Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Nachtwacht

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 455 woorden
  • 31 januari 2014
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De nachtwacht is gemaakt om in de nieuwe hal in de Kloveniersdoelen te hangen.

Dit was één van de verenigingsgebouwen van de Amsterdamse schutterij (kloveniers), de burgerwacht van de stad. De schutters op het schilderij maken zich klaar om te gaan marcheren.

Het meisje in het midden is een soort mascotte, ze draagt namelijk de klauwen van een kip bij zich, de klauwen verwijzen naar de klauweniers, dat is een andere naam voor kloveniers. Achter de kip draagt zij een pistool dat ook een symbool is voor de kloveniers.

De nachtwacht is het eerste schilderij waarin mensen ‘’actie ondernemen’’ terwijl ze geschilderd worden.

Het schilderij is erg realistisch geschilderd, het is een portret van echte mensen.

Het schilderij is gemaakt met olieverf op een groot doek van 437 cm breed en 363 cm lang. Rembrandt schilderde altijd vrij grof, hij smeerde soms dikke klodders met z’n vingers uit. Maar omdat de Nachtwacht erg gedetailleerd is zal hij ongetwijfeld ook hele dunne kwastjes gebruikt hebben.

Rembrandt maakt gebruik van een clair-obscur effect. De achtergrond van het schilderij is vrij donker geschilderd, hij heeft een paar dingen in het schilderij eruit laten springen door het lichter te schilderen. Zo lijkt het alsof er een licht op schijnt. 

De nachtwacht is polychroom omdat er verschillende kleuren aanwezig zijn.

Doordat veel verschillende figuren op het schilderij elkaar overlappen ontstaat er daardoor meer ruimte en diepte in het schilderij.

Omdat het een schilderij is, is het tweedimensionaal.

Het schilderij is erg duidelijk geschilderd, je herkent duidelijk menselijke vormen erin en daarom is het schilderij ook organisch.

Dit schilderij is een samenstelling, want meerdere mensen worden eigenlijk ‘’samengesteld’’ op het schilderij.

Het is een ‘’over-all’’ compositie want er is erg veel te zijn op het schilderij, het schilderij is erg vol en de mensen die geschilderd zijn, zijn ook over het hele doek verspreid. Je blik gaat wel het eerst naar de mensen die licht zijn geschilderd, dus op die mensen ligt wel de focus. Omdat de mensen over het hele schilderij verspreid zijn is er geen sprake van symmetrie, daarom is het schilderij asymmetrisch.

De twee figuren vooraan het schilderij en het meisje midden in het publiek vallen mij het meeste op omdat het lijkt alsof er een licht op hun schijnt. Rembrandt wil hun dus ook het meeste laten opvallen en deze aspecten zijn het belangrijkst.

De opdrachtgever heeft het schilderij vooral laten schilderen om het schilderij op te hangen in de nieuwe hal in de Kloveniersdoelen te hangen. Het is dus bedoelt om voor de sier op te hangen. De schutterscompagnie besloot zichzelf te laten vereeuwigen door het laten maken van dit schilderij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.