Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Reinaert de Vos

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 582 woorden
  • 23 mei 2016
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
49 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Belijn de ram

Bruun de beer

Cantecleer de haas

Coppe de kip

Cortoys de hond

Cuwaert de haas

Grimbeert de das (de neef van Reinaert)

Isengrijn de wolf

Nobel de leeuw (koning)

Pancer de bever

Tibeert de kater

 

Isengrijn de wolf beschuldigt Reinaert van het verkrachten van zijn vrouw en het blindplassen van zijn pasgeboren kinderen. Cortoys de hond zegt dat Reinaert zijn worst heeft gestolen en Pancer de bever beweert dat Reinaert  Cuwaert de haas probeerde te doden. Grimbeert  de das verdedigt hem. Cantecleer de haas komt dan binnen met het lijk van Coppe de kip, die Reinaert net gedood heeft. Na de begrafenis van Coppe de kip besluit Nobel de leeuw om Reinaert te dagvaarden.

  1. Bruun de beer krijgt de opdracht om hem te gaan halen. Als hij bij Reinaert aankomt, zegt Reinaert dat hij niet goed kan lopen omdat hij honing heeft gegeten. Bruun de beer wilt dat Reinaert hem naar de plek brengt waar hij de honing vandaan heeft. Dat is in een dorpje (van mensen), in een boomstam die met behulp van twee wiggen wordt gespleten. Wanneer Bruun de beer zijn kop erin steekt, stoot Reinaert de wiggen eruit, waardoor de twee helften weer tegen elkaar klappen en Bruun vastzit. Hij weet zich los te rukken, maar verliest daarbij een oor en de huid van wangen en voorpoten.
  2. Dan probeert Tibeert de kater Reinaert te halen. Reinaert vertelt Tibeer de kater dat er een schuur vol vette muizen is, maar zegt er niet bij dat voor het gat in de muur een strik gespannen is. De strik kwam om zijn hals en zo was ook hij gedood.
  3. Als derde werd Grimbeert de das gestuurd. Nu komt Reinaert wel mee, want als hij de derde keer niet komt, dan wordt hij vogelvrij (als je niet meer beschermd wordt door de wet en iedereen je mag vervolgen) verklaard.

Reinaert biecht zijn misdaden op. Hij zal opgehangen worden. Terwijl de galg wordt opgericht, bekent Reinaert de rest van zijn misdaden. Hij doet zich voor alsof het hem spijt en hij zegt dat hij het verleden achter zich wilt laten.

Dan komt Reinaert met een nieuwe list: het verhaal van de schat. Reinaerts vader zou eens een schat gevonden hebben, waarmee hij samen met Bruun de beer, Isengrijn de wolf, Tibeert de kater en Grimbeert de das een opstand tegen Nobel de leeuw wilde financieren. Reinaert ontdekte dit en verborg de schat, waardoor de opstand niet door kon gaan. Als Reinaert verteld heeft waar de schat is, laat Nobel de leeuw hem vrij en zet de rest gevangen. Reinaert zegt dat hij te zondig is om met de koning de schat op te halen en dat hij meteen naar Rome moet om aan de paus vergeving te vragen. De koning stuurt Belijn de ram en Cuwaert de haas met hem mee.

Reinaert vermoordt Cuwaert de haas nadat de drie in Maupertuus aangekomen zijn. Hij verteld Belijn de ram dat hij alleen terug moet gaan naar het hof, want Cuwaert wil nog blijven. In een tas geeft Reinaert hem een ‘brief’ voor de koning mee: het hoofd van Cuwaert. Reinaert trekt zich met zijn familie terug in de wildernis.

 

Reinaert de vos is een parodie en een satire (een tekst waarin bepaalde verschijnselen belachelijk worden gemaakt). Het verschil tussen een parodie en een satire is dat een parodie een soort tekst bespot (in dit geval een ridderroman) en een satire maakt alleen bepaalde verschijnselen belachelijk.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.