Alcohol en geneesmiddelen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 1362 woorden
  • 29 oktober 2014
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Het drinken van alcohol heeft voor veel mensen iets gezelligs en feestelijks. Alcohol doet iets met je. Je gaat nu een aantal effecten van alcohol op je lichaam bestuderen, en je zoekt uit op welke medicijnen het gebruik van alcohol invloed kan hebben.

  • Trillen: Alcohol heeft veel invloed op je lichaam. Wanneer iemand verslaafd is aan alcohol kan het lichaam niet meer zonder alcohol en wanneer iemand wil stoppen met drinken zal de alcoholverslaafde last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid treden op bij iemand die zonder alchohol komt te zitten en moet door deze pijn wel drinken. Een echte verslaafde begint te trillen bij gebrek aan alcohol en komt pas tot rust na het benuttigen van een glas zware alcohol. Als je alcohol hebt gedronken heb je vaak  geen eetlust meer, dit komt omdat er in alcohol al veel calorieën zitten. Je komt dus als alcoholverslaafde veel vitamine tekort. Door het tekort aan vitaminen kan het lichaam gaan trillen en beven. Dit komt doordat de zenuwen worden aangetast en vaak houdt het op door weer het benuttigen van alcohol, maar lost het probleem dus niet op.
  • Plassen: Bij gebrek aan ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) kan men H2O niet vasthouden in het lichaam en moet men dus vaak plassen. Daarnaast moet men ook veel water drinken om niet uit te drogen. Een gebrek aan ADH kan worden veroorzaakt door het nuttigen van alcohol. Alcohol verminderd je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, dit komt omdat alcohol bijvoorbeeld je eetlust afneemt. Nadat je veel alcohol hebt gedronken, heb je geen dorst meer. Om te voorkomen dat je uitdroogt moet je water drinken. Door het drinken van water na het alcoholgebruik is de kans dat je elke keer moet plassen dus erg groot.
  • Meer eetlust: Het risico van alcohol op je lever is dat je leverfuncties verstoord kunnen raken. De lever speelt een belangrijke rol in het verwijderen van schadelijke stoffen uit je lichaam. De lever zet alcohol om in aceetaldehyde en azijnzuur. Na veel alcoholgebruik kun je levercirrose krijgen. Levercirrose is een aandoening waarbij gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel. Het gevolg hiervan is dat levercirrose de eetlust heel erg aantast. Men eet daarom na alcoholgebruik veel minder. De meeste mensen krijgen na alcoholgebruik dus juist last van minder eetlust. Het kan ook zijn dat je na alcoholgebruik juist meer uitlust hebt. Het ontstaan van meer eetlust komt omdat alcohol veel calorieën bevat, maar je raakt er niet vol van. Je krijgt van alcohol dus juist meer eetlust. De eetlust word vooral meer na het drinken van bier of wijn.
  • Meer slapen: Alcohol helpt bij veel mensen om beter in slaap te komen. Als het om een kleine hoeveelheid alcohol gaat, vallen mensen veel sneller in slaap. Dit verschilt echter van mens tot mens. Extreem alcoholgebruik heeft een nog duidelijker effect op de slaap. Een grote hoeveelheid drank verstoord de REM- slaap. Alcohol heeft een sterke invloed op de REM- slaap. Een nacht bestaat uit verschillende stadia. Diep in de nacht veranderd je slaap in een REM- slaap of een droomslaap. Mensen die alcohol gebruiken slapen niet diep, ook al voelt het voor hun alsof dat wel het geval is. Alcoholgebruik verstoord de REM- slaap, en wanneer deze slaap meerdere keren verkort of verstoord wordt, kun je last krijgen van hele erge nachtmerries en je kunt de slaaptekort niet gemakkelijk meer inhalen.
  • Mindere concentratie: Concentratie heeft te maken met je hersenen. Na 1 of 2 glazen alcohol werken de hersenen al veel minder goed dan normaal. Wanneer je voor een langere periode 25 of meer glazen per week drinkt, loop je risico op hersenbeschadiging. Je geheugen neemt sterk af, je denkt veel langzamer, je bent minder creatief, en je kunt je veel minder goed aanpassen aan een nieuwe situatie. Je concentratie word dus veel minder.
  • Laag bloedsuikergehalte: Een groot deel van onze voedingsmiddelen bevat koolhydraten (suikers en zetmeel). Koolhydraten zijn een belangrijke leverancier van brandstof voor ons lichaam. De koolhydraten die je binnenkrijgt, worden in het maag- en darmstelsel afgebroken tot een aantal bouwstoffen, waaronder glucose. De glucose wordt vervolgens door het bloed naar alle lichaamscellen vervoerd. Insuline, een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd, zorgt er tot slot voor dat glucose ook door alle cellen in ons lichaam kan worden opgenomen. Als je bijvoorbeeld suikerziekte hebt is het belangrijk dat je gezond en regelmatig eet. Alcohol en suikerziektes zoals diabetes zijn geen goede combinatie. Het grootste gevaar van drinken van alcohol terwijl je suikerziekte hebt is te sterke verlaging van de bloedsuikerspiegel. Dat komt omdat bij gebruik van alcohol en bij een te lage glucose of bloedsuikerspiegel, de lever geen glucose uit zijn reserves kan afgeven. De lever zal eerst de alcohol willen afbreken.
  • Tijdens zwangerschap: Wanneer een vrouw veel alcohol drinkt tijdens de zwangerschap kunnen er drie dingen gebeuren: 1) Het is mogelijk om na veel alcoholgebruik een miskraam te krijgen. 2) Na de geboorte van het kind kun je merken dat je kind beschadigd is door de alcohol. 3) Ook is het gewoon mogelijk dat wanneer een vrouw tijdens haar zwangerschap veel alcohol drinkt, het kind na de geboorte gewoon gezond is. Tot en met één glas alcohol per dag is het risico van een miskraam of vroeggeboorte mogelijk al verhoogd. Als je zwanger bent is het enige advies: niet drinken! Alcohol is op ieder moment tijdens de zwangerschap schadelijk voor het ongeboren kind.
  • Ontspanning: Veel stress kan bijvoorbeeld een reden zijn om bijvoorbeeld een glaasje wijn te nemen. Nadat je een glaasje wijn op hebt is de stress minder. Andere mensen nemen een glas drank omdat ze het lekker vinden. Van alcohol kan je immers ontspannen. Wanneer een tiener bijvoorbeeld naar een feest gaat, grijpt hij vaak naar drank. Hij voelt zich in het begin een beetje ongemakkelijk. Door het drinken van drank wordt de tiener veel losser, hij durft meer, en voelt zich veel gemakkelijker in de groep. Nadat je alcohol op hebt, kun je je veel zelfverzekerder voelen.
  • Vrolijkheid: Alcohol kan veel effect hebben op je emoties. Wanneer je bijvoorbeeld heel verdrietig bent en je neemt een aantal glazen alcohol, kun je je alleen nog maar verdrietiger gaan voelen. Je kunt door alcohol ook juist heel vrolijk worden. Na het drinken van alcohol voel je je licht in je hoofd, je gaat meer praten, en je gaat je steeds vrolijker voelen. Als men vrolijk is, en hierna een paar glazen alcohol drinkt, wordt men alleen maar vrolijker. Na het drinken van alcohol kan je stemming ook ineens omslaan. Men heeft zichzelf hierdoor niet goed meer in de hand. Achteraf kun je spijt krijgen van de dingen die je de avond ervoor hebt gedaan.
  • Bloeddrukverlaging bij hartpatiënten: Wanneer je regelmatig een hele kleine hoeveelheid alcohol gebruikt, daalt het risico op een hartziekte. Maar als je dagelijks meer als twee glazen alcohol drinkt, wordt de kans op hartziektes juist groter. Alcohol is een giftige stof, die de spiercellen in het hart kan aantasten. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een ernstig verzwakte hartspier. De hartspier is dan uitgelubberd, slap en minder in staat tot krachtig pompen. Bij de alcoholische vorm van deze ziekte is herstel soms mogelijk, uiteraard alleen als je in staat bent om te stoppen met drinken.
  • Gezondheidsaspecten van rode wijn, en Ierse whisky: In wijn zitten stoffen die de weerstand van het menselijk lichaam ondersteunen, waardoor je meer bestand bent tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid. Vooral rode wijn, waarin de stof tannine uit de schillen en pitten van nature aanwezig is, heeft hierin een ondersteunende functie. De in de wijn aanwezige alcohol heeft een bloed verdunnende werking waardoor een betere doorbloeding van alle organen org draagt voor een betere stofwisseling wat op haar beurt zorgt voor lichamelijk en psychisch welzijn. Eeuwen voordat whisky een internationaal bekende drank werd, stookten de Schotten al uisge beatha’ of ‘levenswater’. Met die naam sloegen ze de nagel op de kop, want de krachtige antioxidant ellaginezuur in whisky zou bedreigende kankercellen in ons lichaam afbreken. Af en toe een glas wisky is dus eigenlijk best goed voor de gezondheid, maar teveel is nooit goed!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.