Ave eva

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 1743 woorden
  • 12 maart 2018
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Titel: Ave Eva Auteur: Olaf J. De Landell

Samenvatting

Eva Blombergh is een streng opgevoed, niet al te knap meisje. Ze is net ontslagen en bezoekt haar beste vriendin Sally  van Hellenduyn die overstuur is. Ze vraagt aan Eva of zij de verloofde wil spelen van haar broer Derk, omdat hij anders met iemand moet trouwen. Een meid beweert dat Derk op een bepaalde nacht bij haar is geweest, dit is niet zo maar Derk kan niet vertellen waar hij wel geweest is. Hij wordt nu in de positie geduwd om te zeggen dat het klopt, behalve als hij een zogenaamde verloofde heeft. Dan kan hij zeggen dat hij daar geweest is. Eva wil dit eerst niet doen, maar stemt er uiteindelijk toch mee in, omdat ze geld nodig heeft en het zielig vindt voor Sally. 

Eva wordt mooi gemaakt en er worden nieuwe kleren voor haar gekocht. Derk haalt haar op en ze gaan samen naar het ouderlijk huis. Derk blijkt een ongelooflijke lul te zijn. Intussen proberen ze iedereen voor te liegen, maar dit is niet makkelijk met Derk die een enorme lul is en de druk van Mia (het meisje die met Derk wil trouwen) die het toneelstuk niet helemaal gelooft. Ondanks dat Derk een grote zak was, komen er steeds vake kleine romantische momenten voor, maar Eva gelooft niet dat hij dat echt meent. 

Eva moet langer blijven dan verwacht en ze vindt het verschrikkelijk. Intussen krijgt ze wel gevoelens voor Derk. Er ontstaat een typische haat-liefde verhouding. Het ene moment is die super leuk en het andere moment gemeen. 

De vader van Derk is ook een groot probleem. Hij is gemeen naar de hele situatie toe, gemeen naar Eva, over Eva, maar ook naar Derk dat hij niet met Mia trouwt. Hij vertrouwde de situatie met Eva ook niet en drong zijn zoon eropaan om met Eva te trouwen, hij wilde door het masker heen prikken. 

Eva blijft zitten met waar Derk geweest is die avond. Er moet toch een een vrouw zijn…

Eva kreeg de uitnodiging om mee te gaan op kraambezoek bij Perel. De vrouw, Netje Perel, was enorm verlegen. Ze werd helemaal rood en Eva snapte er niks van. Het was wel duidelijk dat Derk een heel ander persoon was daar. Heel vriendelijk en zorgzaam.

Perel was enorm dankbaar naar Derk toe. 

Perel vroeg aan Eva of ze wist van dinsdagnacht, ze had ja gezegd in de hoop dat er informatie zou komen over die nacht, maar toen Perel erover begon antwoordde Derk dat ze het er toch met niemand over zouden hebben. Perel snapte er niks van en Eva barst van de nieuwsgierigheid. Naderhand wordt Derk boos op haar en barst Eva in woede uit. Ze wil naar huis en ze is bang van Derk. Dit is voor hem een enorme belediging. Eva stond na duizend keer zeggen dat ze weg ging, daadwerkelijk op het punt om t vertrekken, maar ze kreeg barstende hoofdpijn en kon nergens meer heen.

Na een uitbarsting van meneer Van Hellenduyn die hun dwong in een schijnhuwelijk te treden vluchtte Eva naar een hotel. Ze voelde zich verschrikkelijk, ondanks dat het eindelijk voorbij was. Ze beef maar aan Derk denken en vroeg zich af waarom ze niet gewoon blij kon zijn dat het over was. Ze beseft dat ze toch wel van Derk houdt. 

Eva wilde weer terug naar de oude Eva. De kapper belde Sally toen Eva er was. Eva wilde Sally ontvluchtte en kreeg van de kapper een brief. Daarin zat de cheque voor haar verdiende geld. Toen ze dit ging innen bij de bank bleek dat de familie enorme verliezen heeft gemaakt en Eva voelt zich schuldig en wil het geld terug geven. 

Bij Sally aangekomen blijkt dat ze van de verliezen wist en zegt dat Derk van haar houdt. Ze laat een brief lezen die Derk geschreven had naar Sally waarin hij beschrijft hoe wanhopig hij is over het feit dat ze weg is. 

Uit het gesprek met Sally blijkt dat Derk een hersenschudding heeft en Eva wil er meteen naar toe. Bij het station kwam ze Perel tegen en hij bood een lift aan naar Derk. Perel vertelt over de beruchte nacht. Die nacht is zijn zoon geboren en alleen Derk was erbij. Zijn vrouw schaamde zich hier zo erg voor dat ze allemaal hadden moeten beloven om niks erover te zeggen, tegen niemand. Er was dus helemaal geen andere vrouw bij Derk.

Dit wil je ook lezen:

Eenmaal aangekomen is pa Van Hellenduyn het er niet mee eens, maar ma wel. Uiteindelijk komt Eva en Derk samen. Eind goed, al goed. 

Thema 

Het thema van dit boek is de groeiende liefde van Derk en Eva, terwijl ze in het begin niet door 1 deur kunnen. 

Motieven die in dit boek besproken worden zijn: schoonheid, normen en waarden, schijnverloving, wantrouwen en liefde.

Schoonheid

Eva wordt beschreven als een niet zo knap persoon en schoonheid speelt dan ook een grote rol in het boek. Uiterlijke kenmerken worden vaak beschreven en het is duidelijk ‘belangrijk’ om mooi te zijn. Vervolgens wordt Eva mooi gemaakt en zij vindt zij haar echte zelf lelijk. Tot dat ze haar oude kleren weer aantrekt en zich beseft dat het te maken heeft met of je je mooi voelt. 

Normen en waarden

Eva wordt streng opgevoed door haar tante met hele strikte normen en waarden. Het leven van Sally en haar broer leven precies zoals het volgens tante niet moet. Eenmaal in het dorp aangekomen van Derek moet Eva zich aanpassen aan de normen en waarden die daar gehanteerd worden. Iedereen roddelt over iedereen, hoort en ziet alles en iedereen heeft zijn oordeel klaar liggen.

Schijnverloving

Dit is uiteindelijk de gehele kwestie. Derek moet doen alsof hij verloofd is met Eva, om niet met Mia te hoeven trouwen. Het hele boek draait om de schijnverloving van Derek en Eva.

Wantrouwen 

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Dit is uiteindelijk de gehele kwestie. Derek moet doen alsof hij verloofd is met Eva, om niet met Mia te hoeven trouwen. Het hele boek draait om de schijnverloving van Derek en Eva.

Wantrouwen 

Eva moet bewijzen dat ze wel degelijk de verloofde is van Derek. Niemand vertrouwt het helemaal en ze proberen allemaal door haar masker heen te prikken. Daarnaast vertrouwt Eva Derek niet en duurt het heel lang voordat ze hem begint te vertrouwen. Zelfs dan kan ze soms opeens heel wantrouwend zijn naar hem toe.

Liefde

Het draait natuurlijk om de groeiende liefde tussen Derek en Eva en dat Eva dit niet inziet. Uiteindelijk komt ze te weten via Sally dat Derek van haar houdt en komt alles goed. 

Tijd

Het tijdsverloop is chronologisch zonder enige vormen van flashbacks of andere dingen. Het verhaal speelt zich niet af in de tijd van nu aangezien er nog gesproken wordt over wagens en boeren dorpen. 

Perspectief 

Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller. Deze verteller vertelt eigenlijk alleen over Eva. Wat ze doet en denkt. De enige keer dat er naar voren komt wat Derek echt denkt is te zien in de brief die hij schreef naar zijn zus. De verteller is dus niet direct bij de handelingen betrokken, maar weet wel alles van Eva.

Personages

Eva

Eva is een jonge dame die haar baan is kwijt geraakt. Haar beste vriendin Sally heeft haar nodig om de verloofde te spelen van haar broer. Sally komt uit een rijke familie en ze wil dit doen tegen betaling. Eva heeft geld nodig en stemt ermee in. De ontwikkeling die zij doormaakt is dat zij verliefd wordt op Derek, desondanks vindt ze hem eng, gemeen en verschrikkelijk.

Sally

Sally is de beste vriendin van Eva en vraagt haar om haar broer Derek uit de brand te helpen. Ze maakt Eva helemaal mooi en koopt allerlei nieuwe spullen voor haar voordat ze mee gaat met Derek. Aan het einde zorgt Sally ervoor dat Eva terug gaat naar Derek.

Derek

Derek moet een verloofde hebben anders moet hij trouwen met het meisje uit de buurt. Dit wil hij niet. Eva stapt in en Derek is vanaf het eerste moment gek op haar. Dit weet Eva niet (en de lezer ook niet). Het gaat moeizaam tussen Derek en Eva en ook om iedereen te overtuigen van hun verloving. Uiteindelijk loopt Eva weg, maar zij komt terug als Derek een hersenschudding heft opgelopen. 

Ruimte 

Het speelt zich af in ‘de stad’ en in het huis van Derek en zijn ouders. Het huis staat in een dorp. Hier lijkt de auteur bewust voor te kiezen, omdat er in het dorp enorm veel geroddeld wordt over Eva en Derek, wat extra toevoeging geeft aan het verhaal. 

Spanning

Het boek is niet extreem spannend. Het is uitermate cliché en je weet als lezer eigenlijk wel hoe het gaat aflopen, maar het is heerlijk om deze twee personages te zien en de ontwikkeling in hun relatie. 

Stijl

De stijl is niet altijd even makkelijk. Er wordt vaak ingewikkelde zinsopbouw gebruikt en de mensen in het drop spreken boers. Dit wordt ook op die manier geschreven, waardoor je als lezer soms niet helemaal snapt wat er gezegd wordt.

Genre

Het is psychologische roman, omdat de gedachtes van Eva nadrukkelijk benoemd worden.  

Eindwaardering 

Ik vond Ave Eva een leuk boek om te lezen met een gemakkelijk onderwerp. Grappig ook, hoe Eva zo onschuldig is, stil en helemaal niks gewend en Derek het tegenovergestelde: brutaal en uitdagend. Het was erg amuserend om te lezen, wetende wat er ging gebeuren. Als lezer had je alles allang door, maar Eva niet. Het was vermakelijk om haar zo naïef te zien en hoe ze zich overal druk om kon maken. Op dat gebied kan ik mezelf wel vaak herkennen, wat het nog leuker maakte.

De stijl was soms wel pittig dus ik las het niet heel snel, maar ik bleef het wel leuk vinden. Het waren wel korte zinnen wat er ook voor zorgde dat het niet te ingewikkeld werd.

Recensies 

Van Ave Eva is helemaal niks op internet te vinden. Het enige wat ik heb is een recensie van bol.com (en dit is eigenlijk meer een hele korte samenvatting):

Een nogal stijf opgevoed meisje wordt door een vriendin overgehaald aan een schijnverloving mee te werken, hetgeen aanleiding geeft tot tal van dwaze situaties. Op humoristische wijze wordt in direkte stijl met korte zinnen dit verhaal verteld. De druk is vrij klein. Hoewel het gegeven enigszins gedateerd is, blijft het een verfrissend boek.

(NBD|Biblion recensie, R.Th. Bomers-Op de Macks)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.