De mythe van de twistappel/het Paris-oordeel

Beoordeling 8.3
Foto van violet
  • Samenvatting door violet
  • 4e klas aso | 370 woorden
  • 13 december 2019
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
37 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

De twistappel - Het oordeel van Paris

Het woord twistappel is afgeleid van de mythe over het oodeel van Paris.

De mythe begint in Thessalië met het huwelijk van Peleus en Thetis, de vader en de moeder van Achilles. Alle goden en godinnen op een na, waren uitgenodigd voor het grote feest. Eris, de godin van de twist en het conflict, was niet uitgenodigd, uit angst dat zij het feest zou verstoren door ruzie te veroorzaken.

Toen Eris erachter kwam dat zij, als enige van de goden, niet uitgenodigd was, voelde ze zich beledigd en besloot ze zich te wreken. Ze wierp een gouden appel met het opschrift 'voor de mooiste' tussen de gasten van de bruiloft. De godinnen Hera, Athena en Aphrodite vonden alledrie dat die appel voor hen bestemd was.

Om verdere ruzie te voorkomen besloten ze Zeus te laten beslissen. Zeus wist dat als hij zou kiezen de andere godinnen zich tegen hem zouden keren en stuurde ze naar de jonge Trojaan Paris om hem te laten kiezen. Eens bij Paris aangekomen, probeerden de godinnen hem voor zich te winnen.

Hera beloofde hem macht en rijkdom moest hij haar kiezen. Vervolgens beloofde Athena hem wijsheid en krijgsroem. Aphrodite beloofde hem de mooiste vrouw op aarde en vertelde hem dat hij die verdiende omdat hij de mooiste man op aarde was.

Paris verkoos uiteindelijk Aphrodite als de mooiste en gaf haar de gouden appel. Een paar jaar later, reisde Paris naar Sparta waar hij de mooiste vrouw ter wereld Helena met behulp van Aphrodite kon veroveren. Hij nam haar mee terug naar Troje zonder de toestemming van Koning Menelaos, de man van Helena. Toen hij erachter kwam wat Paris gedaan had, werd hij woedend en verklaarde hij de oorlog met Troje. Zo leidde deze list van Eris eigenlijk tot de Trojaanse Oorlogen.

Een twistappel is dus eigenlijk iets dat voor ruzie zorgt, een aanleiding tot ruzie. Twist is een synoniem voor ruzie en de appel staat dus voor de appel die Eris tussen de gasten van de bruiloft wierp in de mythe. Die appel zorgde voor ruzie en was dus de aanleiding voor zowel het kleine geschil tussen de godinnen zelf maar ook voor de Trojaanse Oorlog.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door violet