Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Mariken van Nieumeghen door Onbekend

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 352 woorden
  • 30 mei 2010
  • 34 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 34 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1500
Pagina's
48
Geschikt voor
bovenbouw vwo
Punten
2 uit 5
Verfilmd als

Boekcover Mariken van Nieumeghen
Shadow

Die waerachtige ende Een seer wonderlijcke historie van Mariken van Nieumeghen die meer dan seven iaren metten duvel woende ende verkeerde.

 

Die waerachtige ende Een seer wonderlijcke historie van Mariken van Nieumeghen die meer dan seven iaren metten duvel woende ende verkeerde.

 

Die waerachtige ende Een seer wonderlijcke historie van Mariken van Nieumeghen die meer dan seven iaren metten duvel woende ende verkeerde.

 

Mariken van Nieumeghen door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Mariken van Nijmegen
Mariken leeft in de tijd dat arend van gelre net gevangen was genomen. Dat kwam doordat zijn zoon hem had verraden. Mariken was een mooi en jong meisje. Ze woonde bij haar oom. Hij waas een goede priester. Hij heette Gijsbrecht. Hij woonde ongeveer drie mijlen van de stad Nijmegen af. Hij moeder is overleden. Mariken gaat een keertje boodschappen doen omdat haar oom een aantal spulletjes nodig heeft. Ze gaat op pad. Ze koopt de spullen maar het wordt al donker. Ze moest bij donkerte bij haar tante gaan slapen. Maar de tante vindt dat maar niks en maakt er een ruzie van. Mariken krijgt verdriet en huilt. Ze vindt zichzelf een slet en hoer. Daarom bied ze zich aan aan de duivel. De duivel komt en biedt haar de zeven vrije kunsten aan: retorica (dichten), musica, logica, grammatica, geometrie (meetkunde), arithmetica (rekenkunde) en alchemie (scheikunde). Daarvoor moet mariken wel meegaan met de duivel. Mariken gaat mee. Ze moet haar naam veranderen in emmeken omdat de duivel niet tegen een naam dat van Maria komt kan. Ze vertrekken samen vaan Antwerpen. Daar wonen ze zes jaar boven een herberg. Daar komt veel ondeugd. Moenen (de duivel) vermoordt iedere nacht een mens. Na deze zes jaren wil emmeken terug naar haar oom. Moenen vind het goed. Ze gaan. Ze komen in Nijmegen wanneer de Maria processie is. Mariken wil naar een wagenspel kijken. Het is het spel van masscheroen (duivel). Door dit spel wordt ze boos op zichzelf, ze wil boete doen. Moenen ontpopt zich in de duivel ten aanzien van het gehele publiek. Hij vliegt met mariken heel hoog boven de lucht in. En daarna gooit hij haar naar beneden. Haar oom ziet het en schrikt. Mariken leeft nog. Mariken verteld van haar zondige leven. Gijsbrecht brengt haar naar hoge geestelijken. Ze mag boete doen bij de paus. Ze krijgt ijzeren kettingen om. Ze mag er pas uit als de ringen versleten zijn. Daarna gaat ze naar Maastricht en gaat bekeren. Ze wordt een non. Op een dag zijn de kettingen van haar lichaam. God heeft haar eindelijk vergeven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mariken van Nieumeghen door Onbekend"