Left Luggage

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 430 woorden
  • 20 januari 2015
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Het verhaal speelt zich af in Antwerpen in 1972.

Left Luggage gaat over een  joods meisje wat haar leven opbouwt na de oorlog. Ze heet Chaja. Haar moeder en vader hebben de oorlog  overleefd maar zijn nog steeds niet over hun verdriet heen gekomen. Daarom bakt de moeder van Chaja alleen maar cake en de vader zoekt naar de vermiste koffers waar de kostbare familiebezittingen in zitten. Ook de buren van haar ouder houden zich alleen maar bezig met postzegels en poetsen om maar te zorgen niet aan de oorlog te denken. Uiteindelijk komt een goede vriend van de vader en moeder bij Chaja langs met een aanbod. Hij vraagt of Chaja wil oppassen bij de joodsorthodoxe familie Kalman. Eerst bedenkt ze zich, maar dan besluit ze het aanbod aan te nemen. Chaja gaat langs bij de familie Kalman en laat meteen haar oog vallen op Simcha Kalman. Simcha is een stil klein jongetje van vier jaar oud met rode pijpenkrullen die nooit wat zegt. Omdat ze veel uitdagende kleding draagt weet de vader van Simcha  niet of Chaja een geschikte oppas voor Simcha is. Omdat er geen andere mensen zijn die op de kleine Simcha wil passen blijft Chaja toch de oppas. Samen gaan ze elke dag naar het park en geven ze brood aan de eendjes. Opeens begint Simcha te praten. Chaja is dol blij en verteld het aan de vader van Simcha.  De vader van Simcha gelooft haar niet. Uiteindelijk leert Chaja Simcha de gebeden van Haggada. Tijdens seideravonds mag Chaja met de familie Kalman mee eten. Simcha hoort die dag de gebeden op te zeggen als jongste zoon. Doordat Simcha een fout maakt in een van de gebeden wordt hij daarop hard aangesproken. Hierdoor ontstaat er een ruzie tussen meneer Kalman en Chaja. Meneer Kalman legt uit waarom hij zo streng is voor zijn jongste zoon. Dat komt omdat hij precies lijkt op zijn jongere broertje die is onthoofd door de Duitsers. Dan vallen alle puzzelstukjes op z’n plaats.

Op een dag wanneer Chaja een vrije dag heeft loopt Simcha stiekem weg naar het park. Later wordt hij dood gevonden in de vijver. Dit is een grote shock voor Chaja, de familie van Simcha en vader Kalman.

Dit zijn de typische joodse rituelen die voorkomen in de film:

·Het afsnijden van de kraag

·Zo snel mogelijk de begrafenis houden.

·Kaddisj voorlezen tijdens de begrafenis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.