Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

H1 Lezen

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 282 woorden
  • 14 november 2011
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Lezen
inleiding, middenstuk en slot van een tekst

Het eerste deel van een tekst is de inleiding. Hierin staat het onderwerp van de tekst.

de inleiding is een aandachtstrekker, die de lezer moet overhalen om de hele tekst te lezen.

Het tweede deel van een tekst is het middenstuk. Hierin worden verschillende kanten (deelonderwerpen) van het onderwerp besproken. Bij het onderwerp

'verschillen tussen jongens en meisjes' passen bijvoorbeeld de deelonderwerpen 'hersenen', 'reukvermogen' en 'praten over gevoelens'. Soms gaat één alinea over één deelonderwerp, soms gaan ook meer alinea's over één deelonderwerp.

Het laatste deel van een tekst is het slot. In het slot vind je vaak de hoofdgedachte van de tekst. De bedoeling is dat de boodschap van de tekst goed blijft hangen bij jou als lezer. Bij nieuwsberichten ontbreekt vaak een slot.

ZO VIND JE INLEIDING, MIDDENSTUK EN SLOT VAN EEN TEKST


  • bepaal tot en met welke alinea het onderwerp geïntroduceerd wordt. Vaak gebeurt dat met een voorbeeld, grappig verhaaltje (anekdote) of de aanleiding voor het schrijven van de tekst.
  • Let aan het begin van een tekst ook op alinea's die afgesloten worden met een vraag, mening of en aankondiging. Daar eindigt meestal de inleiding.
  • Kijk welke alinea's over hetzelfde aspect gaan van het onderwerp gaan. Als in een alinea een nieuw aspect van het onderwerp aan de orde komt, dan begint daar een nieuw deelonderwerp. Let vooral goed op de eerste zin van een alinea en op signaalwoorden als 'een ander (verschil)', 'nog een (probleem)' en 'ten slotte'.
  • Let op alinea's waarin een samenvatting of de hoofdgedachte van de tekst gegeven wordt. Dat is het slot. Daar vind je vaak signaalwoorden als 'kortom', 'al met al' en 'dus'.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.