kroller Moller museum op de Hoge Veluwe bleef ik er serieus 10 minuten naar kijken doordat er zoveel details in de tekening zijn verwerkt. Dit was een hele bijzondere ervaring voor me omdat ik me nooit in kunst heb geïnteresseerd en daardoor vond ik ook dat ik hiervan een verslag moest schrijven.
Dat het zo’n mooi schilderij is komt mede doordat Toorop voor zijn tekening inkt, krijt, pastel en potlood als technieken heeft gebruikt, hierdoor kon hij heel veel details in zijn werk verwerken. Hij had het trouwens niet zelf bedacht dat hij 4 technieken tegelijk kon gebruiken. Zijn Franse vriend Ensor gaf hem inspiratie genoeg om dat te gaan doen.

Als je er naar kijkt denk je dat het een schilderij is (dacht ik ook), dit is het echter niet het geval omdat er geen verf is in verwerkt en dus dan een tekening is.. De tekening bevat donker kleuren, dat geeft over het algemeen een grimmige sfeer af. het in verhouding felle groen en het blauw in de tekening zorgt ervoor dat de tekening opvalt tussen de andere schilderijen en tekeningen in het Kröller Möller museum.
De ondergrond waarop hij zijn tekening heeft gemaakt is van karton. Op de tekening staat immers ook een kerkhof op de achtergrond afgebeeld. Hij is denk ik aan de benedenkant van de tekening begonnen omdat dat logischerwijs eenvoudiger is. Ik heb het idee dat hij van te voren niet goed wist wat hij wilde gaan tekenen omdat je nooit zo’n apart idee van te voren kan hebben. je ziet ook dat aan de onderkant van de tekening dat daar bomen klein zijn afgebeeld en aan de bovenkant van de tekening groot zijn afgebeeld. Zo zie je duidelijk dat hij opeens toen hij op 25% was een ander idee kreeg. Gelukkig is dat niet ten koste van de tekening gegaan.
De inhoud van het verhaal kan je op vele manieren interpreteren, ik probeer het op mijn eigen manier te doen. Op de tekening wordt een kerkhof afgebeeld waar een moeder bij haar dode kind staat. Paar mensen (het zouden ook geesten kunnen zijn) willen de geest van het kind naar boven blazen. Vermoedelijk willen die geesten het kind naar de hel brengen omdat de moeder verdrietig naar de geesten kijkt.
De tekening is waarschijnlijk voor verkoop gemaakt omdat het zijn passie en beroep was. Mevrouw Kröller möller was fan van Jan Toorop daarom is alle kunst van Jan Toorop in haar museum te bewonderen.
Ik denk en hoop dat Jan Toorop zijn schilderijen en tekeningen maakte zodat andere kunstenaars zijn stijl wilden evenaren,tot nu toe heeft niemand zijn symbolistische stijl geprobeerd na te doen, wat teleurstellend is naar mijn mening.
De inhoud is heel belangrijk omdat de tekening daarom interessant is om te bekijken en je eigen verhaal er bij te bedenken. De vorm is ook belangrijk want als de tekening lelijk zou zijn zal niemand naar de inhoud kijken. De functie is minder belangrijk doordat Toorop dat niet belangrijk vond.

vorm

inhoud functie

(recensie)

Onmiskenbaar was Jan Toorop (1858-1928) de beroemdste Nederlandse portrettist van zijn tijd. Critici roemden zijn portretten unaniem vanwege hun treffende karakterisering. Hoewel hij ook nu nog als een grootmeester in dit genre geldt, is het pas voor het eerst dat zijn portretten als groep worden gepresenteerd. Deze publicatie biedt een overzicht van Toorops loopbaan als portrettist. Ruim honderd tekeningen, prenten en schilderijen zijn afgebeeld: van zelfportretten, beeltenissen van naaste familie en vrienden, kinderen, vrouwen, kunstenaars, schrijvers en dichters tot porttretten van politici, zakenlieden, katholieke geestelijken en adelijke personen. Dit boek toont een bijzondere en veelzijdige portretgalerij van opmerkelijke karakters die door Toorops hand op unieke wijze vereeuwigd zijn.
De veelzijdigheid van Toorops oeuvre vind ik interessant. Zijn symbolistische werk spreekt me erg aan. 'De vagebonden' is zo gedetailleerd getekend, die moet ik gewoon een keer in het echt hebben gezien.


Mijn mening over dit kunstwerk is verandert omdat ik er achter kwam dat het een heel beroemd schilderij is,wat ik jammer vind omdat ik dacht dat ik een van de weinige was die zo gek was op deze schilderij/tekening. Een leuke ervan is wel dat je met andere mensen erover kan praten over wat je er mooi aan vindt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.