Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De droom van Salomo (Giordano)

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 639 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
4 keer beoordeeld

Schilderijverslag

Ik heb het schilderij “ de Droom van Salomo” van de kunstenaar Luca Giordano gekozen.

Dit schilderij is gebaseerd op een Bijbels verhaal.
Wat je ziet is dat er een jongen ligt op een luxe bed. Dit is Salomo.Deze jongen is een mythologisch figuur. Salomo droomt. In zijn droom heeft hij een ontmoeting met God.
In de bijbel staat dat Salomo Koning van Israël is.In een droom van Salomo vraagt God hem een wens te doen. Salomo vraagt of God hem leergierig wil maken en vraagt of God hem wijsheid wil geven en het vermogen om Goed en Kwaad te onderscheiden.
In het schilderij is dat allemaal duidelijk uitgewerkt. Je ziet namelijk God verschijnen uit de hemel met allemaal wolken en engelen om hem heen. God straalt hem in met het hemelse licht der goddelijke wijsheid. En rechtsbovenin zie je de godin Minerva. Zij is de godin van de wijsheid. Je ziet dat zij een boek en een lam vasthoudt. En dit zijn symbolen van wijsheid en geduld. Het gebouw wat je op de achtergrond ziet is een verwijzing naar de Tempel van Jeruzalem, wat de hoofdstad is van het rijk waar Salomo, volgens de Bijbel, Koning van was.

Rechtsonderin zie je een figuur met een kroon voor zich. Ik weet niet precies wat dit voor een symbool is, maar ik denk dat het te maken heeft met het feit dat in de bijbel staat dat Salomo al op jonge leeftijd zijn eigen broer en zijn aanhanger heeft laten vermoorden en dat het figuur rechtonderin een soort addertje onder het gras is, want in Gods ogen is moord ook niet goed.

Het schilderij straalt in het geheel heel veel kracht uit. Dat komt door de vele expressies die je ziet. God die een groot gebaar maakt. En het lichtval om hem heen. Het lijkt echt alsof hij neerdaalt. Je ziet in elk gezicht wel een uitdrukking.
Dit schilderij is dan ook duidelijk een schilderij uit de tijd van de Barok. Barok was kunst van de contra-reformatie. Dit was een vernieuwde opvatting over de functie van de kunst binnen de kerk. Barok was van 1600 tot 1750 en dit schilderij is gemaakt in 1693 en is olieverf op doek.
De kenmerken van de Barok zijn : uitbundigheid, bewegingssuggestie, dynamiek, diagonale compositie en a-symmetrisch.
De uitbundigheid is goed te zien in de manier waarop dit mythologische verhaal is afgebeeld. Alles is groots en theatraal. De bewegingssuggestie zit vooral in de manier waarop God is afgebeeld. Het lijkt echt alsof hij zweeft. De grote dynamiekverschillen zijn zeer goed zichtbaar doordat de belangrijkste dingen op de voorgrond zijn geplaatst. En het is ook een zeer duidelijke diagonale compositie doordat je duidelijke lijn kunt zien van linksboven naar rechtonder. Alles is vanuit die invalshoek benaderd. En de hele afbeelding is ook a-symmetrisch.

Verder is het wel duidelijk dat dit een schilderij is dat gaat over gevoel en dramatiek.

De schilder van dit schilderij is, zoals ik al eerder heb gezegd is Luca Giordano. Hij is geboren in 1634 in Napels en hij is daar ook gestorven in 1705. Er zijn meer dan vijfduizend olieverfschilderijen van hem bekend. Vanwege zijn snelle manier van schilderen werd hij ook wel ‘ fa presto’ (de snelle) genoemd.

Ik heb dit schilderij gekozen omdat ik duidelijk zag dat het een mythologisch verhaal was, maar ik wist niet welk verhaal hier werd uitgebeeld en dat wou ik weten, dus vandaar. Ik vind het een mooi schilderij omdat de slapende jongen rust uitstraalt, terwijl er van alles om hem heen gebeurt. En als je oppervlakkig kijkt, zie je de figuren rechtsboven en onder niet goed, maar als je beter kijkt, wil je ook weten waarom dat zo is gedaan, want het is natuurlijk niet voor niks. En als je dan weet wat het betekent kijk je er heel anders tegen aan en dat vind ik leuk!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.