Schrijfopdracht

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 769 woorden
  • 17 maart 2004
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Kant-en-klaarmaaltijden

Als je op jezelf gaat wonen, komen er veel dingen op je af. Zoals: je eigen kleding wassen, het huishouden en je eten koken. Dat laatste levert nogal eens problemen op. Voor de meeste mensen is de kant-en-klaarmaaltijd de oplossing. Maar is die kant-en-klare maaltijd wel de goede oplossing? Daarover gaat deze tekst.

Uit een onderzoek van de consumentenbond blijkt dat dit in de praktijk wel een goede oplossing is, maar het is eigenlijk geen volwaardige maaltijd vervanger. Dat komt omdat er te weinig vitaminen inzitten. Maar er zitten nog meer nadelen aan. De hygiëne kan namelijk veel beter, de samenstelling is ook niet op en top. Ook geven de maaltijden niet voldoende energie. Nog een nadeel is dat er te veel zout in de maaltijd zit. Dat is erg slecht voor je. Volgens de consumentenbond zitten er dus veel nadelen aan de kant-en-klaar maaltijden.

Het grootste nadeel aan de kant-en-klaar maaltijden is dat er te weinig vitaminen in zitten en te veel zout. Vooral het vitamine-C gehalte laat wat te wensen over, terwijl we daarvan ongeveer 70 mg nodig hebben. Wat de vitaminen B1 B2 en B6 betreft scoren de maaltijden gelukkig wat beter. Maar omdat zout goedkoop is, en een gemakkelijke smaakmaker, gebruiken veel fabrikanten daar te veel van. Maar zoveel zout is niet goed voor je. Je krijgt daardoor meer kans op hart-en-vaat ziekten doordat je bloeddruk door zoveel zout wordt verhoogd.

Ook de hygiëne is een groot nadeel. In de maaltijd zitten geen echte ziekteverwekkers maar toch is de hygiëne een groot probleem. Zo ligt de helft van de maaltijden in een te warme vitrine. In sommige maaltijden zitten te veel bacteriën. Daar kun je behoorlijk ziek van worden omdat sommige magnetrons niet door en door verhit worden. Ook is de samenstelling van de maaltijden niet zo goed als de meeste mensen denken. Goedkope ingrediënten, zoals rijst en deegwaar, worden veel toegevoegd terwijl belangrijke voedingstoffen zoals groenten en vlees er bijna niet in zitten. Die heb je juist nodig want daar zitten eiwitten in. Het is voor het milieu wel goed, maar soms zit er zo weinig vlees in de maaltijden dat ze bijna vegetarisch zijn.

Er zit nog een nadeel aan de kant-en-klare maaltijd. Namelijk de verpakking. De producten moeten uiteraard goed en luchtdicht verpakt zijn om ze enige tijd te kunnen bewaren. Veel fabrikanten blijken onnodig veel materiaal gebruikt te hebben. Er is een maaltijd die driedubbel is verpakt. Een aluminium bakje met daarom heen een kunststof folie en dan nog een kartonnen verpakking! PCV is gelukkig nergens aangetroffen maar enkele aluminium schaaltjes wel. Als je de maaltijd in de magnetron verwarmt bestaat het gevaar dat stoffen uit het materiaal in het eten trekken. De kunststoffen die voor de maaltijdenverpakking gebruikt worden, kennen dit risico gelukkig niet.

De conclusie is dus dat de kant-en-klaarmaaltijden niet goed voor je zijn door de weinige vitaminen, slechte hygiëne en de samenstelling. Er zitten te veel nadelen aan. Veel mensen hebben dat vaak niet door dus eten de mensen ongezond.

Wat vinden de consumenten er nou zelf van? Dat hebben we gevraagd aan twee jongeren die sinds kort op kamers wonen. Consument 1, een jongen die op kamers woont, eet regelmatig kant-en-klaar maaltijden. Hij doet dat wegens tijdgebrek en omdat dat erg gemakkelijk is. Hij zegt dat hij minstens twee maal per week een kant-en-klare maaltijd eet. Vooral als hij haast heeft of geen zin meer om eten voor hem te koken. De kwaliteit bevalt hem redelijk. Sommige maaltijden vindt hij dat ze er zo vies uitzien, dat hij ze nooit zou kopen. Verder smaakt het hem wel. Consument 2 gebruikt geen kant-en-klaar maaltijden, omdat de kwaliteit haar slecht bevalt. Ze houdt meer van verse groenten en vlees. Ze heeft niet veel tijd om voor zichzelf te koken maar ze doet het toch vaak.

De conclusie op de vraag: “Is de kant-en-klare maaltijd wel een goede oplossing?” luidt: In de meeste gevallen is het zeer gemakkelijk om een kant-en-klare maaltijd te eten. Maar omdat er weinig vitaminen in zitten en het product meestal niet goed is samengesteld is het toch beter verse groenten te nemen. Ook doordat je eten bestraald word in de magnetron en daardoor de verpakkingsproducten en stoffen in het eten kunnen komen is dit niet de gezondste oplossing. Er zit gewoon te weinig vitaminen in en belangrijke stoffen die je lichaam niet kan missen. Voor mensen die echter een grote haast hebben is zon maaltijd een goed alternatief, mits het niet te vaak gebeurt. Neem liever een verste maaltijd met groenten, aardappelen en een stukje vlees voor een goede voeding.

REACTIES

T.

T.

dit is veel te lang voor een samenvatting

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.