Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Argumenteren

Een standpunt is een ander woord voor mening à elke zin waar ik denk/ ik vind, volgens mij voor kunt zetten. Een meningsverschil ontstaat als gesprekspartners elkaars standpunt niet delen. Je hebt positieve, negatieve en standpunten van twijfel.

andere termen voor standpunt: stelling, claim, conclusie, opvatting, visie of opinie.In een betogende tekst staat 1 standpunt centraal. Het standpunt dat de schrijver verdedigd. Het gaat ook om een standpunt dat door de andere partij verdedigd wordt: een impliciet standpunt = niet met veel woorden geschreven, het bestaat wel. Impliciet kan worden afgeleidt uit de tekst.Het gaat altijd om een verschil van mening. Hoofdverschil van mening= dat belangrijkste verschil van mening - de kwestie waar in het betoog om gaat.Signaalwoorden zijn: ik vind, volgens mij, mijn conclusie is dat, dus, daarom, kortom. Soms ontbreken ze.-er zijn veel manieren om een meningsverschil op te lossen. 1 Je kan meningsverschillen beslechten (intimidatie/chantage, scheidrechterbemiddeling, loting en stemming, geweld) è er wordt wél iets beslist, maar het meningsverschil wordt niet echt opgelost. 2 Oplossen meningsverschillen: als een van beide partijen geheel uit vrije wil zijn standpunt herziet en het standpunt van de andere partij deelt. Vaak is de oplossing een compromis= een oplossing waar de beide partijen zich in kunnen vinden.Argumenten: uitspraken waarmee iemand zijn standpunt of mening verdedigt. Zijn een antwoord op de vraag: waarom heb ik een mening? Argumentatie= alle argumenten bij elkaar ook wel een betoog. Argumenten herkennen door signaalwoorden: want, omdat, aangezien of immers. Soms ontbreken ze als hulpmiddel kan je in gedachten ‘want’ of ‘omdat’ plaatsen. volgorde: argumenten – mening of mening – argumenten.Argumenten worden soms niet letterlijk genoemd. Dan moet je ze opsporen. Argumenten die wel een rol spelen in een discussie maar die niet genoemd worden zijn verzwegen argumenten. Ieder verzwegen argument kan geformuleerd worden met de ‘’’als…,dan…’’.Een betoog met 1 argument is een enkelvoudige argumentatie. (komt weinig voor).

Een meervoudige argumentatie is als er bij een betoog meerdere argumenten zijn die los van elkaar staan en bij de verdediging onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden. (alternatieve verdedigen voor hetzelfde standpunt).

Als je verschillende argumenten samen gebruikt spreek je van een nevengeschikte argumentatie. Argumenten werken in combinatie met elkaar maar kunnen niet zonder elkaar. Argumenten waarbij voor elk argument een nieuw argument wordt aangevoerd, dat het voorgaande ondersteunt, is een ondergeschikte argumentatie, er ontstaat een soort trap.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.