Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Boekverslag Birk

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
 • Samenvatting door een scholier
 • 4e klas havo | 1008 woorden
 • 12 juli 2022
 • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
 1. Titel en samenvatting

Titel: Birk

Auteur: Jaap Robben

Jaartal van uitgave: 2014

Niveau: 3

Samenvatting

Het verhaal begint met Mikael die zijn vader, Birk, indirect vermoordt. Mikael had zijn nieuwe bal in de zee laten vallen en wanneer zijn vader de bal probeert te halen, is de stroming te sterk en Birk verdrinkt. Mikaels moeder, Dora, is nu een weduwe. De enige persoon die er is om hen te troosten is de enige andere bewoner die op het eiland woont: Karl. Karl is een beetje een gekkie. Karl wil alleen zijn, maar wil ook gezelschap. Dus, hij heeft ervoor gekozen om op een eiland te wonen met maar eerst 5 inwoners, Dora, Mikael, Birk, Pernille Augusta en hijzelf. Pernille Augusta is iemand waarmee Karl eerst een relatie meehad, maar nu is ze dood. Mikael gaat ook vaak naar het verlaten huis van Pernille en zoekt cadeautjes daar uit voor zijn moeder, net zoals zijn vader dat deed. De enige connectie die deze mensen hebben zijn de mensen die hun boodschappen geven, deze 2 mannen zijn Ingmar en zijn vader. Ingmar brengt op latere leeftijd ook zijn vriendinnetje mee en Mikael wordt daardoor geïnteresseerd in meisjes, maar er zijn geen meisjes op het eiland waar hij woont, behalve zijn moeder. Wat me naar het volgende onderwerp brengt. De incest in dit boek.

Wanneer Mikael 15 wordt, mag hij op de slaapkamer van zijn ouders slapen, i.p.v. zijn zolderkamer. Z'n moeder komt dan soms bij hem liggen, uiteindelijk leidt het tot zijn moeder die hem vraagt zijn vaders kleren aan te trekken en zij die naakt naast hem ligt. Uiteindelijk wordt Mikael dit te veel en krijgt hij ruzie met z'n moeder. Hij vertrekt daarna met Karl naar Tramsund. Karl verkoopt daar namelijk vis en doet andere dingen die ik maar niet in dit boekverslag zal zetten. Wanneer Karl en Mikael terugkomen uit Tramsund is Dora woedend. Mikael moet haar nu Dora noemen in plaats van mama en ze gaat steeds weer verder over de grens van wat een moeder bij een zoon kan doen. Het wordt Mikael uiteindelijk alweer genoeg en hij vlucht naar de zolderkamer. Wanneer hij de volgende dag wakker wordt is zijn moeder alles van hem aan het verbranden. Ze zet ook meteen het huis van Pernille in brand. 

 1. Verdiepingsopdrachten 

Opdracht betekenis 

Vraag 1:

'Tags'

Eens/oneens

Argumenten

dierenliefde

Oneens 

De dierenliefde gaat alleen over een metafoor

dood

Eens 

Het gaat inderdaad over dood en hoe mensen reageren erop

incest

Eens

Zo veel incest in 1 boek 

isolement

Oneens 

Ja, ze zitten op een eiland, alleen ze maken de keuze om niet weg te gaan

moeder-zoonrelatie

Oneens 

Dit is niet een typische moeder-zoonrelatie

schuld

Eens 

Mikael voelt zich over heel veel schuldig 

seksualiteit

Oneens 

Het is niet het hoofdthema van het boek

vader-zoonrelatie

Oneens 

De vader is bijna de hele tijd dood, dus er is niet echt een relatie meer

volwassenwording

Oneens 

Meestal gaat volwassenwording over normaal volwassen worden i.p.v. deze incest 

Geachte meneer/mevrouw,

In deze email zou ik u graag van willen overtuigen waarom u uw tags voor het boek Birk geschreven door Jaap Robben zou moeten aanpassen. 

Ik vind dat de tag incest, dood en schuld de tags zouden moeten zijn, want er speelt vrij veel incest in voor, dus dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Dood is het hoofdthema van het hele boek en hoe mensen er anders mee omgaan dan anderen het misschien zouden doen. Het boek laat zien hoe hard het kan zijn om iemand kwijt te raken en hoe gek je dat soms maakt. Schuld is ook een thema dat zich erg veel afspeelt in dit boek. Mikael geeft zich de schuld voor de dood van zijn vader en wordt daardoor in een soort van eindeloze martelsituatie gezet. 

Dank voor uw aandacht en hopelijk hoor ik snel terug van u!

Hartelijke groet,

Opdracht 2 stijl

A

 1. 'papa was terug...ikzelf het kon horen 
 1. Mevrouw Augusta is dan…meeuwen antwoordden 
 1. Ik probeerde in...waar mijn moeder stond 
 1. Ik besloot een...dit tragische verlies 
 1. De deur piept...het me duizelt
 1. Papa zou ze...uit de kraan
 1. Mijn dagen met...wende ik eraan
 1. Het gaf me.…een doekje over
 1. Niet lang daarna...de kalender scheurde 
 1. Augusta is dan…uit het raam

Persoonlijke beoordeling

Ik vond het boek zelf best wel fijn om te lezen, want het was best wel makkelijk. De thema's zijn een heel ander verhaal. Er komt incest in voor, wat ik niet echt gewend ben in boeken. Indirecte moord is ook iets nieuws wat ik nog nooit over had gelezen. Ik vind dat Jaap Robben het fantastisch heeft gedaan wat betreft een interessante verhaallijn creëren. Hij zorgt ervoor dat je wilt weten wat er als volgende ding zal gebeuren, wat heel fijn is voor iemand die lezen niet heel lang kan doen. Meestal vind ik lezen voor Nederlandse taal en literatuur best wel saai en langdradig, maar dit boek was zeker een uitzondering. Misschien zal ik door dit boek wel nog een boek van hem lezen. 

Het boek was eigenlijk ook wel heftig en soms moest ik even nadenken over wat hij nou eigenlijk wilde zeggen, maar over het algemeen vind ik het zeker een aanrader om te lezen. Misschien niet lezen als je jonger bent dan bijvoorbeeld 14, want er zitten wat heftige stukken in, zoals ik al zei. 

Evaluatie

Ik had verwacht dat dit boek heel erg saai zou zijn, zoals alle boeken die ik voor Nederlandse taal en literatuur lees, maar ik was verrast om te leren dat ik dit wel leuk vond. Ik heb het geluisterd, wat waarschijnlijk ook hielp. Ik denk dat ik de volgende keer ook m'n boek ga luisteren. Ik denk dat ik volgende keer ook meer m'n best zal doen om betere quotes te gebruiken en ook wellicht onderstrepen wanneer ik het aan het lezen/luisteren ben. Ik ga waarschijnlijk ook volgende keer hetzelfde niveau uitkiezen, want dit vond ik wel een goed niveau om nog op te oefenen. Het was ook heel behulpzaam om een luisterboek te kiezen, want je kan het overal "lezen". 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.