Welke schrijvers & genres vind jij leuk? 📖️ Wij zijn benieuwd. Geef je mening en maak kans op één van de Bol.com cadeaubonnen. 🎁️

Naar de vragenlijst!


Eldorado samenvatting hoofstuk 3 + 4:Je hebt verschillende soorten verhalen namelijk;

-volksverhaal

-legende

-sage

-mythe

-sprookje

-fabel

-parabel-Anekdote= het kortse verhaaltype, humoristisch, alleen de kern van het verhaal.

-Kort verhaal= meestal 1 hoofdpersoon, een gebeurtenis, eenvoudige opbouw, verrassend einde, geen inleiding.

-Novelle= verhaalvorm tussen kort verhaal en roman in. Een plaats van hendeling, geen uitvoerige karakterbeschrijvingen, weinig verhaalfiguren.

-Roman= uitgebreid verhaal waarin de daden en gedachten van de hoofdpersonen worden beschreven. Er zijn verschillende romantypen; ridderroman, avonturenroman, schelmenroman, psychologische roman, zedenroman, historische roman, streekroman, politieroman, misdaadroman, oorlogsroman, sciencefiction roman.
Literatuur & journalistiek;Cursiefje; uitgewerkte anekdote, vooral in dag-en weekbladen, humoristisch, met weinig woorden veel zeggen, alledaags onderwerp à Simon Carmiggelt.Column; combinatie van cursiefje en journalistiek artikel, inhoud sluit nauw aan bij de actualiteit, bepaalde figuren of onderwrepen worden bekritiseerd à Youp van t Hek.Polemiek; pennenstrijd, aanvallende strijd op personen, opvattingen enz. Heftige toon, spottend, satirische stijl à Jeroen BrouwersReisverhaal; beschrijving van reis, indrukken, landschap, volkà Adriaan van DisRecensie; bespreking van literaire werken in kranten, tijdschriften, radio, tv enz..à Jam Cremer.Je hebt verschillende soorten strips; Tekstripà Ollie B. Bommel

Ballonstripà Donald Duck

Tekstloze strip.

Cartoon, door overdrijving van karakter trekken/ uiterlijkheden iemand belachelijk maken.Overige vormen van literair proza;

-Brievenboeken; verzamelde vrieven in een boekà Gerard Reve


-Dagboekenà Anne Frank

-Biografie en autobiografie, biografie; word het leven van iemand beschreven,

autobiografie; schrijver zelf ondewrep van zijn levensbeschrijving.Paragraaf 4; Verhalen lezen.Basiselementen van een verhaal;1. ruimte (plaats en tijd waarin de verhaalfiguren zich bewegen.

2. verhaalfiguren ( mense/dieren die een rol spelen in het verhaal)

3. situaties ( de verwikkelingen waarin de hoofdgiguren verzeild raken)situaties; wordt een bepaalde handeling volbracht

is er sprake van een bepaald tijdverloop

verschijnt of verdwijnt een (bij)figuurvertelwijze/vertelperspectief; -ik-verhaal

-auctoriaal verhaal

-personaal verhaal (hij/zij- verhaal)-ik verhaal; in het verhaal is de ik-figuur de personage maar tevens ook de verteller van het verhaal.

-auctoriaal verhaal; ook wel het perspectief van de alwetende verteller, hij presenteert het verhaal maar komt daarin zelf niet voor. Hij overziet alle gedachten, en gevoelend van de personages.

-personaal verhaal (hij/zij verhaal); bij een personal verhaal wordt het verhaal niet direct verteld, de gebeurtenissen worden verteld door de ogen van een persoon, die meespeelt in het verhaal.Motieven en thema;-Het thema wordt duidelijk gemaakt door het geheel van verhaalfiguren (gedrag, gevoelens, gedachten), ruimtes en situaties.

-Als lezer krijg je in de loop van het verhaal verschillende signalen die op het thema wijzen; bepaalde verschijnselen, gebeurtenissen of uitspraken. Deze signalen worden motieven genoemd.Zie ook pagina 43 & 44 van Eldorado hoofdboek.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.